Κάλυμνος, καράβι

Η θάλασσα της Καλύμνου, που έβγαζε κάποτε τα καλύτερα σφουγγάρια και τους δεινότερους δύτες, κάνοντας ξακουστό στον κόσμο το νησί, φαίνεται να έρχεται πλέον σε δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επισκεπτών.

Κι αυτό γιατί τα βουνά του νησιού αποτελούν βασικό πόλο έλξης χιλιάδων αθλητών από τον κόσμο, οι οποίοι καταφθάνουν για αναρρίχηση στα αναρίθμητα φυσικά της πεδία, που καλύπτουν όλους τους βαθμούς δυσκολίας και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις επαγγελματιών, ερασιτεχνών αλλά και αρχάριων του αθλήματος.

Ακόμη κι αν ακούγεται υπερβολικό, η Κάλυμνος αποτελεί τη «Μέκκα» της αναρρίχησης, καθώς αποτελεί τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό παγκοσμίως. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – αλλά κυρίως από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο -καταφθάνουν στο νησί χιλιάδες αθλητές για να δοκιμαστούν στις 2200 διαφορετικές αναρριχητικές διαδρομές (πεδία αναρρίχησης) που έχουν ανοιχτεί για τον σκοπό αυτό στα βραχώδη όρη και συντηρούνται με τη συμβολή του δήμου Καλυμνίων.

Οι αθλητές ή απλά οι λάτρεις της αναρρίχησης συνδυάζουν το ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό σπορ με τον τουρισμό, γεγονός που ενισχύει την τοπική οικονομία. Θέλοντας να προωθήσει την ήδη ξακουστή δραστηριότητα του νησιού, ο δήμος Καλύμνου διοργανώνει φέτος, για πρώτη φορά, το 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αναρρίχησης (28-30 Σεπτεμβρίου), στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 250 αθλητές από όλες τις ηπείρους – ανάμεσά τους και καταξιωμένα ονόματα με παγκόσμιες διακρίσεις- οι οποίοι θα διαγωνιστούν για την υψηλότερη βαθμολογία και τα χρηματικά έπαθλα των 10.000 ευρώ και των 5000 ευρώ σε εξοπλισμό.

Διαβάστε ακόμα:  5 γοητευτικά, low profile ελληνικά νησιά που αξίζει να εξερευνήσεις αυτό το καλοκαίρι - Από τον Τάσο Δούση

«Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περίπου 6000-7000 αναρριχητές από κάθε πλευρά του πλανήτη. Η Κάλυμνος διαθέτει για τους αναρριχητές την ιδανική πρώτη ύλη, δηλαδή τα βράχια, αλλά και καλή οργάνωση των πεδίων της. Έχουν ανοιχτεί από αθλητές συνολικά 2200 διαδρομές όλων των βαθμίδων δυσκολίας, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις παγκόσμιων πρωταθλητών, αλλά καθιστούν εφικτή τη δραστηριότητα ακόμη και από αρχάριους τουρίστες που θέλουν απλά να δοκιμάσουν» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο εκπαιδευτής αναρρίχησης και οδηγός βουνού Άρης Θεωδορόπουλος.

Οι χώρες προέλευσης των «πιστών» του αναρριχητικού τουρισμού είναι κυρίως ευρωπαϊκές (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία), ωστόσο επισκέπτονται το νησί και αθλητές από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική κ.α. που συνδυάζουν το αγαπημένο τους άθλημα με διακοπές.

Στο νησί, εξάλλου, δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός δασκάλων και εκπαιδευτών, που λειτουργούν σχολές αναρρίχησης για ενδιαφερόμενους από 10-70 ετών, ενώ έχουν συσταθεί ιστοσελίδες και οδηγοί για τους επισκέπτες, με οδηγίες για το άθλημα και πληροφορίες σχετικά με την άφιξη και τη διαμονή στο νησί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ