Το Σαββατοκύριακο είναι η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας για μια μικρή απόδραση… Τι λέτε για φαγητό και βόλτα στην κοντινή Χαλκίδα όσο τουλάχιστον ο καιρός το επιτρέπει..;

Η Χαλκίδα έχει ταυτιστεί µε τα πεντανόστιμα  θαλασσινά και τα ολοφρέσκα ψάρια δίπλα στη θάλασσα και συνδυαστικά με την πολύ κοντινή απόσταση της πόλης από την Αθήνα και σύμμαχο τον καλό καιρό, τα τραπέζια στα ουζερί της πόλης (και όχι μόνο) γίνονται ανάρπαστα!

Εγγλεζονήσι: Ο παράδεισος της Χαλκίδας και η σκοτεινή του ιστορία (βίντεο)

Ταξίδι-Κείµενο: Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)

Στα πολλά λοιπόν ουζερί της, απολαμβάνουμε πετροσωλήνες, καραβίδες, καλαµάρια, γαρίδες, κυδώνια, καβούρια, στρείδια, αχινούς, γυαλιστερές, καλόγνωµες, πίνες, χτένια, στρειδόχτενα σε πολλές και διάφορες εκδοχές και εκτελέσεις! Αλλά και αστακοµακαρονάδα, κακαβιά και ολόφρεσκα ψάρια από γαύρο ψητό στα κάρβουνα, σαρδέλα και µαρίδα µέχρι κουτσοµούρες, φαγκρί και τσιπούρα… ό,τι λαχταρήσετε και το βγάζει η θάλασσα θα το απολαύσετε σε άψογη ποιότητα και άριστη τιµή!

Εμείς εδώ σας συστήνουμε κάποια από τα καλύτερα ουζερί της πόλης που εγγυημένα θα φάτε πεντανόστιμα πιάτα και ολόφρεσκα ψάρια αλλά και κάποια ιδανικά food spots για όσους προτιμούν το κρέας!

Δείτε τον εξωτικό προορισμό… μια ώρα από την Χαλκίδα! (Photos)

 

Τσαφ

Με περισσότερα από 20 χρόνια στον γαστρονοµικό χάρτη της πόλης, ο Τσαφ είναι περίφηµο ουζερί στη Χαλκίδα µε πιστό αθηναϊκό κοινό όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που το location στα παλιά ΚΤΕΛ –αν και στο κέντρο– δεν ανήκει σε κάποια πιάτσα και σίγουρα οι γνώστες πάνε επί τούτου. Η φήµη του οφείλεται σαφώς στις γεύσεις και την ποιότητα του θαλασσινού µενού του γεγονός, άλλωστε, που οδήγησε στο να δηµιουργηθεί και το «αδελφάκι» του πριν από 2 χρόνια στη Μύκονο (Παπαναστασίου 3, κιν. 6948 180857).

Θαλάµι

Το Θαλάµι –παλαιότερα το γνωστό στους ντόπιους ως Μαϊστράλι– βρίσκεται πάνω στη θάλασσα στην παραλία Κουρέντι στην οµώνυµη περιοχή µέσα στην πόλη. Εκτός της εξαιρετικής τοποθεσίας του, σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και εκλεκτά θαλασσινά σε διάφορους συνδυασµούς (Εθν. Συµφιλίωσης, τηλ. 22210 74442).

Επίσης πασίγνωστο ουζερί στη Λάµψακο µε έµφαση στη φρέσκια πρώτη ύλη και τις πολλές προτάσεις του µενού, ενώ ξεχωρίζει και για τις πολύ καλές τιµές (Νέα Λάµψακος, τηλ.22210 76776).

Καπετάνιος

Στη Λάµψακο, στη πλατεία του Αγίου Τρύφωνα, ο Καπετάνιος είναι ταυτισµένος από το 1967 µε τις γεύσεις της θάλασσας. Στον κατάλογο βρίσκουµε νοστιµιές φτιαγµένες µε µεράκι και σεβασµό, πολλά είδη σε όστρακα και ψάρια και όχι µόνο αλλά και πάρα πολλές ετικέτες σε αποστάγµατα (πλατεία Αγίου Τρύφωνα, τηλ. 22210 28191, 22210 79758, κιν. 6946 521093).

Και όπως αναφέραμε εκτός από θαλασσινά, θα γευτείτε εξαιρετικά κρεατονοστιμιές!

Και ενώ τα ουζερί είναι τόσο δημοφιλή, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως στη Χαλκίδα, αλλά κυρίως λίγο έξω από τη Χαλκίδα, θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές σε κρέας σε γραφικές, οικογενειακές ταβέρνες μέσα στη φύση. Επιλέξτε λοιπόν κάτι διαφορετικό! Εμείς προτείνουμε να ”πεταχτείτε” μέχρι το Αφράτι -ένα χωριό 8,5 χλμ. από τη Χαλκίδα, περίπου 15′ οδικώς- όπου στην κεντρική πλατεία θα βρείτε τον “Ηρακλή” που φημίζεται για τα νόστιμα κρέατα και ειδικά τα παϊδάκια (με πλέον δημοφιλή αυτά από προβατίνα). Μια εναλλακτική επιλογή πιο μακριά όμως, είναι το χωριό Κυπαρίσσι (23χλμ. από τη Χαλκίδα, περίπου 30′ ) και συγκεκριμένα στην περιοχή Πεθαμένος, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι που θα φάτε εξαιρετικό φαγητό από ντόπια προϊόντα και εξαιρετικό κρέας κάτω από τα πλατάνια και δίπλα στα τρεχούμενα νερά! 

*Σαφώς αρκετές είναι και οι προτάσεις με ταβέρνες και εστιατόρια μέσα στην πόλη για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν.

 

Οι κορυφαίοι πέντε προορισμοί δίπλα στην Αθήνα για αξέχαστα Σαββατοκύριακα! (Photos)

Πώς να πάτε

Οδικώς από την Ε.Ο. Αθηνών-Λαµίας θα βγείτε στην έξοδο για Χαλκίδα (78 χλµ., περίπου 55 λεπτά, διόδια €3,25).

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ