Παραδοσιακός οικισμός του Κεντρικού Ζαγορίου, σε απόσταση 34 χλμ ΒΔ από την πόλη των Ιωαννίνων, το Δίλοφο (Σωποτσέλι, η παλαιότερη ονομασία του) είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες δύο κατάφυτων από δρυς λόφων, σε υψόμετρο περίπου 900.

- Advertisement -

Ο οικισμός, που γνώρισε περίοδο ακμής το 19ο αιώνα, αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Εδώ έχουν την αφετηρία τους οι πεζόδρομοι που καταλήγουν στις συνοικίες του Πάνω Μαχαλά, του Κάτω Μαχαλά και του Πέρα Μαχαλά.

”Αποδράστε” στα 6 πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας! Τζάκι και θέα… στο βουνό!

Αποτέλεσμα εικόνας για Δίλοφο Ζαγορίου

 

Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, κατασκευασμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι πέτρινες βρύσες και το φυσικό τοπίο μαγεύουν τον επισκέπτη του Διλόφου, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος λόγω της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και λαογραφικής σημασίας του.

Σαββατοκύριακο: Σας βρήκαμε τις μονοήμερες που μπορείτε να πάτε για μπάνιο ή βόλτα

Ταξιδέψτε μαζί μας σε 10 πανέμορφα ελληνικά χωριά!

Αποτέλεσμα εικόνας για Δίλοφο

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν η εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες, το κτίριο της Αναγνωστοπουλείου Σχολής (ιδρύθηκε από τους ευεργέτες Ιωάννη και Δημήτριο Αναγνωστόπουλο), στην πλατεία με το εντυπωσιακό πλατάνι, και το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη), ύψους 13,5 μ., στην είσοδο του χωριού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δίλοφο

Από το Δίλοφο ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν σε ξωκλήσια (του Αγίου Ιωάννη, με θέα στο φαράγγι του Βίκου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας), στη Βίτσα και στο φαράγγι του Βίκου.

Το μόνο Ευρωπαϊκό: Το πέτρινο ξενοδοχείο στα Ζαγοροχώρια υποψήφιο για καλύτερο στον κόσμο

Στον Ξηροπόταμο, κοντά στο Δίλοφο, είναι χτισμένα τα μονότοξα γεφύρια του Εβραίου ή Καπετάν Αρκούδα (1806) και του Αγίου Μηνά.

7+1 υπέροχα φυσικά αξιοθέατα-το ένα στην Αθήνα

Σχετική εικόνα

Για διαμονή στο Δίλοφο σάς προτείνουμε το ξενοδοχείο Αλθαία, που διαθέτει ταβέρνα στην οποία μπορείτε να απολαύσετε ζαγορίσιες συνταγές και παραδοσιακές πίτες, καθώς και σπιτικό τσίπουρο με διάφορους μεζέδες.

πηγή:diakopes.in.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ