Δημητσάνα, ορεινή Αρκαδία

Φύση, ιστορία, γραφικότητα, δραστηριότητες, λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα και χειροποίητα τοπικά προϊόντα συνθέτουν το ακαταμάχητο «πακέτο» εμπειριών που προσφέρει η Ορεινή Αρκαδία. Η πάλαι ποτέ «μπαρουταποθήκη του Μοριά» η όμορφη Δημητσάνα είναι ιδανική βάση για να την εξερευνήσετε.

Η Δημητσάνα είναι το κατάλληλο σκηνικό για να πλάσεις νουάρ ιστορίες… παρότι το ρολόι του χωριού, που χτυπάει αδιάκοπα όλο το εικοσιτετράωρο ανά μισή ώρα, σε βγάζει από τις φαντασιακές περιπέτειές σου.

Δημητσάνα
Δημητσάνα, ρολόι

Η ομίχλη από το φαράγγι του Λούσιου ανεβαίνει προς το χωριό. Τα πέτρινα σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια φαίνονται όλο και πιο αχνά, ενώ το μόνο που ακούγεται είναι ο αέρας που χτυπάει δεξιά και αριστερά πάνω στα βράχια στην είσοδο του φαραγγιού του Λούσιου.

Δημητσάνα, πανοραμική εικόνα

Η καρδιά του χωριού

Ενας κεντρικός δρόμος με μαγαζιά, καφενεία και κίνηση είναι αυτός που χωρίζει το χωριό στα δύο. Πάνω σε αυτόν συγκεντρώνεται όλη η ζωή του οικισμού. Από τον φούρνο στην αρχή μέχρι τον ξενώνα και το μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα στη μέση ή τις ταβέρνες και τα καφέ προς το τέλος. Στους πίσω δρόμους, η ατμόσφαιρα είναι πιο ήσυχη και τα βράδια ρομαντική.

Δημητσάνα, μαγαζιά

Οι μεγαλύτεροι κάθονται στο παραδοσιακό καφενείο για πρωινό καφέ, το μίνι μάρκετ παραλαμβάνει τις προμήθειες της εβδομάδας, οι υπόλοιποι πηγαινοέρχονται από το ένα μαγαζί στο άλλο για την «καλημέρα», που θα κάνει την ώρα να περάσει πιο γρήγορα.

Δημητσάνα. στο κέντρο του χωριού

Σαν διαφήμιση του ΕΟΤ για τα ελληνικά χωριά (και η αλήθεια είναι ότι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ήταν αυτή που επέλεξε την περιοχή για να γυρίσει διαφημιστικά σποτ). Σχεδόν όλοι όσοι διατηρούν επιχείρηση είναι νέοι.

Δημητσάνα, βόλτα στο χωριό

Ντόπιοι που έμειναν, που έφυγαν και ξαναγύρισαν, ξένοι που αγάπησαν τη Δημητσάνα και έφεραν τη ζωή τους εδώ, στην καρδιά του όρους Μαίναλο, στα 960 μ. υψόμετρο. Περαστικοί, πούλμαν με εκδρομείς που οδεύουν προς τις σημαντικές μονές της περιοχής και πολυμορφικά αυτοκίνητα, γεμάτα εξοπλισμό extreme sports για όσους πηγαίνουν στον Λούσιο ποταμό, διαταράσσουν συχνά, αλλά μόνο για λίγο, την ησυχία του κεντρικού δρόμου.

Δημητσάνα σοκάκι
Δημητσάνα κεραμιδοσκεπές

Ανακαλύψτε επίσης έναν άλλο γραφικό οικισμό στην Αρκαδία, τον Κοσμά ή αλλιώς το «μπαλκόνι της Κυνουρίας»

Βόλτες και βαθιές ανάσες

Η Δημητσάνα είναι γεμάτη από παλιά πέτρινα σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αλλά έχουν ανακαινιστεί και έχουν γίνει κατοικίες και ξενώνες. Στα στενάκια της, το σκούρο γκρι της πέτρας κάνει αντίθεση με τα κόκκινα κεραμίδια.

Δημητσάνα πέτρινα κτήρια
Δημητσάνα Αρκαδία

Από την ιστορική βιβλιοθήκη του χωριού μέχρι το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα πέτρινα καλντερίμια δυσκολεύουν τους άμαθους επισκέπτες. Τον χειμώνα το χιόνι δεν σπανίζει, όπως και η ομίχλη. «Ξυπνάς το πρωί, ανοίγεις το παράθυρό σου και ο κρύος αέρας σε χτυπάει στο πρόσωπο.

Αυτό είναι χίλιες φορές καλύτερο και από τον πιο δυνατό καφέ. Παίρνεις τρεις βαθιές ανάσες και σε λίγα δευτερόλεπτα σε κατακλύζει η μυρωδιά του έλατου, του τζακιού που καίει, του τσαγιού από το βουνό.

Δημητσάνα τοπικά προϊόντα

Γνωρίστε επίσης το Ελληνικό: Το “άγνωστο” χωριό της Ορεινής Αρκαδίας που θα σας εντυπωσιάσει με την αρχοντιά και την αυθεντικότητα του!

Δημητσάνα θέα


Ιστορία και φύση

Είκοσι τρία χιλιόμετρα είναι όλα κι όλα, αλλά ο Λούσιος είναι από τα πιο εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας. Τα νερά του είναι ορμητικά και συχνά σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Το όνομά του το οφείλει στον μύθο που θέλει τον Δία, νεογέννητο ακόμα, να λούζεται εδώ από τις νύμφες.

Λούσιος ποταμός

Πολλοί τολμούν να βουτήξουν στα κρύα νερά του το καλοκαίρι, ενώ τις υπόλοιπες εποχές προσφέρεται για ράφτινγκ. Ακριβώς δίπλα στο ποτάμι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Γόρτυνα (πρόσβαση από ασφάλτινο δρόμο λίγο μετά τη Δημητσάνα προς Στεμνίτσα).

Μετά το γεφύρι που περνάει πάνω από τον Λούσιο, μπορείτε να δείτε τα ερείπια της σημαντικής αρκαδικής πόλης, όπως και ερείπια από τα φημισμένα λουτρά της. Σημαντικό αξιοθέατο και λαογραφική μαρτυρία αποτελεί και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που λειτουργεί λίγο έξω από τη Δημητσάνα.

Δημητσάνα λιθόστρωτο σοκάκι

Περίπου είκοσι νεροτριβές λειτουργούσαν στην περιοχή της Δημητσάνας μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, όπου οι κάτοικοι έπλεναν βελέντζες, κιλίμια και κουβέρτες. Τέτοιες ασχολίες προσπαθεί να αναπαραστήσει το μουσείο με την παρουσίαση νεροτριβής, αλλά και αλευρόμυλου, μπαρουτόμυλου, βυρσοδεψείου και ρακοκάζανου. Το μουσείο λειτουργεί από το 1997 και είναι ανοιχτό καθημερινά πλην Τρίτης από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Δημητσάνα γέφυρα

Κοντινά χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε:

1. Ζυγοβίστι (5,6 χλμ.) Ας γνωρίσουμε το χωριό της Αρκαδίας που ατενίζει την Πελοπόννησο – Μέσα στο ελατόδασος του Μαινάλου!

2. Παναγιά (14,2 χλμ.)

Διαβάστε ακόμα:  Το άγνωστο αρχοντοχώρι του Πηλίου με την φυσική ομορφιά και την πανοραμική θέα

3. Στεμνίτσα (8,7 χλμ.) Κάνουμε έναν περίπατο στην όμορφη Στεμνίτσα και ανακαλύπτουμε ένα πέτρινο ξενώνα με συγκλονιστική θέα και βαθμολογία 9,6

4. Βαλτεσινίκο (20,7 χλμ.)

5. Ψάρι (25,3 χλμ.)

Σεργιάνι στα 5 πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας – Ποια κλέβουν τις εντυπώσεις;

Δημητσάνα πανοραμική

Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην βρούμε και προτάσεις διαμονής στο χωριό για να σας προτείνουμε συνδυαστικά!

Δείτε 3 ονειρεμένα ξενοδοχεία στη Δημητσάνα με βαθμολογία που αγγίζει το απόλυτο 10 και τιμή μέχρι €70!

Σαν διαφήμιση του ΕΟΤ για τα ελληνικά χωριά η Δημητσάνα είναι γεμάτη από παλιά πέτρινα σπίτια και ατμοσφαιρικά καλντερίμια. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αλλά έχουν ανακαινιστεί και έχουν γίνει κατοικίες και ξενώνες. Στα στενάκια της, το σκούρο γκρι της πέτρας κάνει αντίθεση με τα κόκκινα κεραμίδια. Από την ιστορική βιβλιοθήκη του χωριού μέχρι το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα πέτρινα καλντερίμια δυσκολεύουν τους άμαθους επισκέπτες.

Το χωριό είναι ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα. Γνωρίζοντας αυτό, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα για τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες της περιοχής και καταλήξαμε σε τρία υπέροχα παραδοσιακά καταλύματα που η βαθμολογία τους στη booking αγγίζει σχεδόν το απόλυτο 10 ενώ οι τιμές δεν ξεπερνούν τα €70!

Σας δείχνουμε το πιο όμορφο 4στερο resort στο Πήλιο με βαθμολογία 9,6 – Σε ένα κτήριο του 1886 τιμά την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική!

Σημ. Οι τιμές αφορούν τωρινές ημερομηνίες και ένα βράδυ για δίκλινο δωμάτιο

Οι επιλογές διαμονής

En Dimitsani 9,4

Ο ξενώνας En Dimitsani είναι χτισμένος στην είσοδο του χωριού, σε απόσταση 300μ. από το κέντρο και έχει θέα σε ένα φαράγγι που καταλήγει στον Ποταμό Λούσιο. Παρέχει δωρεάν ασύρματο internet και δωρεάν χώρο στάθμευσης στις εγκαταστάσεις.

Ο παραδοσιακός ξενώνας προσφέρει deluxe δωμάτια με κομψή διακόσμηση και επίπλωση. Οι μονάδες περιλαμβάνουν τζάκι, ανατομικά κρεβάτια, προϊόντα περιποίησης Apivita, μίνι ψυγείο, τηλεόραση LCD και σύνδεση στο internet.

Δωμάτιο στον ξενώνα Εν Δημητσάνι

Ο ξενώνας διαθέτει lounge με τζάκι, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και δωρεάν Wi-Fi. Μπορείτε να περάσετε στιγμές χαλάρωσης, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να θαυμάσετε την πανοραμική θέα ή να απολαύσετε το νόστιμο σπιτικό πρωινό.

Η τοποθεσία του ξενοδοχείου παρέχει εύκολη πρόσβαση στα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα αρχοντικά και τις εκκλησίες. 

€65 deluxe δίκλινο με τζάκι με πρωινό

Δείτε περισσότερα και κάντε την κράτησή σας εδώ

Ο ξενώνας Εν Δημητσάνι

Guesthouse Amanites 9,8

Το Guesthouse Amanites βρίσκεται στη Δημητσάνα και προσφέρει δωμάτια με παραδοσιακές και κομψές λεπτομέρειες. Σε όλους τους χώρους παρέχεται δωρεάν WiFi.

Όλα τα δωμάτια έχουν τηλεόραση LCD 26 ιντσών, ψυγείο και πολυτελές μπάνιο με προϊόντα περιποίησης και στεγνωτήρα μαλλιών. Περιλαμβάνουν επίσης μπαλκόνι ή παράθυρο με θέα στα βουνά και στο χωριό.

Δωμάτιο στο Guesthouse Amanites

Καθημερινά σερβίρεται μπουφές πρωινού στην εσωτερική τραπεζαρία ή στη βεράντα με πανοραμική θέα στο χωριό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ποτό ή έναν καφέ στο όμορφα διακοσμημένο lounge με το τζάκι.Κήποι Ζαγορίου: Βρήκαμε ένα υπέροχο πέτρινο ξενώνα 4 αστέρων, με βαθμολογία 9,6 για διαμονή… σαν το σπίτι μας! (φωτο)

Στο κατάλυμα υπάρχει ιδιωτικός χώρος στάθμευσης.

€70 δίκλινο με πρωινό

Δείτε περισσότερα και κάντε την κράτησή σας εδώ

Στον εξωτερικό χώρο του Guesthouse Amanites

Enastron Guesthouse 9,7

Το Enastron Guesthouse βρίσκεται στην ορεινή Δημητσάνα και προσφέρει πετρόκτιστες μονάδες με τζάκι και μπαλκόνι με πανοραμική θέα στο χωριό. Διαθέτει μπαρ και σερβίρει μπουφέ πρωινού με ζεστά και κρύα πιάτα, καθώς και τοπικές σπεσιαλιτέ. Σε απόσταση 30μ. υπάρχει δωρεάν δημόσιος χώρος στάθμευσης.

Τα δωμάτια και οι σουίτες του Enastron παρέχουν δωρεάν Wi-Fi, ξύλινο δάπεδο και στρώματα Cocomat. Είναι εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση LCD, DVD/CD player και μίνι μπαρ. Περιλαμβάνουν επίσης μπουρνούζια, παντόφλες και προϊόντα περιποίησης.

Δωμάτιο στο  Enastron Guesthouse

Κάθε απόγευμα προσφέρεται τσάι με μπισκότα στο κομψό lounge. Το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό ή ένα κοκτέιλ δίπλα στο τζάκι, παρακολουθώντας τηλεόραση.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα κοντινά μοναστήρια του Προδρόμου και του Φιλοσόφου, ενώ το προσωπικό του Enastron μπορεί να κανονίσει ράφτινγκ ή κανό στον Ποταμό Λούσιο. Η γραφική Στεμνίτσα απέχει 9 χιλιόμετρα.

€70 δίκλινο με τζάκι με πρωινό

Δείτε περισσότερα και κάντε την κράτησή σας εδώ

 Enastron Guesthouse, η θεά στο ομιχλώδες τοπίο του χωριού

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ