Made in Arachova!
Από είδη λαϊκής τέχνης µέχρι γευστικά καλούδια, η περιοχή του Παρνασσού δεν υπερηφανεύεται τυχαία για τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα…

Aπό τις Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Φωτοπούλου, Κατερίνα Ρίγκου

Υφαντά

topika proionta arachova
Ανέκαθεν η Αράχωβα φηµιζόταν για τα περίτεχνα υφαντά της! Σε κάθε σπίτι υπήρχε αργαλειός και η ύφανση εθεωρείτο απαραίτητη διαδικασία για το νοικοκυριό, ωστόσο µετά το ’70 η υφαντουργία άρχισε να φθίνει. Στο Λαογραφικό Mουσείο γίνεται µια προσπάθεια αναβίωσης της τέχνης και πολλές κυρίες που είχαν µαθητεύσει σε επιδοτούµενα σεµινάρια (τα οργάνωσε ο γυναικείος συνεταιρισµός «Η Κυπάρισσος», µε πρόεδρο την Ευφροσύνη Χαρίτου) διδάσκουν εκεί σήµερα χρυσοκέντηµα-υφαντική.

Ζυµαρικά

topika proionta arachovaΘέση Μπέργουρα Στειρίου, Τ. 22670 22050
Με σύµβολο το διάσηµο Ρολόι, τα χειροποίητα ζυµαρικά Γέννηµα Γης παράγονται από το 2008 µε αγνές πρώτες ύλες στο Στείρι! Χυλοπίτες, κριθαράκι, τραχανάς γλυκός ή ξινός αλλά και σταρένιος είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα. Tip: Γεµίστε τις αποσκευές σας από τα καταστήµατα στον κεντρικό δρόµο της Αράχωβας, αλλιώς αναζητήστε ή γευτείτε τα σε επιλεγµένα σηµεία στην Αθήνα, αναµεσά τους στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Φορµαέλα

topika proionta arachovaΤυρί µε… ιστορία, καθώς τις πρώτες αναφορές τις συναντάµε στον Όµηρο («φορµός»)! Κατοχυρωµένη από την Ε.Ε. µε ονοµασία προέλευσης, η φορµαέλα φτιάχνεται από φρέσκο πρόβειο γάλα και αποτελεί –ψητή ή τηγανητή– από τις must λιχουδιές που σερβίρουν οι ταβέρνες της περιοχής. Προµηθευτείτε τη από τα ράφια των µαγαζιών µε παραδοσιακά προϊόντα (στο παντοπωλείο του Παναγάκου υπάρχει και καπνιστή)! Τip: Άλλος ένας… τέλειος µεζές είναι το οψιµοτύρι, λευκό τυρί σαν αλοιφή, µε ελαφρώς υπόξινη γεύση!

Κρεοπωλείο Κοµµατά

topika proionta arachovaΤ. 22670 31194
Εδώ και 31 χρόνια το εµπιστευόµαστε καθηµερινά για εκλεκτά ολόφρεσκα ντόπια κρέατα σε µεγάλη ποικιλία – δοκιµάστε το χειροποίητο λουκάνικο φτιαγµένο µε παραδοσιακή συνταγή. Στα ράφια του «ποζάρουν» ακόµα αραχωβίτικα προϊόντα όπως ζυµαρικά, ελαιόλαδο, γίδινο γιαούρτι Παρνασσού και τυροκοµικά όπως η κατσικίσια γραβιέρα από τοπικό παραγωγό. Καθηµερινά 08:00-21:00.

Τσίπουρο

topika proionta arachovaKεραµιδαριό Ζεµενού, Μ. 6932 601199
Μεζές χωρίς τσίπουρο δεν γίνεται και η Αράχωβα υπερηφανεύεται για το δικό της, που έχει µεγάλη ιστορία. Όλα ξεκίνησαν από το αυθεντικό καζάνι του 1926, απ’ όπου ο Τάκης και η Ανθή Σιδηρά (γνωστοί ως «Βασιλιάδες») έβγαζαν κάθε Νοέµβριο ντόπιο τσίπουρο – τα περίφηµα «ρακοκάζανα». Το εµφιαλωµένο πλέον του «Βασιλιά», µε το µοναδικό άρωµα και τη γεµάτη γεύση, παράγεται σήµερα σε ένα πιστοποιηµένο αποστακτήριο στο Ζεµενό που διατηρεί ο γιος τους Στάθης. Αναζητήστε το σε όλα τα µαγαζιά της Αράχωβας, µε σύµβολο την… κορόνα!
Αναψυκτικά «ΑΓΝΗ»
11ο χλµ. Ε.Ο. Λιβαδειάς-Ορχοµενού, Ορχοµενός, Τ. 22610 32355, www.αγνη.gr

topika proionta arachova
Πορτοκαλάδα, λεµονάδα και γκαζόζα µε δροσιστική και… Αγνή γεύση που θα σας γυρίσει πίσω στα παιδικά σας χρόνια. Παράγονται στον Ορχοµενό µε νερό της Πηγής των Χαρίτων και είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σιγά σιγά η φήµη τους ξεπερνά τα όρια του νοµού.

Μέλι

topika proionta arachovaΗ έρευνα για το καλύτερο µέλι της Αράχωβας µάς οδήγησε στον Θανάση Αποστολόπουλο και στην οικογενειακή µελισσοκοµική µονάδα που διατηρεί στην περιοχή. Σεφ στο επάγγελµα, ξεκίνησε το 1993 τη µελισσοκοµία ως χόµπι, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ασχολήθηκε συστηµατικά µε το αντικείµενο. Θυµαρίσιο ή ελατίσιο, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, θα το προµηθευτείτε εύκολα και γρήγορα αν επικοινωνήσετε µε τον ίδιο (κιν. 6945 112474).

Delphi Beer 

topika proionta arachovaΤ. 210 2835988, www.delphibeer.gr
Μεσογειακή, ξανθιά, διπλοζύµωτη, µη παστεριωµένη και φυσικά θολή, η Pilsner µπύρα Delphi «γεννήθηκε» το 2013 (µε όνοµα φόρο τιµής στους Δελφούς) και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Η γεύση της ιδιαίτερα χαρακτηριστική –κυριαρχούν αρώµατα ακακίας, άνθους πορτοκαλιού και λυκίσκου– και η επίγευσή της ελαφριά, πικρή αλλά ευχάριστη, που συνοδεύεται από ένα αίσθηµα φρέσκιας βύνης.

Αrgyriou Winery

topika proionta arachovaΠολύδροσο Παρνασσού, Τ. 22340 29616, www.argyriouwinery.eu / Polidroso, Parnassos
Η ιστορία του ξεκινάει το 1998, όταν φυτεύτηκαν οι πρώτοι αµπελώνες. Το 2002 οινοποιούνται τα κρασιά Έρωχος λευκός και Έρωχος ερυθρός, ενώ σήµερα ο αµπελώνας του κτήµατος, µε έκταση 290 στρεµµάτων παράγει 9 διαφορετικές ετικέτες, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση τόσο στην καλλιέργεια ελληνικών ξεχασµένων ποικιλιών όσο και στην ανάδειξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διεθνών ποικιλιών.

Πέστροφες Ορχοµενού

topika proionta arachova
Πέτρος Γ. Δήµου, Πηγές Τριών Χαρίτων, Ορχοµενός. Τ. 22610 33111
Ο Μέλας Ποταµός, που δέχεται τα κρυστάλλινα νερά των Πηγών Χαρίτων Ορχοµενού (τροφοδοτούνται από τις χιονισµένες κορυφές του Παρνασσού), αποτελεί το… φυσικό περιβάλλον για την εκτροφή πέστροφας. Με περισσότερα από 40 χρόνια εµπειρίας, η επιχείρηση Δήµου καινοτοµεί µε την πασίγνωστη καπνιστή πέστροφα Saumonée, φιλέτο καπνισµένο παραδοσιακά µε ξύλο οξιάς και συσκευασµένο αεροστεγώς, ώστε η πλούσια γεύση του να παραµένει αναλλοίωτη. Εξίσου εκλεκτή είναι και η φρέσκια ηµέρας. Θα τις βρείτε σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης αλλά και στο ιχθυοτροφείο στην περιοχή του Ορχοµενού.

Γλυκά Παπαστάθη

topika proionta arachovaΤ. 22670 31633, 29182
Καρυδάτο, µυγδαλάτο, ροζιές, «πούρο» Αράχωβας, καρυδόπαστα και αµυγδαλόπαστα είναι µερικά µόνο από τα παραδοσιακά γλυκά… made in Arachova! Όλα ξεκίνησαν όταν η γιαγιά της οικογένειας Παπαστάθη γλύκαινε τους επισκέπτες της πανσιόν τους µε τα χειροποίητα γλυκίσµατά της… Πάνω στις ίδιες σπιτικές συνταγές, µε αγνές πρώτες ύλες, παρασκευάζονται µέχρι και σήµερα, ξετρελαίνοντας ντόπιους και επισκέπτες. Τόσο η Έφη Παπαστάθη όσο και ο Τόµη Αρβανίτης ενηµερώνονται διαρκώς για τις νέες τάσεις στη ζαχαροπλαστική, εµπλουτίζοντας την γκάµα τους µε µοντέρνες προτάσεις. Στο ανοιχτό εργαστήριο, στην είσοδο του χωριού, κρυφοκοιτάζουµε τον τρόπο παραγωγής των λαχταριστών προφιτερόλ, των ζουµερών εκµέκ µε τσουρέκι, του µιλφέιγ (µε κρέµα και σοκολάτα) και των σιροπιαστών. Tip: Στα ράφια του ζαχαροπλαστείου θα βρούµε ακόµα σπιτικές µαρµελάδες, γλυκά του κουταλιού, µπισκότα και σοκολατάκια! Καθηµερινά 09:30-22:30, Παρ.-Σάβ.-Κυρ. & αργίες 09:30-00:00.

Καρυδάτο

topika proionta arachova
Δεν είναι άλλο από υπέροχες λευκές µπουκίτσες από ντόπιο καρύδι, ζάχαρη, µπαχαρικά, ασπράδι αυγού και σιµιγδάλι, που φτιάχνονται µε κριτήριο την ποιότητα των πρώτων υλών! Διατίθενται στο Ζαχαροπλαστείο Παπαστάθη σε συσκευασίες µε σήµα κατατεθέν –τι άλλο;– το ξακουστό Ρολόι της Αράχωβας!

Πηγή:ARACHOVA MAGAZINE

Κατεβάστε το με ένα κλικ εδώ!

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ