Τα highlights της Καστοριάς!

Από την Τίτη Βελοπούλου (tvelopoulou@dousiscom.gr)

kastoriaAπό το νότο… στο βορρά

Διαβάστε ακόμα: Σε αυτά τα μέρη της Ευρώπης πρέπει να πάμε πριν πεθάνουμε

Από τα πρώτα πράγµατα που πρέπει να κάνει κάποιος στην Καστοριά είναι ο µικρός «γύρος» της λίµνης! Στολίδι της πόλης, η Ορεστιάδα, όπως ονοµάζεται, αποτελεί µία από τις οµορφότερες των Βαλκανίων, κάτι που της έχει χαρίσει, άλλωστε, το χαρακτηρισµό «Μνηµείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισµού, ενώ παράλληλα την έχει εντάξει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Ξεκινήστε από τη νότια παραλία (Μεγ. Αλεξάνδρου) και υποκλιθείτε µαζί µε τους ψαράδες, τους ποδηλάτες και τους αθεράπευτα ροµαντικούς που θα συναντήσετε στα κάλλη της… Όταν µετά από λίγο θα έχετε αφήσει πίσω σας την πόλη, ο στενός παραλίµνιος δρόµος (µετά από λίγο γίνεται µονόδροµος), πληµµυρισµένος από οξιές και πλατάνια, πλάθει ένα σχεδόν απόκοσµο σκηνικό… Είτε µε το αυτοκίνητο (7 χλµ.), είτε µε τα πόδια (45΄), η διαδροµή εντυπωσιάζει σε κάθε της οπτική, ενώ προσφέρει ενδιαφέροντα σηµεία για στάση (Ντολτσό, Σπήλαιο, Παναγιά Μυρτιώτισσα)… Μόλις ολοκληρώσετε το γύρο της χερσονήσου, θα αντικρίσετε µπροστά σας τη Βόρεια Παραλία, µε τη συνοικία Απόζαρι να εντυπωσιάζει µε τα εαρχοντικά της! Τip: Για να ανεβείτε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία και να θαυµάσετε την πόλη από ψηλά, ακολουθήστε τις πινακίδες για Άγ. Αθανάσιο!

Αρχοντικά

Αν για ένα πράγµα, εκτός από τη λίµνη, υπερηφανεύεται η Καστοριά, είναι τα επιβλητικά αρχοντικά της! Άλλα νεοκλασικά κι άλλα πιστά στην τοπική µακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τη λαϊκή Τέχνη, ανήκαν στην πλειονότητά τους σε πλούσιους εµπόρους και βιοτέχνες της γούνας. Διάσπαρτα µέσα στην πόλη, τα πιο χαρακτηριστικά θα τα εντοπίσετε σε Ντολτσό και Απόζαρι. Η οικοδόµησή τους άρχισε στα µέσα του 17ου αι. και συνεχίστηκε µέχρι το τέλος του 19ου, µε βασικά υλικά κατασκευής την πέτρα, τη λάσπη και το ξύλο.

kastoria Σήµερα, κάποια από αυτά, ιδιαίτερα καλοδιατηρηµένα, συνιστούν δίπλα στα εγκαταλειµµένα µάρτυρες µιας εποχής που έχει φύγει ανεπιστρεπτί… Τα Αρχοντικό Νάτζη (1753), Σκούταρη (18ου αι.), Παπατέρπου (1889), Βέργουλα (1850), Ωρολογόπουλου και Πηχεών (19ου αι.) είναι κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά.

Ψαράδες

kastoriaΑναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής της λίµνης, οι ψαράδες! Νωρίς το πρωί θα τους δείτε να σκίζουν απαλά τα νερά της µε τις χαρακτηριστικές βάρκες της περιοχής, ενώ πιο µετά τους συναντάµε µε γεµάτα τα δίχτυα στη Βόρεια Παραλία ή στις αγορές της πόλης… Γριβάδια, τούρνες, γαλιανοί, ηλιόψαρα και τσιρόνια είναι κάποια από τα λιµνίσια ψάρια! Σήµερα έχουν αποµείνει µόλις 40 που ασχολούνται µε την αλιεία… Συντροφιά τους οι δεκάδες πελεκάνοι που περιµένουν ανυπόµονα να δώσουν µάχη για τη λεία τους…

Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

Μετά το Σπήλαιο του Δράκου, αυτός ο βυζαντινός θησαυρός, χτισµένος το 1802 δίπλα στα νερά της λίµνης, προκαλεί θαυµασµό µε τις τοιχογραφίες του καθολικού αλλά και τις εξωτερικές που απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

kastoriaΣτο χώρο της Μονής υπάρχουν και µεταγενέστερα κτίσµατα, το µουσείο και ένα παρεκκλήσι στη µνήµη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Αραγµένο, λίγα µέτρα πιο πέρα, το καραβάκι «Ορέστεια» περιµένει να µας µυήσει στις οµορφιές της λίµνης µέσα από το νερό! Μεταφορά µε το Σκάφος στο Σπήλαιο του Δράκου και ξενάγηση (Εισιτήριο: €8 κανονικό, €6 µαθητικό).

Πρότυπο Ενυδρείο

Το καµάρι της Καστοριάς δεν είναι άλλο από το ενυδρείο, στην είσοδο της πόλης! Το µεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων εκτείνεται σε ένα διώροφο κτήριο 450 τ.µ. και παρουσιάζει µεγάλη ποικιλία σε ψάρια και άλλα υδρόβια είδη που ζουν στις λίµνες και στα ποτάµια της χώρας µας, αλλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων!

kastoriaΑπό γριβάδια, τούρνες και κουνουπόψαρα, µέχρι πρίκια, πέστροφες, ασπρόψαρα και γλίνια, τα νερά του φιλοξενούν κοινές και σπάνιες ιχθυοποικιλίες λιµναίων και ποτάµιων νερών (κυρίως από τις λίµνες Καστοριάς, Αγ. Παντελεήµονα, Ιωαννίνων, Πρεσπών). Σκοπός ωστόσο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, µε το οποίο συστεγάζεται το ενυδρείο, είναι η αφύπνιση αλλά και η ευαισθητοποίηση για τη σηµασία του οικοσυστήµατός µας, που όλοι οφείλουµε να σεβόµαστε! Tip.Στις δεξαµενές του βρίσκει «στέγη» το εξαιρετικά απειλούµενο είδος του οξύρρυγχου, από τα αυγά του οποίου εξάγεται το µαύρο χαβιάρι!

Σπήλαιο του Δράκου

Με αυτό το όνοµα είναι γνωστό ένα από τα πιο εντυπωσιακά Σπήλαια της Ευρώπης, λόγω της ποικιλοµορφίας του διάκοσµου αλλά και των 7 µικρών λιµνών που σχηµατίζονται στο εσωτερικό του! Το σπήλαιο (έχει συνδεθεί µε έναν µύθο, σύµφωνα µε τον οποίο στη σπηλιά υπήρχε χρυσωρυχείο που το φυλούσε ένας δράκος) που ανακαλύφθηκε τυχαία τη δεκαετία του ’40 (την εποχή δηλαδή που διανοίχτηκε ο παραλίµνιος δρόµος από τον στρατηγό Σουγγαρίδη) από διάφορους ερασιτέχνες Καστοριανούς εξερευνητές, άνοιξε τελικά τις πόρτες του στο κοινό το 2009, δίνοντάς µας την ευκαιρία να θαυµάσουµε την απαράµιλλη οµορφιά του.

kastoriaΜόλις 4 χλµ. από την πόλη, πάνω στον παραλίµνιο δρόµο, και λίγα µέτρα πριν το µοναστήρι της Μαυριώτισσας, εκτείνεται µέσα σε µια διαδροµή 300 µ. στη διάρκεια της οποίας αντικρίζουµε διαδρόµους και αίθουσες µε πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσµο! Η θερµοκρασία είναι σταθερή όλο το χρόνο (16-18° C) και η περιήγηση αφήνει στον επισκέπτη τις καλύτερες αναµνήσεις, την ώρα που ο ήχος από σταγόνες νερού που πέφτουν επιβεβαιώνει τα λεγόµενα των ξεναγών πως πρόκειται για ένα ζωντανό σπήλαιο…Tip: Παλαιοντολογικά κατάλοιπα, µε κυριότερα τα οστά «αρκούδας των σπηλαίων» (Ursus Speleaus) εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια!

info: Εισιτήριο: €6 & €4 (µειωµένο). Απαγορεύονται τα φλας. Καθηµερινά, εκτός Δευτ., 10:00-18:00 (η διάρκεια της ξενάγησης είναι 20΄). (Μαυριώτισσα, τηλ. 24670 26777, κιν. 6957 591303, www.spilaiodrakoukast.gr).

Τουριστικό σκάφος Ορεστειάς

Το µεγάλο µυστικό της γοητείας της Καστοριάς είναι η αµφιθεατρική διάταξη των σπιτιών της και η µαγευτική της λίµνη. Για να χορτάσουµε αυτό το θέαµα, αρκεί ένας περίπλους της χερσονήσου µε το τουριστικό σκάφος «Ορεστειάς». Από ψαράδες και ξακουστά µοναστήρια µέχρι σπήλαια και απρόσιτα σηµεία, µας αποκαλύπτονται σταδιακά ένα ένα, την ώρα που «χαµηλοβλεπούσες» ιτιές αγγίζουν απαλά το νερό προκαλώντας τα φωτογραφικά µας κλικ… Εκτελεί δροµολόγια κατόπιν συνεννόησης για γκρουπ άνω των 20 ατόµων.

kastoriaInfo:Αναχώρηση: προβλήτα Βόρειας Παραλίας ή Σπήλαιο Δράκου) Εισιτήριο: €3. Πληροφορίες: 695 7591303, 24670 26777, 24670 29630 & 6984 618923, www.spilaiodrakoukast.gr

Καράβι Ολυμπία

Έως το τέλος της δεκαετίας του 1960 η µετακίνηση ανθρώπων και αγαθών γινόταν µέσα από τη λίµνη µε τα παραδοσιακά «µοτόρια», τα οποία από τα µέσα περίπου του 2ου αιώνα εκτελούσαν τη λιµναία διαδροµή από την αποβάθρα του Μαυροχωρίου προς την πόλη της Καστοριάς και αντίστροφα. Σήµερα µπορεί αυτές οι εικόνες να έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί, όµως εµείς µπορούµε να χαρούµε την ανυπέρβλητη οµορφιά της λίµνης και την ειδυλλιακή περιβάλλουσα φύση χάρη στο καραβάκι Ολυµπία.

kastoriaΗ εν πλω περιήγησή µας πραγµατοποιώντας τον «µικρό γύρο» της λίµνης, χαρίζει πολύτιµα ενσταντανέ µε την πόλη της Καστοριάς, τις γραφικές συνοικίες, τα αρχοντικά, τη Σπηλιά του Δράκου και την Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας να καθρεφτίζεται πάνω της…Tip: Διαθέσιµα σηµεία για επιβίβαση: Nότια & Βόρεια Παραλία, στη Σπηλιά του Δράκου, στη Μαυριώτισσα και τέλος στο Μαυροχώρι.

info: Πραγµατοποιεί δροµολόγια µόνο κατόπιν συνεννόησης. (Μακεδνός Α.Ε. – Μαυροχώρι, τηλ. 24670 21910, 24670 85984, http://karavakikastorias.gr). 

Λημναίος Οικισμός

Must visit για κάθε επισκέπτη, αφού µόλις 4 χλµ. από την πόλη, o τόπος κρύβει το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά έναν νεολιθικό οικισµό και µας δίνει την ευκαιρία να πάρουµε µια γεύση από το πώς ζούσαν οι πρόγονοί µας στο συγκεκριµένο «χωριό» 7.500 χρόνια πίσω!

kastoriaΈνα ταξίδι στη Νεολιθική Εποχή, τότε που η λίµνη και η εύφορη γη γύρω από αυτή επιλέχθηκαν για την ανέγερση οικηµάτων, αλλά και ως τόπος εργασίας και έκφρασης! Ήταν περίπου το 1932 όταν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Αντώνης Κεραµόπουλος παρατήρησε πως όταν η στάθµη της λίµνης κατέβαινε, οι κορυφές εκατοντάδων πασσάλων, οικοδοµικά λείψανα ενός προϊστορικού οικιστικού συνόλου, έκαναν την εµφάνισή τους. Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν πάνω από 60 χρόνια για να αρχίσουν οι πρώτες συστηµατικές ανασκαφές. Σήµερα οκτώ καλύβες, σε όλα τα στάδια χτισίµατος, κρύβουν εντός διάφορα αντικείµενα και οικοκυρικά είδη που αποκαλύπτουν τις καθηµερινές ασχολίες των ανθρώπων το 5500 π.Χ.! Oι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται…

Tip: Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας (µε εικόνες από τις ανασκαφές) και πωλητήριο µε αναµνηστικά.

info Είσοδος: €4/άτοµο, €1 το παιδί. Καθηµερινά (και αργίες) 09:00-17:00. Περιλαµβάνει και την είσοδο στο µουσείο: Καθηµερινά (εκτός Δευτ.) 08:30-15:00. (Tηλ. 24670 21910, www.limneosoikismos.gr).

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στο αναπαλαιωµένο αρχοντικό του Αναστάσιου Πηχιώνος, πρωτεργάτη του Πρώιµου Μακεδονικού Αγώνα, στο Ντολτσό, θα δείτε πολύτιµα για την ελληνική Ιστορία (και µάλιστα τη µακεδονική) εκθέµατα, όπως όπλα επιφανών Μακεδονοµάχων (των Νταηλάκη, Αποστολίδη κ.λπ.), και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό όσων πρωτοστάτησαν στον Αγώνα. Διάχυτη είναι σε κάθε αίθουσα η συγκίνηση, καθώς η Καστοριά αποτέλεσε προπύργιο γενναιότητας και πολεµικής αρετής! Καθηµερινά, εκτός Δευτ. & Τετ., 09:30-14:00. (Πηχεών 2, τηλ. 24670 21144).

kastoriaΛαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη (18ος αι.) και πρόκειται για ένα ζωντανό «θησαυροφυλάκιο» που µας δίνει µια εικόνα για το πώς ήταν τα σπίτια της εποχής! Ο πλούσιος διάκοσµός του, ο χώρος όπου έραβαν τις γούνες, το κελάρι µε τα εφόδια, αλλά και τα δωµάτια του σπιτιού θα σας µεταφέρουν νοερά στο παρελθόν, δίνοντάς σας πληθώρα στοιχείων για την καθηµερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων.

kastoriar Θα σας εντυπωσιάσουν τα βιτρό στο αρχονταρίκι καθώς και το δωµατιάκι όπου γίνονταν τα προξενιά… Από τα εκθέµατα ξεχωρίσαµε τον παραδοσιακό αργαλειό, την πρώτη µηχανή επεξεργασίας γούνας αλλά και το «καραβάκι» έξω στο κήπο (το σπίτι κάποτε είχε πρόσβαση στη λίµνη), πάνω από 150 χρόνων. Ζητήστε να σας υποδείξουν κρυµµένα µυστικά του σπιτιού! Eισιτήριο: €2. Ανοιχτά Τρ.-Σάβ. 10:00-17:00 & Κυρ. 11:00-17:00. (Καπετάν Λάζου 12, Nτολτσό, τηλ. 24670 28603)

Secret

Ανακαλύψαµε µια ιδιωτική συλλογή-κόσµηµα, στη Χλόη, που δηµιουργεί εδώ και 20 χρόνια ο πατέρας του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Doltso. Έχει µετατρέψει τον επάνω όροφο του σπιτιού του σε ένα εκπληκτικό µουσείο µε τοπικές στολές, παλιές φωτογραφίες, ιατρικά εργαλεία περασµένων αιώνων αλλά και χρηστικά είδη της καθηµερινότητας αλλοτινών εποχών. Με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον, σχολεία κλείνουν εδώ το πολιτισµικό τους ραντεβού!

kastoriaΝτολτσό

Με… γλυκό αέρα (άλλωστε από το ιταλικό «dolce» που σηµαίνει «γλυκό» λένε ότι πήρε το όνοµά της η συνοικία), το Ντολτσό, η παλιά πόλη της Καστοριάς, είναι και µία από τις πιο γραφικές γειτονιές της και must visit για κάθε ταξιδιώτη! Με αφετηρία την κεντρική πλατεία, ελάχιστα µέτρα από τη λίµνη, η περιπλάνηση χωρίς πυξίδα στα λιθόστρωτα σοκάκια µάς ταξιδεύει νοερά σε άλλη εποχή…

kastoria Σαν σκηνικό θεάτρου φηµίζεται για τα µεγαλόπρεπα καστοριανά αρχοντικά που χτίστηκαν τον 17ο και 18ο αι. και είναι αδιάψευστοι… µάρτυρες της οικονοµικής άνθισης, τότε που οι γουνοποιοί επέκτειναν τις δραστηριότητές τους έξω από τη χώρα. Σήµερα πολλά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί κι άλλα έχουν µετατραπεί σε µουσεία. Μάλιστα τελευταία κάποια ανακατασκευάζονται για να δώσουν τη θέση τους σε πολυτελείς ξενώνες (όπως το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου και το Doltso) και προσεγµένα εστιατόρια (η Παλιά Πόλη και το Doltso)! Tip: Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Δεληνάνειο (τηλ. 24670 22108), αλλά και το Αρχοντικό Αδελφών Εµµανουήλ που στεγάζει το Ενδυµατολογικό Μουσείο (τηλ. 24670 28603).

Χιονοδρομικό Βίτσιου

Μπορεί φέτος να µη χιόνισε πολύ για να είναι στα up του, όµως µόλις 22 χλµ. από την πόλη και µέσα από µια µοναδική διαδροµή συναντάµε το καµάρι της Καστοριάς! Μπορεί να είναι µικρό, όµως η φυσική του οµορφιά θα σας αποζηµιώσει. Οι συρόµενοι αναβατήρες σάς ανεβάζουν στην κορυφή (1.890 µ.), ενώ οι πέντε συνολικά πίστες του είναι χαραγµένες ανάµεσα σε δέντρα οξιάς! Από ψηλά, µε καθαρό καιρό, µπορεί κανείς να δει από την Πίνδο και τη Βασιλίτσα µέχρι τον Γράµµο και τον Όλυµπο, ενώ σε πρώτο πλάνο είναι η θέα στη λίµνη!

kastoria Μετά τα σλάλοµ, µας περιµένει το chalet για ζεστή σοκολάτα, ρακόµελο αλλά και τσιπουράκι. Τip: Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισµού αλλά και άνετο πάρκιγκ. Τιµή: €10 η ηµερήσια κάρτα. Ανοιχτό καιρού επιτρέποντος µόνο Σαβ/κα, γιορτές και αργίες 09:00-17:00 (τα lifts). (τηλ. 24670 82666)

kastoria

 

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ