Παγκοσμιοποίηση, οικονομική και τεχνολογική επανάσταση και κλιματικές αλλαγές έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη της προσαρμοστικότητας για τις πόλεις.

- Advertisement -

Ποια είναι εκείνη η πόλη που θα χαράξει τη δική της ιστορία και που με την οικονομική της δύναμη θα μοιράσει τα «τραπουλόχαρτα» στο μέλλον;

Το IESE Business School  δημοσιοποίησε την έκθεση του (Cities in Motion Index), η οποία συμπεριλαμβάνει τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις. Εκείνες που νικούν σε θέματα καινοτομίας και ποιότητας ζωής.

Ας τις δούμε.

ΤΟΚΙΟ

 Αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικους- 10% του πληθυσμού της χώρας, ενώ στη μητροπολιτική του περιοχή ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνοντάς την έτσι την πιο πυκνοκατοικημένη του κόσμου, ενώ σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit, για το 2009 η πόλη είναι η ακριβότερη στον κόσμο.

ΛΟΝΔΙΝΟ

- Advertisement -

Μεγάλο επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί εδρεύουν πλήθος εταιρειών, οργανισμών, καθώς και διαφόρων άλλων παγκόσμιων Ιδρυμάτων. Η επίδραση του Λονδίνου στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ, στη μόδα και στις τέχνες, συνετέλεσαν στο να θεωρείται ως σημαντική παγκόσμια πόλη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Eίναι η πιο πολυπληθής πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ, όπου ο μεν πληθυσμός της υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ενώ η έκτασή της φθάνει τα 780 τ.χλμ.. Το σύγχρονο όνομά της το έλαβε προς τιμήν του τότε δούκα της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα οικονομικά κέντρα της χώρας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Στην Νέα Υόρκη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και παλιότερα οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που καταστράφηκαν κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η περίφημη Γουώλ Στρητ (= δρόμος φράγματος), το άγαλμα της ελευθερίας και το Κτήριο Εμπάιαρ Στέιτ. Είναι φημισμένη για τους ουρανοξύστες της και τις πολλές συνοικίες της (μεταξύ των οποίων και η φημισμένη Αστόρια των Ελλήνων).

ΖΥΡΙΧΗ

Η πόλη της Ζυρίχης είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας (η πρωτεύουσα της Ελβετίας, ενώ έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη). Σύμφωνα με έρευνες προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.

ΠΑΡΙΣΙ

Το Παρίσι είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Επιπλέον είναι η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, το κομβικό σημείο της και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της UNESCO.

ΓΕΝΕΥΗ

Η Γενεύη είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία (μετά από τη Ζυρίχη) και έδρα για πολλές διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Η Βασιλεία είναι , μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας και αποτελεί οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

ΟΣΑΚΑ

Η Οσάκα είναι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας μετά το Τόκιο με σημαντικό οικονομικό ρόλο.

ΣΕΟΥΛ

Η Σεούλ είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις στον κόσμο ενώ παράλληλα αποτελεί πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό κέντρο της χώρας. Θεωρείται επίσης διεθνές κέντρο για πολλές οικονομικές και επιχειρησιακές οργανώσεις και μια από τις κορυφαίες 20 παγκόσμιες πόλεις ποιότητας.

ΟΣΛΟ

Αν και ο πληθυσμός του Όσλο είναι μικρός, σε σύγκριση με αυτόν άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καταλαμβάνει μια ασυνήθιστα μεγάλη έκταση της τάξεως των 22 km².

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Η Φιλαδέλφεια είναι η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. και η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής. Είναι μια μια από τις παλιότερες και πιο ιστορικές πόλεις των Η.Π.Α.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Το Λος Άντζελες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών από άποψη πληθυσμού, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά, επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Θεωρείται η “Μέκκα” του παγκόσμιου κινηματογράφου.

ΝΤΑΛΑΣ

Το Ντάλας είναι πόλη του Τέξας στις ΗΠΑ, με μεγάλες πετρελαιοπηγές και αποτελεί μεγάλο σιδηροδρομικό και αεροδιακομιστικό κόμβο.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Η Κοπεγχάγη θεωρείται ως μια από τις πόλεις με το καλύτερο επίπεδο ζωής, παρά το υψηλό κόστος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Monocle, η Κοπεγχάγη είναι η πιο φιλική προς τον άνθρωπο πόλη στον κόσμο.

ΑΙΝΤΧΟΦΕΝ

Το Αϊντχόφεν αποτελεί σήμερα το κέντρο της τεχνολογίας του ολλανδικού νότου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας για την ανάπτυξη και έρευνα, πηγαίνει στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Το μότο του Αϊντχόφεν, “πρωτοπόροι στην τεχνολογία”, βασίζεται ακριβώς στο συγκεκριμένο γεγονός.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Το Άμστερνταμ αποτελεί μια, πραγματικά, πολυεθνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2012, οι αυτόχθονες ήσαν λιγότεροι από τους αλλόχθονες. Συγκεκριμένα, οι Ολλανδοί κάτοικοι της πόλης, αποτελούσαν το 49,5% (79,42% σε όλη την Ολλανδία), έναντι 50,5% των ξένων (20,58% σε όλη την Ολλανδία).

ΣΙΔΝΕΙ

Το Σίδνεϊ είναι πόλη της Αυστραλίας, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας της πολυπληθέστερης πολιτείας της Ωκεανίας. Τα τρία μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης του Σίδνεϊ είναι το βαθύ φυσικό του λιμάνι, η γέφυρα του λιμανιού και το επιβλητικό κτίριο της όπερας.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας και το όνομα της σημαίνει  «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες». Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών πολλές βιομηχανίες έστρεψαν τις εργασιακές τους δραστηριότητες σε πεδία αναπτυγμένης τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών, βασισμένα στην σύγχρονη κοινωνία της γνώσης.

ΣΙΚΑΓΟ

Το Σικάγο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Ιλινόις και η τρίτη μεγαλύτερη από άποψη πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, ενώ είναι μια από τις 10 σημαντικότερες (σε επιρροή) πόλεις του κόσμου. Αποτελεί ένα μείζον επικοινωνιακό, επιχειρηματικό και αρχιτεκτονικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Η Βαλτιμόρη είναι μία ανεξάρτητη πόλη στο έδαφος της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ. Μια πολύπαθη πόλη που έχει υποστεί πυρκαϊές αλλά και σεισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ