Η αναβίωση της γειτονιάς τού… Καραβάν Σαράι βάζει αυτή την ατµοσφαιρική γωνιά της πόλης στο χάρτη των πιο ψαγµένων αναζητήσεών µας!

titi-profile Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) fb-icon instagram

Φωτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Eπί Τουρκοκρατίας, η περιοχή γύρω από το ερειπωµένο πλέον Καραβάν Σαράι ήταν γνωστή για τα πανδοχεία που φιλοξενούσαν ταξιδιώτες, ενώ στην πορεία εξελίχθηκαν σε εµπορικά κέντρα.

Στην εποχή µας, µια καθαρά outsider γειτονιά, πίσω από το Αλκαζάρ, δείχνει να αναβιώνει µε ψαγµένα, εναλλακτικά στέκια που χαίρουν ιδιαίτερης αισθητικής και άποψης και στρέφουν την πυξίδα µας σε αυτή τη γωνιά πάνω από την Εγνατία.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με μια μικρή εισαγωγή…

Εξερεύνηση στις γειτονιές της πόλης! #idiscover #BestinTravelThessaloniki

Posted by Titi Velopoulou on Saturday, October 14, 2017

Την αρχή έκανε δειλά-δειλά το 2006 την εµφάνισή του το µικροσκοπικό µπαράκι Elephantas από τον Χρήστο Μαργαρίτη, µε φιλοσοφία του τις ωραίες µουσικές και τη ζεστή ατµόσφαιρα.

Για τη επόµενη νέα άφιξη έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια, µέχρι το 2011, όταν µια πρώην εγκαταλειµµένη εµπορική στοά επί της Εγνατίας διαµορφώθηκε για να φιλοξενήσει το Bord de l’ Εau, ένα urban hip µπαράκι που κατάφερε να κερδίσει το δικό του πιστό κοινό. Και µετά από αυτό σιωπή…

Πριν τρία χρόνια, ένα µικρό εστιατόριο την ξαναβάζει στο… χάρτη της διασκέδασης. Η ονοµασία ταιριάζει γάντι…. στον ανατρεπτικό χαρακτήρα του που εξέπληξε ευχάριστα τους θαµώνες του όταν άνοιξε στη Στοά Πτολεµαίων.

Το hidden σκηνικό του Extravaganza ξεχώρισε αµέσως µε το industrial ύφος και την cool διάθεση, αλλά και την ψαγµένη κουζίνα! (καθηµερινά εκτός Τρ. 13:00-00:00). Για αναβίωση, ωστόσο, της περιοχής τούς τελευταίους µήνες µπορούµε πλέον να κάνουµε λόγο εξαιτίας openings όπως του boutique hotel Blue Bottle και του The Caravan!

Ξέρουμε τα καλύτερα street food spots της Θεσσαλονίκης και σας τα αποκαλύπτουμε!!!(photos)

Με φόντο το µεγαλοπρεπές Καραβάν Σαράι, το Β&Β The Caravan αλλάζει τα µέχρι τώρα δεδοµένα µε µια νέα πρόταση αστικής φιλοξενίας. Και αρκεί να εξερευνήσουµε λίγο τη γειτονιά του για να ανακαλύψουµε κι άλλες νέες εκπλήξεις, όπως το 2Concept store (καθηµερινά από τις 10:00), έναν πολυχώρο όπου συνυπάρχουν αρµονικά ένα κατάστηµα µε πολύ vintage έπιπλα, µια gallery που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις και ένα cozy cafe!

Ο Νίκος Ιωσήφ και ο Χρήστος Σέλλας (µε ενασχόλησή τους τη µεταποίηση παλιών επίπλων) δηµιούργησαν τέλος του 2015 ένα χώρο όπου το interior design, η Τέχνη αλλά και η αναψυχή βρίσκουν τον τέλειο εκφραστή τους!

Και κάπως έτσι στα νυχτοπερπατήµατά µας συναντάµε ξανά το όνοµα Χρήστος Μαργαρίτης , ο οποίος µαζί µε τον dj Νίκο Ράµµο βρίσκονται αυτή τη φορά πίσω από την πιο φρέσκια άφιξη, το ολοκαίνουριο µπαράκι Στέρεο, που φιλοδοξεί να γίνει το νέο στέκι όσων επιθυµούν καλές µουσικές και ανεπιτήδευτη ατµόσφαιρα µε φόντο… -τι άλλο;- τους φωταγωγηµένους τρούλους του θρυλικού Αλκαζάρ…

Τα hot spots για τρελό nightlife γιατί η Θεσσαλονίκη ξέρει από διασκέδαση!

ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΑΡΑΪ

To επιβλητικό κτηριακό συγκρότηµα στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Βαµβακά, πίσω ακριβώς από το Χαµζά Μπέη Τζαµί (Αλκαζάρ), κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου κτηρίου του 15ου αιώνα, το οποίο -όπως εξάλλου προδίδει το όνοµά του- λειτούργησε (και) ως πανδοχείο. Από την Οθωµανική Περίοδο έως τον Εµφύλιο, κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις.

Έγινε βιβλίο και ταινία, το 1986, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, ενώ ένα τµήµα του στέγαζε µέχρι πρότινος το Δηµαρχείο Θεσσαλονίκης. Όταν έφυγε το 2011, άρχισαν συζητήσεις προκειµένου να κατεδαφιστεί, κάτι που δεν έγινε λόγω των ευρηµάτων. Χρόνια τώρα, έχουν ανοίξει κουβέντες για την πώλησή του µε επιχειρηµατίες κυρίως από την Τουρκία, τη Ρωσία, αλλά και Άραβες να το έχουν βάλει στο… µάτι!

Χαμζά Μπέη Τζαμί

Eυρύτερα γνωστό ως Αλκαζάρ (από τον κινηµατογράφο που στέγαζε), πρόκειται για τζαµί που κτίστηκε το 1468. Είναι το πρώτο στη Θεσσαλονίκη και παραµένει µέχρι σήµερα το µεγαλύτερο της ελληνικής επικράτειας, αλλά και το µοναδικό στο χώρο της Βαλκανικής που διαθέτει αίθριο (µε εξαίρεση της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης). Το 1926 κηρύχτηκε διατηρητέο µνηµείο, ενώ το 2006 παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισµού µε σκοπό την αποκατάστασή του.

Η καλύτερη πρόταση διαμονής στη περιοχή:

The Caravan

A new age B& B!

«Φωλιασµένο» πίσω από το Χαµζά Μπέη Τζαµί (Αλκαζάρ), σε µια γειτονιά όπου άλλοτε όλα περιστρέφονταν γύρω από το ιστορικό πανδοχείο Καραβάν Σαράι, το Τhe Caravan, ιδέα τριών φίλων, έκανε την εµφάνισή του τον Μάρτιο, σαν µια… αναβίωση της φιλοξενίας τού τότε! To ολοκαίνουριο bed & breakfast –που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα city boutique hotels ευρωπαϊκών µητροπόλεων– βρήκε στο διατηρητέο κτήριο όπου για χρόνια λειτουργούσε η Εθνική Τράπεζα την τέλεια στέγη. H πρώτη γνωριµία µαζί του έγινε στο ισόγειο, στο Τravel Café –ανοιχτό και σε µη ενοίκους (08:00-22:00)– που σου δίνει µια καλή γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Η παιχνιδιάρικη διακόσµησή του –ένα mix & match µοντέρνων και vintage στοιχείων µε αυθεντικά πολύχρωµα έπιπλα– ακολουθείται, στο ίδιο µοτίβο, και στους υπόλοιπους 4 ορόφους, όπου βρίσκονται τα 13 δωµάτια και οι 2 σουίτες του!

Εξαιρετικά φωτεινά, λειτουργικά και πλήρως εξοπλισµένα µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, κερδίζουν το ενδιαφέρον µε τις διακοσµητικές, νεανικές τους λεπτοµέρειες, τα ιδιαίτερα φωτιστικά και τις Τailor Μade συρταριέρες!

Η φιλοξενία βασίζεται στην προσωποποιηµένη φιλοσοφία του, κάτι που διαπιστώνεται ακόµα και στο handmade ελληνικό πρωινό αλλά και στη φιλική ατµόσφαιρα, η οποία σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Αυτές οι λεπτοµέρειες αναδεικνύουν το The Caravan σε ιδανικό ορµητήριο για ένα city break! Από €70 έως €130.

Don’t miss

Το χειροποίητο ελληνικό πρωινό.

Τη σπάνια θέα στο εσωτερικό προαύλιο του Αλκαζάρ από τη σουίτα.

Το εσωτερικό αίθριο για τους καπνίζοντες.

Τη σπιτική λεµονάδα, τα παραδοσιακά λικέρ και το ρακόµελο, που απολαµβάνουµε στο Travel Café.

Το χώρο του πρωινού, που δίνεται δωρεάν για workshops και meetings!

Info:Ρέµπελου 1, Θεσσαλονίκη, Τ. 2313 062780, www.thecaravan.gr 

2concept store

ADDRESSES:

ELEPHANTAS Συγγρού & Φιλίππου 2, Τ. 2310 534137 

EXTRAVAGANZA Στοά Πτολεµαίων 29Α & Αµβροσίου, Τ. 2310 52 9791 

2CONCEPT STORE Ιουστινιανού 6 & Ρέµπελου, Τ. 2310 265999, www.2conceptstore.com 

STEREO Βαµβακά 3-5 

CARAVAN Ρέµπελου 1, Τ. 2313 062780, Μ. 6947802780, www.thecaravan.gr 

ΒLUE BOTTLE Συγγρού & Επισκόπου Αµβροσίου 16, Τ. 2319 520090 

BOR DE L’ EAU Εγνατίας 45, Τ. 2310 520911, www.bdl.gr, Bord de l’ Εau 

Οι ‘κρυμμένοι θησαυροί’ της Θεσσαλονίκης!5 κρυμμένα κουτούκια που αξίζει να επισκεφτείς!!!

Στέρεο

Η all day προτασή μας… το Bord de l’Eau

A secret hub!

Σε µια πρώην εγκαταλειµµένη εµπορική στοά επί της Εγνατίας, το Bord de l’Εau είναι µια αναπάντεχη έκπληξη, από εκείνες που δεν περιµένεις ότι θα ανακαλύψεις στην καρδιά της πόλης…

Μια urban κρυµµένη γωνιά, έτσι διαµορφωµένη από το 2011, ώστε να θυµίζει µια αστική γειτονιά, µε τον εσωτερικό της κήπο, ένα καθ’ όλα ευρωπαϊκό concept το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, τη συνέργεια και τη σύζευξη του οράµατος των αδελφών Γιάννη και Λάζαρου Γουναρίδη να παντρέψουν την Τέχνη µε την ψυχαγωγία. Ζωντανός πυρήνας της στοάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, το drinkroom, ένα µοντέρνο café-bar, πρόσφατα ανανεωµένο! Ανοιχτό από νωρίς, είναι ένα ήρεµο καταφύγιο , ιδανικό για ένα easygoing lunch break, µακριά από τη βουή της πόλης, αλλά και ορµητήριο του καλλιτεχνικού κόσµου που επιθυµεί να εξερευνήσει και τα υπόλοιπα δηµιουργικά δωµάτια της στοάς και κυρίως το εκθετήριο-εργαστήριο –µε κυρίαρχο το design factory– µε χειροποίητα κοσµήµατα υψηλής αισθητικής που υπογράφει σχεδιαστικά ο Yiannis Gounaridis, τρίτης γενιάς τεχνίτης.

Ο industrial χώρος του παραµένει φωτισµένος, ως φυσική συνέχεια του décor του drinkroom, ακόµα κι όταν θα επιστρέψουµε πάλι το βράδυ, για να απολαύσουµε premium ποτά, ξεχωριστά signatured cocktails φτιαγµένα µε χειροποίητα υλικά καθώς και µπύρες από ελληνικές µικροζυθοποιίες, ακούγοντας underground µουσικές, οι οποίες κινούνται στο φάσµα της electric soul, funk και disco-house σκηνής!

Θεσσαλονίκη: Τρώμε καλά απο 3 έως 10 ευρώ. Ναι, είναι αλήθεια! (λίστα)

Must try

Τη µικρή αλλά εµπνευσµένη κάρτα που πρόσφατα επιµελήθηκε η Αivo Mαυριγιαννάκη µε ιδιαίτερα hot dogs, avocado toasts, ψαγµένα sandwiches και γευστικές σαλάτες. Και φυσικά το εξαιρετικό κυριακάτικο brunch (12:00-18:00).

Take with me

Ένα από τα κοσµήµατα που διακρίνονται για τον µινιµαλισµό, τη σύγχρονη αισθητική και τις απλές καθαρές γραµµές τους ή κάποιο κοµµάτι από τη συλλογή «µάτι», σήµα-κατατεθέν του σχεδιαστή!

Info

Drinkroom: Καθηµερινά (εκτός Ιουλ.-Σεπτ.), από τις 10:00, Design factory: Ωράριο καταστηµάτων. | Drinkroom: Daily (except July to September) from 10:00. Design factory: Store Hours.

Εγνατίας 45, Τ. 2310 520911, www.bdl.gr, Bord de l’Εau & Bord de l’eau design factory | 45 Egnatias Str.

Πηγή: BEST IN TRAVEL THESSALONIKI 2017

Κατεβάστε το εντελώς δωρεάν απλά με ένα κλικ.

Προηγούμενο άρθροΤο πιο βρώμικο πεζοδρόμιο σε όλη την Αθήνα!Τι και αν σας λέγαμε ότι είναι είναι στο πιο κεντρικό δρόμο;
Επόμενο άρθροΦθινοπωρινά Σ/Κ με ρομαντζάδα: Σας βρήκαμε σούπερ δωμάτια με τζάκι ως….50€!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ