Μοναδικό φυσικό τοπίο, σπάνια χλωρίδα και πανίδα στα βουνά της Ηπείρου. Ο λόγος για της Δρακόλιμνες στην Γκαμήλα και το Σμόλικα που «πιάνει» το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων, δύο από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα.

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, που αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της Τύμφης, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων βορειοανατολικά της κορυφής της Αστράκας και νότια της μονής Στομίου. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ορειβατών και των αθλητών του ορειβατικού μαραθωνίου λόγω της σπάνιας και της ιδιαίτερης μορφολογίας.

‘Σε αυτό το νησί κολυμπάτε μέχρι τα Χριστούγεννα»!Ποιο ελληνικό νησί είχε εξυμνήσει ο Guardian;

draklimn04

Γιατί όμως λέγεται δρακόλιμνη; Στα νερά αυτής της λίμνης όπως και σε λίγες ακόμη της Ελλάδας ζουν οι γνωστοί αλπικοί Τρίτωνες. Είναι τα μικρά αμφίβια μεγέθους περίπου 10 εκατοστών που μοιάζουν με δράκους και δεν συναντώνται συχνά. Έχουν καστανόμαυρη ράχη και είναι από τα προστατευόμενα είδη άγριας ζωής στην Ελλάδα. Εκτιμάται μάλιστα πως προέρχονται από την εποχή των Δεινοσαύρων.

Σε λίγες μέρες το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε… Μικρό Παρίσι! Τι θαυμάσιο θα συμβεί και δεν πρέπει να το χάσεις

draklimn00

Η συγκεκριμένη εντυπωσιακή δρακόλιμνη απέχει μία ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας και περίπου 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε μια μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση για να κάνετε τη διαδρομή. Το τοπίο και οι εικόνες θα σας ανταμείψουν σίγουρα και θα θέλετε να επιστρέψετε ξανά στην περιοχή.

Η δεύτερη Δρακόλιμνη, αυτή στην κορυφή του Σμόλικα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.150 μέτρων στο δεύτερο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας. Αλπικοί τρίτωνες συναντώνται και σε αυτή τη Δρακόλιμνη σε ένα όμορφο και γαλήνιο τοπίο. Το θλιβερό βέβαια είναι ότι κατά καιρούς βρίσκονται νεκρά αμφίβια, συμβάν το οποίο δεν έχει αναφερθεί σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης με υποαλπικές λίμνες.draklimn02

Έχει επίσης εκπληκτική θέα, ιδιαίτερα αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα. Κοντά βρίσκονται επίσης δύο καταφύγια για τους λάτρεις της ορειβασίας, ένα ξύλινο και ένα πετρόχτιστο. Ο Σμόλικας προσεγγίζεται από πολλές πλευρές της περιοχής με όμορφες διαδρομές κυρίως από το Παλαιοσέλι, τους Πάδες και την Αγία Παρασκευή.

Ο αλπικός τρίτωνας συγκαταλέγεται στις απειλούμενες με εξαφάνιση μορφές ζώων και γι’ αυτό προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία αυστηρά.

Πού θα μείνετε;

Κάνοντας μια εκδρομή στις δρακόλιμνες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο το Πάπιγκο που είναι και το πιο κοντινό στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας ή τα κοντινά χωριά της Κόνιτσας για τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Θα χρειαστείτε απλό ορειβατικό εξοπλισμό και οπωσδήποτε φωτογραφική μηχανή!

draklimn03

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ