Θα επιλέγατε ποτέ ως προορισμό για τις καλοκαιρινές σας διακοπές μια χώρα που μόλις βγήκε από έναν αιματηρό εικοσαετή εμφύλιο πόλεμο; Αν απαντήσετε «ναι», τότε πακετάρετε τα πράγματα σας και κλείστε αεροπορικά εισιτήρια για το Μογκαντίσου, τη πρωτεύουσα της Σομαλίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν κατασκευαστικό «πυρετό» νέων πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στις ηλιόλουστες κι αμμώδεις ακτές της με θέα τον Ινδικό ωκεανό.

«Ήμουν σίγουρος πως κάποια στιγμή θα ερχόταν η ώρα που η χώρα μου θα αποκτούσε σταθερότητα και θα επικρατούσε η ειρήνη», λέει ένας από τους πιο αισιόδοξους Σομαλούς: ο εργολάβος Μπασίρ Οσμάν, ο οποίος επιβλέπει τα έργα ανοικοδόμησης ενός πολυτελούς ξενοδοχειου, προσθέτοντας πως «ειμαι ήδη ιδιοκτήτης δυο ξενοδοχείων στο Μογκαντίσου και τωρα χτίζω το τρίτο μου».

- Advertisement -

Ο Οσμάν λέει πως ήδη κάποια από τα ταξιδιωτικά πακέτα διακοπών έχουν αρχίσει να προσελκύουν Βρετανούς κι Αμερικανούς τουρίστες. «Ήδη έμειναν κάπου είκοσι τουρίστες στα ξενοδοχεία μου και μάλιστα ενθουσιάστηκαν από το Μογκαντίσου και την ομορφιά της πρωτεύουσας», καταλήγοντας πως «η οικοδομική αυτή έκρηξη είναι σημάδι ειρήνης στη χώρα».

Το ίδιο ακριβώς πιστεύει και ο Σομαλός επιχειρηματίας Οσμάν Αμπντουλαχί, ο οποίος ίδρυσε πριν λίγο καιρό την αεροπορική εταιρεία ODAY. «Εξυπηρετούμε πτήσεις για τη Σομαλία από και προς έξι διαφορετικούς προορισμούς που σύντομα θα γίνουν οκτώ», τονίζει ο νεαρός επιχειρηματίας, επισημαίνοντας πως η απόφασή του να αφήσει τις ΗΠΑ το 2010 και να επιστρέψει για να εργαστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του αποτέλεσε ένα «100% επικίνδυνο ρίσκο».

Όλη αυτή η κατασκευαστική έκρηξη δεν μειώνει βέβαια τον όποιο κίνδυνο για τον επίδοξο επισκέπτη, αφού η χώρα απέκτησε τον πρώτο εκλεγμένο της πρόεδρο, Χασάν Σέικ Μοχάμουντ, μόλις τον περασμένο Σεπτεμβριο, μετά από δυο δεκαετίες πολιτικών αναταραχών και αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων. Φαίνεται όμως πως η, ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο, αφρικάνικη χώρα έχει μπει σε ένα μονοπάτι σταθερότητας. Ήδη πριν μερικές μέρες, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν, κακοποιήθηκαν και στρατολογήθηκαν για να πολεμούν στη Σομαλία μειώθηκε κατά τουλάχιστον στο ήμισυ το πρώτο τρίμηνο του 2013, ως αποτέλεσμα των πολύ λιγότερων συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ και των κυβερνητικών δυνάμεων. Σε έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Σομαλία, ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν επισημαίνει ότι 552 διαπιστωμένες «σοβαρές παραβιάσεις» σε βάρος παιδιών σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο – αριθμός αρκετά μικρότερος από τις 1.288 «παραβιάσεις» που διαπράχθηκαν την αντίστοιχη περίοδο το 2012.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παραβιάσεων αυτών διαπράχθηκαν από τους σουνίτες ισλαμιστές της Αλ Σεμπάμπ, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ενώ οι υπόλοιπες αποδίδονται στις σομαλικές δυνάμεις εθνικής ασφαλείας, αναφέρει η έκθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ