Σε όσα μουσεία και χώρους τέχνης έχουμε επισκεφθεί μέχρι στιγμής, μπροστά από τα εκθέματα υπάρχουν πινακίδες που εξηγούν τι ακριβώς βλέπουμε και μας κατευθύνουν, σωστά; Ξεχάστε όμως όσα ξέρατε για τους εκθεσιακούς χώρους! Εμείς σας παρουσιάζουμε το μυστικό, πυρηνικό στρατόπεδο της Βοσνίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε γκαλερί και φιλοξενεί 125 έργα καλλιτεχνών από 102 χώρες και δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχετε δει μέχρι σήμερα!

Απίστευτο: Άραβες έχτισαν ιδιωτική πόλη στη Βοσνία και απαγορεύουν την είσοδο στους ντόπιους

Το όνομα του; ΑRK (Atomska Ratna Komanda). Κατασκευάστηκε για τον πρώην Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Josip Broz Tito και η κωδική του ονομασία ήταν “Κωνσταντινούπολη”. Ακόμα και οι ντόπιοι αγνοούσαν την ύπαρξή του μέχρι το 2003. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Konjic, νοτιοδυτικά του Σαράγιεβο και σήμερα, χάρη στην επιμονή των καλλιτεχνών Edo και Sandra Hozic έχει μεταμορφωθεί σε χώρο όπου προάγεται η σύγχρονη τέχνη.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του, ο αέρας γίνεται βαρύς και νομίζεις πως αρχίζει να λιγοστεύει. Εδώ, αισθάνεσαι πως ο χρόνος σταματά να κυλλά. Περπατώντας στους διαδρόμους, θαρρείς πως έχεις εισέλθει σε χρονομηχανή. Βλέπεις κειμήλια, γραφομηχανές, κόκκινα τηλέφωνα, παλαιά ραδιόφωνα, χάρτες και σημειωματάρια. Οι δύο γιγαντιαίοι αντικριστοί καθρέφτες του Αλβανού καλλιτέχνη Helidon Gjergii, διαταράσσουν περαιτέρω την αίσθηση του χώρου.

Διακοπές στα Βαλκάνια: Αυτές ειναι οι πιο must see πόλεις της «γειτονιάς» μας (Photos)

Σε ένα μαύρο δωμάτιο, ο αείμνηστος Κροάτης, Edo Murtic, μας παρουσιάζει φωτεινούς σκελετούς στρατηγών, τα μετάλλια των οποίων εξακολουθούν να είναι καρφωμένα στα στήθη τους.
Μία μεγάλη σκακιέρα με τίτλο “Εndgame”, από τον βουλγαρικής καταγωγής Boyadjiev, αντικατοπτρίζει τους στρατηγικούς προβληματισμούς του Ψυχρού πολέμου.

Όλη η βαλκανική μαγεία σε μία πόλη «διαμάντι». Την αναγνωρίζετε; (Photos)

Οι ξεναγήσεις στο στρατόπεδο διοργανώνονται από το Konjic Agency. Κοστίζουν €10,5 και πραγματοποιούνται Δευτέρα,Τετάρτη και Παρασκευή (10π.μ, 12μ.μ και 2 μ.μ) και δύο φορές το Σαββατοκύριακο (10π.μ και 12μ.μ). Την Τρίτη και την Πέμπτη πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις σε γκρουπ 10 ατόμων και άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ