Από τον Γιώργο Λ.Παπαχατζή ([email protected])

Παραδεισένιες αµµουδιές, καταπράσινη ενδοχώρα, συναρπαστικό παζλ εξωτικής Ασίας και ευρωπαϊκών επιρροών, φιλόξενη διάθεση και απλότητα.Ναι αυτό είναι το next best thing του Ινδικού Ωκεανού, αυτή είναι η ακαταμάχητη γοητεία της Σρι Λάνκα!

srilanka1

Οι καταπράσινοι λόφοι της Nuwara Eliya γοητεύουν αναπάντεχα τον επισκέπτη

srilanka2

Κάντε like στη σελίδα του ICONS TRAVELLERS στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.

Με µια ιστορία τουλάχιστον 3.500 χρόνων και φύση που «συµπυκνώνει» ό,τι καλύτερο από την τροπική ζώνη της Ασίας και τον εξωτισµό του Ινδικού ωκεανού, η Σρι Λάνκα (παλαιότερα γνωστή ως Κεϋλάνη) έχει φτάσει να κλέβει το στέμμα…ακόμα και από τις μαγευτικές γειτονικές της Μαλδίβες!  Στο περίφηµο σανσκριτικό έπος «Ραµαγιάνα», ο τοπικός βασιλιάς Ραβάνα κλέβει τη Σίτα, τη σύζυγο του Ινδού θεού Ράµα, κι αυτή η πράξη µετατρέπει το νησί σε πεδίο πολέµου µεταξύ όλων των ισχυρών θεοτήτων και υπερηρώων. Οκτώ µνηµεία της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO, τροπικά δάση και καρτποσταλικές παραλίες, πόλεις που συνδυάζουν τοπικό και αποικιακό στυλ, βουδιστικοί ναοί αλλά και πολυτελή resorts συνθέτουν το πολύχρωµο «σκηνικό» του παραδεισένιου προορισμού. Φύγαμε λοιπόν!

Mirissa Beach, surfer surfing at sunset, South Coast of Sri Lanka, Southern Province, Asia. This is a photo of a surfer surfing at sunset at Mirissa Beach, Sri Lanka, Asia. Mirissa Beach is a popular surfing beach in the Southern Province on the South Coast of Sri Lanka.

 

Εδώ θα δούµε το µεγαλύτερο κάστρο που έχτισαν ποτέ οι Ευρωπαίοι σε όλη την Ασία, καθώς και τα πιο χαρακτηριστικά δείγµατα της πορτογαλικής και ολλανδικής αποικιακής αρχιτεκτονικής – χωρίς να λείπει και το αραβικό-µουσουλµανικό στοιχείο! Από την αρχαιότητα µέχρι και τους νεότερους χρόνους, το λιµάνι του Galle ήταν βασικός κόµβος του διεθνούς εµπορίου µπαχαρικών. Αξίζει να θαυµάσετε τα καταστήµατα µε αντίκες και πολύτιµους λίθους στην περιοχή του φρουρίου. Κορυφαία παραλία είναι η Unawatuna, 5 χλµ. νότια του κέντρου, ενώ 20 χλµ. ΒΔ βρίσκεται ο παράδεισος των surfers, η Hikkaduwa.

Συνεχίζοντας στη νότια ακτή, συναντάµε -από τα δυτικά προς τα ανατολικά- πέντε προορισµούς που µας δίνουν τους δικούς του λόγους ο καθένας για να τον προτιµήσουµε: η Weligama έχει κατάλευκες αµµουδιές, ενώ µεγάλη ατραξιόν εδώ είναι οι «ακίνητοι ψαράδες» – στέκονται µε τις ώρες πάνω σε στύλους κατάλληλα τοποθετηµένους στα ρηχά νερά και ψαρεύουν µε το καλάµι τους!

srilanka5

Η Matara είναι γνωστή για τον ιστορικό φάρο της, τους βουδιστικούς ναούς της, αλλά και τις εκκλησίες και τα κάστρα που έχτισαν οι Ολλανδοί.Η Tangalle είναι ο ανερχόµενος πόλος έλξης, µε καταπληκτικά resorts που συνδυάζουν ιδιωτικές παραλίες και πυκνή βλάστηση.Η Hambantota ήταν από τα πρώτα µέρη στη Σρι Λάνκα που «ανακάλυψαν» οι δυτικοί επισκέπτες, χάρη στις καρτποσταλικές αµµουδιές της. Μετά τη µεγάλη καταστροφή που υπέστη από το τσουνάµι του 2004, απέκτησε καινούριο λιµάνι και αεροδρόµιο, ενώ νέα φιλόδοξα projects αναµένεται να της ξαναδώσουν τη θέση που της αρµόζει.

Τέλος, στο ΝΑ άκρο του νησιού, το Yala, µε το Εθνικό του Πάρκο, είναι ένα µικρό κοµµάτι παραδείσου, µε εξαιρετική βιοποικιλότητα και φυσικό κάλλος, από τα µέρη που δηµιουργούν πρωτοπόρους… Ροβινσώνες και νέους πιστούς φίλους της χώρας.

ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Αν τα παράλια ξεχωρίζουν για τα κοσµοπολίτικα θέρετρά τους, τα µεγάλα… µυστικά κρύβονται στην «καρδιά» της χώρας.

srilanka7

Το κέντρο του νησιού είναι πραγµατικά ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος, µε λίγα αλλά αρκετά ψηλά βουνά, αµέτρητες µικρές λίµνες, µια σειρά ιερές πόλεις που οι απαρχές τους χάνονται στη σφαίρα του µύθου, εκπληκτικούς βουδιστικούς ναούς – αλλά και πανέµορφους λόφους, οι οποίοι µε το εύκρατο κλίµα τους θυµίζουν… βρετανική εξοχή. Αυτός είναι ένας λόγος που οι Άγγλοι αποικιοκράτες αγαπούσαν αυτό το κοµµάτι της χώρας. Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι εδώ βγαίνει το πιο πολύτιµο προϊόν της, που φυσικά δεν είναι άλλο από το τσάι!

srilanka14

Κάποιες από τις πιο ιστορικές φυτείες έχουν µεταβληθεί πλέον σε οργανωµένα eco lodges, ενώ υπάρχουν µια σειρά από events γύρω από αυτό το φυτό, που ταυτίστηκε µε την πιο αγαπηµένη… απογευµατινή συνήθεια των Ευρωπαίων! Στην πραγµατικότητα, µέχρι τη δεκαετία του 1860, όταν οι Άγγλοι το έφεραν από την Ινδία και την Κίνα, η Σρι Λάνκα ήταν γνωστή για τον καφέ της, όµως µέσα σε ελάχιστα χρόνια εκτοπίστηκε από τη νέα καλλιέργεια!

srilanka13

Χαρακτηριστικός προορισµός που εκφράζει όλη αυτή την παράδοση, η Nuwara Eliya, 176 χλµ. ανατολικά του Κολόµπο, στη σκιά του ψηλότερου βουνού της χώρας (Pidurutalagala, 2.454 µ,). Είναι µια πόλη… πάρα πολύ πράσινη, µε το πάρκο Victoria, το Εθνικό Πάρκο Horton Plains, µε γήπεδο γκολφ και τις περίφηµες φυτείες όπου παράγεται µια από τις διασηµότερες ποικιλίες τσαγιού, η Orange Pekoe. Από το σηµείο που είναι γνωστό ως… «τέλος του κόσµου» (World’s End), στα 1.200 µ. υψόµετρο, η θέα είναι πραγµατικά ασύλληπτη!

srilanka8

Το κεντρικό υψίπεδο βρίθει από εθνικά πάρκα και προστατευόµενες περιοχές, όπου µπορεί να συναντήσει κανείς από σπάνια είδη πιθήκων µέχρι ελέφαντες και λεοπαρδάλεις!

srilanka9

Μέσα σε όλο αυτό το «σκηνικό», οι λαξευµένοι βράχοι της Sigiriya, τα αρχαία ερείπια της Anuradhapura, ο περίφηµος βουδιστικός Ναός του Δοντιού στο Kandy, ο Ναός των Σπηλαίων στην Dambulla, τα επιβλητικά αγάλµατα και κτίσµατα της Polonnaruwa (όλα τα παραπάνω µνηµεία της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς) προκαλούν δέος και συνθέτουν µια πραγµατικά µυστηριακή ατµόσφαιρα.

srilanka11

Στην περιοχή ζουν και οι τελευταίοι από τους Βέντα, τους αρχαιότερους κατοίκους της χώρας, πριν αυτή κατοικηθεί από τους Σινχάλα, που ήρθαν από την Ινδία, πιθανώς τον 6ο αι. π.Χ. (η µειονότητα των Ταµίλ εποίκησε σταδιακά το βόρειο τµήµα του νησιού από τον 2ο αι. π.Χ.). Οι περίπου 2.500 εναποµείναντες Βέντα συνεχίζουν να ζουν από το κυνήγι και τη συλλογή καρπών και προσπαθούν να αντισταθούν στην αφοµοίωση.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ:

Παρά τις πληγές από τον πόλεµο στο βορρά, οι παραδόσεις της χώρας είναι ξεκάθαρα πολυπολιτισµικές και υπέρ της θρησκευτικής ανεκτικότητας, το µορφωτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό (για αναπτυσσόµενη χώρα), ενώ στις πόλεις οι νέοι άνθρωποι µιλούν καλά τα αγγλικά. Κάντε µια βόλτα µε ένα τρίκυκλο ταξί (tuk-tuk), αγοράστε µπαχαρικά, ένα τοπικό ένδυµα (batik), ή χειροποίητα διακοσµητικά, δοκιµάστε πιτούλες roti στο δρόµο ή καυτερό rice & curry σε κάποιο απλό εστιατόριο, παρακολουθήστε µια θρησκευτική ποµπή – και σίγουρα το… πνεύµα της Σρι Λάνκα θα σας αγγίξει!

Ανακαλύψτε τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στη Σρι Λάνκα εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ