Κάθε φορά που ταξιδεύουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, υπάρχει η τάση να επισκεπτόμαστε τα πιο διάσημα κτίρια τους. Κάποια από αυτά είναι αρχιτεκτονικά τόσο άρτια και με μοναδικές λεπτομέρειες που μοιάζουν με φωτογραφίες! Αλλά σε αντίθεση με μια φωτογραφία, οι φυσικές δομές δεν παύουν να έχουν μια δική τους ζωή αλλά και να γίνονται κεντρικό και λειτουργικό μέρος της ζωής αμέτρητων ανθρώπων εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χρόνια από το χτίσιμο τους.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με 10 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, από τα πιο γνωστά σχέδια οικοδόμησης του κόσμου που η φήμη τους φτάνει από άκρη σε άκρη της γης και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση μόνο στη θέαση τους!

Αυτό το ταξίδι κοστίζει 18 εκ. δολάρια και είναι το ακριβότερο στον κόσμο. Γιατί όμως…;

1.Lotus Temple

Ο Ναός Lotus είναι  Οίκος Λατρείας Μπαχάι στο Νέο Δελχί που αποτελείται από 27 δομές που μοιάζουν με πέταλα του λουλουδιού λωτού και ανοίγουν σε μια κεντρική αίθουσα περίπου 40 μέτρα ύψος. Έχει εννέα πλευρές, εννέα πόρτες, και μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 άτομα. Η επιφάνεια του, είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο από το Πεντελικό όρος στην Ελλάδα, το ίδιο μάρμαρο που έχει χρησιμοποιηθεί  για την κατασκευή του Παρθενώνα.Από την ολοκλήρωσή του το 1986 έχει γίνει ένα από τα πιο επισκέψιμα κτίρια στον κόσμο, προσελκύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους!

2. Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας

Ο καθεδρικός  Ναός της Κολωνίας είναι ένα υψηλής Gothic αρχιτεκτονικής βασιλικής, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1248 και σταμάτησε το 1473, πριν το κτίριο ολοκληρωθεί. Οι εργασίες δεν άρχισαν εκ νέου μέχρι το 1800, και τελικά ολοκληρώθηκαν το 1880. Αργότερα, το έργο ακολούθησε το αρχικό μεσαιωνικό σχέδιο πιστά.Είναι γνωστό ως γοτθικό αριστούργημα και στεγάζει πολλά έργα τέχνης, καθώς και τους τάφους των 12 αρχιεπισκόπων.

Telegraph: 2 ελληνικά στα μουσεία που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφθεί στη ζωή του (Photos)

3. Ο Θόλος του Βράχου,  Ιερουσαλήμ

Ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, ο Θόλος του Βράχου είναι ένα κτήριο του 7ου αιώνα, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Χτισμένο από τον Χαλίφη Abd al-Malik μεταξύ του 687 και 691, το οκταγωνικό σχέδιο και η ροτόντα είναι βυζαντινά σχέδια. Τα περσικά πλακάκια στο εξωτερικό και οι μαρμάρινες πλάκες που διακοσμούν το εσωτερικό προστέθηκαν από τον Σουλεϊμάν Ι το 1561.

4. La Pedrera, Βαρκελώνη

Χτισμένο στους δρόμους της Βαρκελώνης, είναι ένας συνδυασμός ασυνήθιστων και όμορφων κτηρίων από τον περίφημο αρχιτέκτονα Antoni Gaudi. Η μοναδική προσέγγισή του στο κίνημα Art Nouveau δημιούργησε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα κτήρια στον κόσμο. Και το La Pedrera δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένα από τα πιο ευφάνταστα σπίτια στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, είναι  περισσότερο σαν γλυπτό παρά κατασκευή. Η πρόσοψη είναι μια πλούσια και αρμονική μάζα από ορεινή πέτρα που, μαζί με  σιδερένια μπαλκόνια, αποτυπώνει τις “παρατυπίες” του φυσικού κόσμου. Η UNESCO το έχει αναγνωρίσει ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1984.

5. Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης, τοΠαγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στο δυτικό ημισφαίριο. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2006 και το τελικό κομμάτι, το κωδωνοστάσιο του κτηρίου εγκαταστάθηκε πέντε χρόνια αργότερα, το 2013, καθιστώντας τον, τον τέταρτο ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο. Ο σχεδιασμός του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι δεν είναι τυχαίο, ότι φτάνει στο συμβολικό ύψος των 1.776 ποδών (541m), μια άμεση αναφορά  στο έτος  Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Χτισμένος δίπλα στο μνημείο της 11/9 , ο Πύργος είναι ένας φωτεινός φάρος για την πόλη.

Διαβάστε ακόμα:  ΗΠΑ: Χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας

6.Καθεδρικός Ναός Αγίου Παύλου, Λονδίνο

Το πιο εμβληματικό κτίριο του Λονδίνου, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, σχεδιάστηκε από τον Άγγλο αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν. Χτισμένος στην κορυφή του Ludgate Hill, το υψηλότερο σημείο του Λονδίνου,ο γνωστός του θόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, μετρώντας περίπου 112 μέτρα ύψος. Η αρχική εκκλησία στην περιοχή ιδρύθηκε το έτος 604 μ.Χ. Οι εργασίες για τη σημερινή εκκλησία σε αγγλικό μπαρόκ στυλ ξεκίνησε τον 17ο αιώνα από τον Christopher Wren, ως μέρος ενός σημαντικού προγράμματος ανοικοδόμησης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου.Ο Wren άρχισε να εργάζεται για τον Ναό του Αγίου Παύλου το 1668 με τα σχέδια, που πήραν μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν ενώ η όλη κατασκευή λαμβάνοντας χρειάστηκε επιπλέον 40 χρόνια. Ο Ναός του Αγίου Παύλου είναι αναπόσπαστο τμήμα του Λονδίνου από τότε – ως σημαίνον στοιχείο στον ορίζοντα της πόλης, ως κέντρο για τον τουρισμό και τη θρησκευτική λατρεία, και πιο πρόσφατα ως ένα κομβικό σημείο για αντικαπιταλιστικές διαμαρτυρίες.

Το πιο απομονωμένο μέρος του πλανήτη και οι μύθοι γύρω από μυστηριώδεις εξαφανίσεις (Photos)

7. Petronas Towers, Κουάλα Λουμπούρ

170 μέτρα πάνω από το έδαφος, οι Petronas Towers είναι δίδυμοι ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία. Τα κτήρια, που είχαν τον τίτλο των ψηλότερψβ στον κόσμο μεταξύ 1998-2004, είναι ένα χαρακτηριστικό ορόσημο της πρωτεύουσας. Το διακριτικό μεταμοντέρνο στυλ δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες Cesar Pelli και Αχμάντ Murdijat, μηχανικός ήταν ο Deejay Cerico και σχεδιαστής ο Dominic Saibo.

8. Λευκός Οίκος, Ουάσιγκτον

O Ιρλανδός αρχιτέκτονας James Hoban ήταν ο άνθρωπος πίσω από το σχεδιασμό του Λευκού Οίκου. Το 1792 ο Hoban υπέβαλε ένα σχέδιο για το προεδρικό μέγαρο και στη συνέχεια πήρε την επιτροπή για την κατασκευή του Λευκού Οίκου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1793 και ολοκληρώθηκε το 1801. Το αρχοντικό, που έχει φιλοξενήσει κάθε ηγέτη των ΗΠΑ από το δεύτερο προέδρου της χώρας Τζον Άνταμς, είναι κατασκευασμένο από λευκό βαμμένο ψαμμίτη Aquia.

9. Ο Πύργος της Πίζας

Ο Πύργος της Πίζας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα αρχιτεκτονικά έργα στην Ευρώπη. Πιο διάσημος για την κλίση του, ο πύργος άρχισε να κλίνει κατά τη διάρκεια της κατασκευής καθώς το μαλακό έδαφος από τη μία πλευρά δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξει σωστά το βάρος της κατασκευής. Οι οικοδομικές εργασίες  άρχισαν το 1173 και συνεχίστηκαν για πάνω από 300 χρόνια! Έχει υπάρξει μεγάλη διαμάχη γύρω από την αληθινή ταυτότητα του αρχιτέκτονα του έργου – ο σχεδιασμός είχε αρχικά αποδοθεί στον καλλιτέχνη Bonnano Pisano, αλλά μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι ενδεχομένως να είναι ο αρχιτέκτονας Diotisalvi.

10. Η Κάαμπα, Μέκκα

Η Κάαμπα, που σημαίνει κύβος στα αραβικά, είναι ένα τετράγωνο κτίριο που βρίσκεται στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία. Στον πιο ιερό τόπο του Ισλάμ, η Kabba είναι κομψά ”ντυμένη” με μετάξι. Κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι ταξιδεύουν στη Kabba για το Χατζ, το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα. Το μικρό τετράγωνο κτίριο είναι περίπου 60 πόδια υψηλό και είναι τοίχους πλάτους ενός μέτρου, με το συνολικό μέγεθος να καταλαμβάνει περίπου 627 τετραγωνικά πόδια.

Όχι, δεν είναι πίνακες ζωγραφικής. Είναι τα σπίτια- παλάτια των ηγετών του κόσμου (Photos)

Πηγή: www.creativebloq.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ