Συμβαίνει και στους… καλύτερους ταξιδιώτες. Πριν τα βάλετε με την τύχη σας, μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε ατυχή συμβάντα που αφορούν στη βαλίτσα σας.

Ένας Θεός ξέρει πού μπορεί να βρίσκεται η παραδοτέα σας αποσκευή τη στιγμή που προσγειωθήκατε χωρίς εκείνη. Μπορεί να πέταξε προς διαφορετικό προορισμό. Ίσως και να μην απογειώθηκε ποτέ. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η βαλίτσα σας να εμφανιστεί, αλλά με φθορές ή/και μερικές απώλειες.

Και τώρα τι;

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθείτε άμεσα στο τμήμα με τα απολεσθέντα (Lost & Found) του αερομεταφορέα σας, που ενδέχεται να συνεργάζεται με κάποια εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης. Εκεί, θα σας δώσουν να συμπληρώσετε μια αναφορά (Property Irregularity Report). Θα σας ζητήσουν οπωσδήποτε το απόκομμα εισιτηρίου, όπου σας έχουν έχουν κολλήσει τον κωδικό της αποσκευής (tag number). Αν δεν το έχετε, θα ταλαιπωρηθείτε απίστευτα, καθώς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το εκδοτήριο του σταθμού αναχωρήσεώς σας για να επιβεβαιώσουν μέσω του ονόματός σας τον κωδικό αριθμό βαλίτσας, προκειμένου να ξεκινήσει η ανίχνευση. Επίσης, πρέπει να είστε έτοιμοι να περιγράψετε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της βαλίτσας. Θα σας δειγματίσουν έναν κατάλογο αποσκευών και εσείς θα υποδείξετε -στο περίπου-σε ποιον τύπο αντιστοιχεί η δική σας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κι όταν η βαλίτσα θεωρείται σίγουρα χαμένη θα πρέπει να δηλώσετε και τι ακριβώς περιείχε στο εσωτερικό της.

Με διαφορά πτήσης

Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι περισσότερες βαλίτσες επιστρέφονται με καθυστέρηση μίας ή δύο ημερών. Είναι υποχρεωμένοι να σας την παραδώσουν όπου τους υποδείξετε (π.χ. αν ταξιδεύετε από Αθήνα για  Ρώμη και τη δεύτερη μέρα αναχωρείτε για  Μιλάνο, η βαλίτσα σας θα έρθει στο ξενοδοχείο του Μιλάνου). Μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή και αν δεν είστε μόνιμος κάτοικος της πόλης στην οποία προσγειωθήκατε, δικαιούστε να σας καλύψουν τα έξοδα πρώτης ανάγκης. Ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας, παραλαμβάνετε ένα χρηματικό βοήθημα, εφάπαξ ή ανά ημέρα που περνάτε χωρίς τα πράγματά σας. Εναλλακτικά, μπορεί να σας ζητηθεί να αγοράσετε μόνοι σας τα πρώτα απαραίτητα είδη και να πληρωθείτε μετά, υποβάλλοντας τις αποδείξεις τους.

 

Αντίο, βαλίτσα…

Αν περάσει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα που αφιερώνει κάθε εταιρεία στην αναζήτηση μιας αγνοούμενης αποσκευής (3-6 βδομάδες) και δεν υπάρχει κανένα ευχάριστο νέο από το σύστημα εντοπισμού αποσκευών «WorldTracer» για τη βαλίτσα σας, τότε ανήκετε στο ατυχές 2% των επιβατών που θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι δεν θα την ξαναδούν ποτέ.

Αποζημίωση τώρα!

Σε αυτό το σημείο ξεκινά η διαδικασία της αποζημίωσης, που προκύπτει από την αρχική σας αναφορά. Όλα θα εξαρτηθούν από την πίεση που θα ασκήσετε στην αεροπορική εταιρεία αλλά και το μέγεθος του σεβασμού που δείχνει η εταιρεία στους… ταλαιπωρημένους πελάτες της. Είναι σίγουρο πως διαφορετικά θα σας αντιμετωπίσει μια αγύρευτη εταιρεία χαμηλού κόστους από μια μεγάλη εταιρεία- βιτρίνας που ενδιαφέρεται για το όνομά της. Όπως και να’ χει το πράγμα, αποζημίωση δικαιούστε από όλες τους και το ύψος θα κυμανθεί ανάλογα με την πολιτική τους και σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Οι περισσότερες έχουν σύμφωνο τιμής που βασίζεται στη σύμβαση του Μόντρεαλ, που ορίζει τα 1000 «Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα» (κατά προσέγγιση ?1230/£820/ $1375) ως ανώτατη αποζημίωση ανά επιβάτη. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να σας αποζημιώσουν για ευπαθή είδη και αντικείμενα ειδικής αξίας (ηλεκτρονικό εξοπλισμό, φάρμακα, σημαντικά έγγραφα, κοσμήματα κ.λπ.) που με δική σας ευθύνη μεταφέρετε. Γι’ αυτά, προτιμήστε, λοιπόν, τη χειραποσκευή σας.

Διαβάστε ακόμα:
Ταξίδια 2021: Αλλάζουν τα πάντα στο πως θα ταξιδεύουμε μετά τον κορονοϊό - Ο Τάσος Δούσης γράφει για τις νέες τάσεις

Προσέχω για να έχω

Φροντίστε να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την πτήση σας, ώστε να αποφύγετε ένα επίφοβο check in της τελευταίας στιγμής. Σιγουρευτείτε πριν απομακρυνθείτε από το check in desk ότι έχετε παραλάβει για όλες σας τις αποσκευές το σωστό απόκομμα με τον κωδικό σας. Για καλό και για κακό, κρατήστε το μαζί σας μέχρι να βγείτε από το αεροδρόμιο του τελικού σας προορισμού. Επενδύστε σε μια ποιοτική επώνυμη βαλίτσα, που μπορεί να αντεπεξέλθει στους κραδασμούς ενός ταξιδιού, χωρίς τον κίνδυνο να ανοίξει και να χάσετε πράγματα. Επειδή η τσάντα σας θα περάσει από πολλά χέρια, είναι καλό να την έχετε πάντα κλειδωμένη με λουκέτο ή με ιμάντα αποσκευής, που έχει τον δικό του κωδικό. Επιλέξτε μια βαλίτσα σε ιδιαίτερο χρώμα ή άλλα χαρακτηριστικά που να την διαφοροποιούν από τις χιλιάδες μαύρες που ταξιδεύουν παγκοσμίως και κολλήστε απαραίτητα πάνω της τα στοιχεία επικοινωνία σας. Αν μάλιστα, κατευθύνεστε προς χώρες του τρίτου κόσμου, τυλίξτε τη βαλίτσα σας με το ειδικό σελοφάν, που θα σας κοστίσει ελάχιστα, για να την προστατέψετε. Ποτέ μην αποθηκεύετε στην αποσκευή που θα παραδώσετε, λεφτά, αντικείμενα αξίας και έγγραφα. Για να μην προκαλείτε την τύχη σας, αποφύγετε τις ανταποκρίσεις των πτήσεων όταν δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι μισές από τις άτυχες αποσκευές χάνονται κατά τη διάρκειά τους. Τέλος, αν μπορείτε να πετάξετε μόνο με τη χειραποσκευή σας, προτιμήστε το. Εκτός από πιθανούς μπελάδες, θα σας γλιτώσει κι από όλο τον χαμένο χρόνο στην ουρά του check in και της αναμονής.

Πηγή: ICONS TRAVELLERS

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ