Μετά τις πολλές κακουχίες που κράτησαν 20 ολόκληρα χρόνια, έφτασε χθες το βράδυ στο νησί των Φαιάκων ο Οδυσσέας. «Χτυπημένος από την οργή του Ποσειδώνα» ναυάγησε στον κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας και εκεί τον βρήκε η Ναυσικά, η κόρη του Βασιλιά Αλκίνοου… Τις εικόνες αυτές που διαδραματίστηκαν μέσα στη βαθιά θάλασσα της Παλαιοκαστρίτσας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στον κόλπο της ομώνυμης ακτής, γνωστής και ως «ακτή του Οδυσσέα».

Πιστοί λάτρεις του Ομήρου, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, έφτασαν χθες το βράδυ, στο ίδιο σημείο, όπως κάθε χρόνο, εδώ και 21 έτη, για να δουν να αναπαριστώνται, με τον καλύτερο τρόπο, αποσπάσματα του επικού έργου του. Ο Οδυσσέας, η Ναυσικά με τις νεράιδες, ο οργισμένος Ποσειδώνας, ο Βασιλιάς Αλκίνοος και όλη η βασιλική αυλή ήταν εκεί… Αυτή η μοναδική αναπαράσταση που ζωντάνεψε το μύθο, έγινε στο πλαίσιο της φετινής Βαρκαρόλας προσδίδοντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό πλαισιωμένο άψογα από μαζορέτες, χορευτές, ηθοποιούς, χορευτικά και μουσικές συνθέσεις. Η πρώτη Βαρκαρόλα στην Παλαιοκαστρίτσα έλαβε «σάρκα και οστά» το 1997 από την τότε κοινότητα Λακώνων και τη συμμετοχή των ντόπιων λεμβούχων και άλλων τοπικών φορέων.

- Advertisement -

Top 10 των καλύτερων πόλεων στην Ευρώπη

Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο στην Κέρκυρα, που αναδεικνύει την τοπική κουλτούρα συνδέοντάς την με την ιστορία του νησιού από αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το έθιμο της Βαρκαρόλας εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν όλη αυτή την εβδομάδα για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 11 Αυγούστου και τη σωτηρία του νησιού από τους Οθωμανούς όταν προσπάθησαν να το πολιορκήσουν το 1716.

Τα 5 «κρυφά» σας ραντεβού στα πιο ρομαντικά μέρη του πλανήτη- Ανακαλύψτε τα και ανταλλάξτε όρκους αιώνιας αγάπης

Η Βαρκαρόλα της Παλαιοκατρίτσας είναι γνωστή ανά τον κόσμο και κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες ξένους δημοσιογράφους. Το θέμα είναι φαντασμαγορικό. Ο Ποσειδώνας εκδηλώνει τη μανία του ακόμη μία φορά στον Οδυσσέα που κατάφερε να φύγει από τη σπηλιά της Καλυψούς, η θεά Αθηνά όμως θα το βοηθήσει ακόμη μια φορά και θα τον φέρει στο νησί των Φαιάκων, λέγεται μάλιστα πως ο πέτρινος βράχος που βρίσκεται καταμεσής του όρμου της Παλαιοκαστρίτσας είναι το καράβι του Οδυσσέα που «πέτρωσε» ο Ποσειδώνας…

πηγή: parallaximag.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ