Grand openings in town!

Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να προτείνει… να ανεβάζει τον πήχη και ακόµα µια φορά  µας συστήνει πολλές, νέες και υποσχόµενες αφίξεις. Αναμεσά τους ξεχωρίσαμε 8 που είμαστε σίγουροι ότι θα συζητηθούν!

Από τους Τίτη Βελοπούλου ([email protected]), Κατερίνα Ρίγκου ([email protected]), Γιώργος Λ. Παπαχατζής ([email protected]) |Φωτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Κώστας Καπαρελιώτης

Στοά Δραγούµη GrEatings (Ίωνος Δραγούµη 3, T.2310 514545)

Όταν µιλάµε για τα talk of the town της Θεσσαλονίκης, η πυξίδα στρέφεται στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Στοά Δραγούµη. Όχι τυχαία, αφού αποτελεί έναν πρωτοπόρο πολυχώρο γεύσης, µε έντονο ευρωπαϊκό αέρα και urban φιλοσοφία. Γύρω από το αίθριο η κάθε «γωνιά» του διατηρεί την αυτονοµία της, από το pastry shop, τον φούρνο, την ψησταριά, το ψυγείο µε τα αλλαντικά, το παντοπωλείο µε τα ελληνικά και βιολογικά προϊόντα και το café-gelateria. Όσο για την έκπληξη, έρχεται από το άρτι αφιχθέν à la carte εστιατόριο στον επάνω όροφο. To νέο «µέλος» έχει να επιδείξει έναν ντιζαϊνάτο χώρο, όπου ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης ετοιµάζει «πειραγµένα» ελληνικά πιάτα –µε αδυναµία… στις κρητικές πρώτες ύλες–, ιδανικά να ταιριάξουν µε την ελληνικού προσανατολισµού wine list. Εστιατόριο από €17. Καθηµερινά από τις 07:00 (κουζίνα 12:30-00:30).

Boheme (11o χλµ. Θεσσαλονίκης-Αεροδροµίου, Τ. 2310 477497)

Το απόλυτο talk of the town, που δεν έχει συµπληρώσει ούτε έναν χρόνο παρουσίας, αλλά αµέσως ξεχώρισε µε τον ντιζαϊνάτο, µεγάλο και φωτεινό χώρο και την all day φιλοσοφία του. Οι παρεΐστικες γωνιές, ιδανικές για άραγµα, τα πρωινά γεύµατα, η open view pizzeria, το ολοκαίνουριο sushi bar, το µενού µε τις µεσογειακές-δηµιουργικές νοστιµιές και η µπαρίστικη ατµόσφαιρα που αποκτά το βράδυ το καθιστούν σε must της ατζέντας. Καθηµερινά από τις 09:00 (η κουζίνα από τις 13:00).

Nuts Factory (Λεωφ. Νίκης 31, Τ. 2315 530500)

Αποκλείεται να περάσετε από τη Νίκης και να µην τραβήξει το βλέµµα σας το Nuts Factory! Ο χώρος είναι παραπάνω από εντυπωσιακός µε κύριο στοιχείο την τεράστια µηχανή που «µιµείται» τη διαδικασία ψησίµατος και κρυώµατος των ξηρών καρπών. Πρόκειται για το 7ο αδελφάκι της αλυσίδας που άνοιξε τον περασµένο Σεπτέµβριο. Αρώµατα των φρεσκοψηµένων καθηµερινά ξηρών καρπών σε πλούσια γκάµα, superfoods, αποξηραµένα φρούτα, χειροποίητες σοκολάτες και µπάρες δηµητριακών είναι οι πολλές και εκλεκτές επιλογές του Nuts Factory. Καθηµερινά 10:00-23:00.

Mob (Ίωνος Δραγούµη & Παπαδοπούλου 2, M. 6936 941464, www.mob.cafe)

Ένας ολοκαίνουριος πολυχώρος, κρυµµένος στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος άνοιξε στο τέλος Σεπτεµβρίου, στον πρώτο όροφο ενός ιστορικού διατηρητέου κτηρίου της Ίωνος Δραγούµη. Σκοπός του να αποτελέσει έναν πυρήνα δράσης µέσα στην πόλη. Ο χώρος αποκαταστάθηκε µε σεβασµό, διατηρώντας τα vintage στοιχεία του, έτσι ώστε να αποτελεί τον τέλειο καµβά για να µπορεί να φιλοξενήσει από εκθέσεις και events µέχρι διαδραστικά δρώµενα και σεµινάρια. Stay tuned! Kαθηµερινά, 10:00-όσο πάει. Κυριακές, 11:00-όσο πάει.

La mia Lucca (Π.Π. Γερµανού 18 & Π. Μελά, Τ. 2311 293799, M. 6988630484)

Τα λίγα τραπεζάκια πάνω στο πεζοδρόµιο, εκεί όπου η Π.Π. Γερµανού συναντά την Π. Μελά, ελάχιστα σε προδιαθέτουν για το τι θα συναντήσεις ανεβαίνοντας τα σκαλιά του La mia Lucca. Δαντελένια κουρτινάκια, ψηλά ξύλινα παράθυρα και αντικείµενα µιας άλλης εποχής –προσωπική συλλογή της ιδιοκτήτριας– προσδίδουν µια οικεία αίσθηση σπιτιού, σε ένα κτίριο µε ιστορία από το 1926! Ένα τυχαίο γεγονός ήταν η αιτία ώστε η Ελένη να πραγµατοποιήσει το όνειρο που είχε από µικρό κοριτσάκι: Μεγαλώνοντας στο συγκεκριµένο κτήριο, ήθελε να ανοίξει εδώ το δικό της εστιατόριο! Espresso vino champagneria «δηλώνει» και πράγµατι προσφέρει ό,τι πιο εκλεκτό για να συνοδεύσεις τον καφέ, το κρασί αλλά και έναν αφρώδη οίνο, όλα από τα χεράκια της: Από τα πλούσια πρωινά µε οµελέτες και στραπατσάδες (έως τις 13:00) και τα σπιτικά κέικ έως τις µαµαδίστικες συνταγές της που κινούνται σε γνώριµα ιταλικά µονοπάτια, δίνοντας έµφαση σε αυθεντικές ιταλικές ύλες, από ένα µενού το οποίο βασίζεται κυρίως σε πληθωρικά πιάτα ηµέρας, ανάλογα µε τα φρέσκα υλικά τα οποία ανακαλύπτει στην αγορά. Τι να πει κανείς για τις χειροποίητες παπαρδέλες µε φρέσκο ζυµάρι που φτιάχνονται εκείνη την ώρα, για τα λαχταριστά ριζότο ή για το χοιρινό το οποίο ψήνεται από την προηγουµένη επί 14 ώρες και είναι σκέτο λουκούµι; Και αν καταφέρετε να αντισταθείτε στις γαργαλιστικές µυρωδιές που αναδίνονται µέσα από την κουζίνα του «σπιτιού», τότε µπορείτε απλώς να απολαύσετε ένα καλό ποτήρι κρασί ή ένα brachetto, πάντα µε το ανάλογο συνοδευτικό, την ώρα που αγαπηµένες µελωδίες από τη δεκαετία του ‘30 µέχρι early ‘90 σάς ταξιδεύουν στον χρόνο! Από €5. Καθηµερινά, 08:00-02:00.

Marea (Λώρη Μαργαρίτη 13 & Στρ. Καλλάρη, T. 2310 257696, Marea sea spirit)

Όλοι περιµέναµε µε αγωνία, τον περασµένο Οκτώβριο, την άφιξη του ολοκαίνουριου concept, Marea, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι «αδελφάκι» του γνωστού Γλυκάνισου! Και αυτό γιατί δεν µιλάµε για άλλο ένα καινούριο µαγαζί, αλλά για τη «δεύτερη γενιά» sea food restaurant που ήρθε να δώσει µια new age αισθητική στην ψαροφαγία, µε πιάτα τα οποία ξεφεύγουν από τις κλασικές εκτελέσεις! Τα αδέλφια Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης, σε συνεργασία µε τον Γιώργο και τον Θεόκτιστο Σαρασίδη, σύστησαν µια µικρή κάρτα, µε γευστικούς συνδυασµούς που ξυπνούν µνήµες παλιές και δικαιώνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Διαχρονικά, αστικά πιάτα, ιδωµένα, όµως, µέσα από µια δηµιουργική, φρέσκια µατιά, η οποία επικεντρώνεται πάντα σε φρέσκες πρώτες ύλες και µοντέρνες τεχνικές, σε συνδυασµό µε υψηλή ποιότητα και άψογο service. Γεύσεις και συνταγές-ωδή στην ψαροφαγία, από ένα λαχταριστό καρπάτσιο και το ταρτάρ καραβίδας µε τα φρούτα του πάθους έως τη µανέστρα µε τις γαρίδες, το καπνιστό χέλι µε wasabi και τον µπακαλιάρο πρασοσέλινο, όλα είναι αντάξια των προσδοκιών, ενώ δεν λείπουν και ψαγµένοι µεζέδες για να συνοδεύσουν άριστα ένα καλό τσίπουρο! Όσο για τον χώρο, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Nίκου Καµαριανού, εµπνέει µε την classy, αστική αισθητική του, η οποία κινείται σε minimal γραµµές, «παίζει» µε µάρµαρο και ξύλο και επιτρέπει στο φυσικό φως να διεισδύει µέσα στη σάλα από τις πελώριες τζαµαρίες που έχουν άπλετη θέα σε αυτήν την urban γωνιά της Θεσσαλονίκης! Καθηµερινά 12:00-00:00. Highlights: H αρκούντως ενηµερωµένη οινική λίστα τιµά τον ελληνικό αµπελώνα! H new style εκδοχή και η εκτέλεση ενός κλασικού σουφλέ σοκολάτας µε καραµέλα και µπισκότο θα σας εντυπωσιάσουν!

Radikal (Στέργιου Πολυδώρου 61, Άνω Πόλη, Τ. 2310 202007)

Αυτό το πρωτοποριακό food and wine project µε την άφιξή του τον περασµένο Ιούνιο στην Άνω Πόλη ξάφνιασε ευχάριστα το οινόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης. Και αυτό χάρη στο όνειρο12 φίλων που σύστησαν ένα οινικό concept µε έµφαση στη λεπτοµέρεια από το design µε highlight τις σάλες φαγητού και το υπόγειο private dining µέχρι τις 60 διεθνείς ψαγµένες ετικέτες που ανανεώνονται τακτικά (εκ των οποίων οι περισσότερες by the glass), τις µεσογειακές γευστικές προτάσεις της µικρής κάρτας του και τα wine events. Καθηµερινά (εκτός Δευτ.) 14:00-00:00.

Chilai wine restaurant bar (Αγίου Μηνά 4, Τ.2313 054550)

Δεν είναι ακόµα ένα wine bar restaurant αλλά talk of the town. Εδώ και µερικούς µήνες που άνοιξε κάνει τη διαφορά µε έναν κλασάτο χώρο που ανέβασε τα δεδοµένα στην all day πιάτσα της πόλης όπου οι θαµώνες χαλαρώνουν απολαµβάνοντας εκλεκτά κρασιά, νόστιµα συνοδευτικά και πιάτα αλλά και µουσικές που εναλλάσσονται ανάλογα µε την ώρα και τη διάθεση από αναγνωρισµένους djs της πόλης. Καθηµερινά από τις 09:00

Πηγή: BEST IN TRAVEL THESSALONIKI 2017

Κατεβάστε το εντελώς δωρεάν απλά με ένα κλικ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ