Σίγουρα δεν θέλεις να σε πιάσουν να παραβαίνεις κάποιον από αυτούς τους νόμους σε κάποια χώρα στην οποία είσαι επισκέπτης.

Όλοι γνωρίζουμε την αρχαία παροιμία: “Όταν είσαι στην Ρώμη, κάνε ότι κάνουν οι Ρωμαίοι”. Αλλά σε ορισμένες χώρες, είναι ακόμα πιο σημαντικό να ΜΗΝ κάνεις ότι ΔΕΝ κάνουν οι Ρωμαίοι.

1. Δυσφήμιση της Βασιλικής Οικογένειας στην Ταϊλάνδη.

Η Ταϊλάνδη παίρνει την μοναρχία της πολύ σοβαρά, σε βαθμό που όποιος προσβάλλει τον βασιλιά ή την βασιλική οικογένεια, προφορικά ή με άλλο τρόπο, το πληρώνει ακριβά.

Απλά ρωτήστε τον Oliver Jufer, έναν 57χρονο Ελβετό ο οποίος μετά από μερικές μπύρες αποφάσισε να ζωγραφίσει μια γελοιογραφία πάνω σε ένα πορτραίτο του βασιλιά. Το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 10 χρόνων (από τα 75 που ήταν αρχικά), αλλά αργότερα του δόθηκε χάρη από τον ίδιο τον βασιλιά που είχε προσβάλλει.

2. Στοργικότητα στο Ντουμπάι

Τεχνικά, είναι παράνομο να κρατάς χέρια με την αγαπημένη σου σε δημόσιο χώρο, σε αυτό το δημοφιλές τουριστικό εμιράτο. Προσπάθησε να κάνεις έναν περίπατο, όπως ένα ζευγάρι Άγγλων τουριστών, και μπορεί να βρεθείς στο δικαστήριο.

Ποια Ρώμη και ποιο Μιλάνο; Αυτή η πόλη είναι το νέο next big think της Ιταλίας!

3. Κάπνισμα στο Μπουτάν

Το να φέρεις καπνό ή τσιγάρα σε αυτή την μικρή χώρα των Ιμαλαΐων μπορεί να σου κοστίσει πολύ ακριβά – θα πληρώσεις ένα 100% σε φόρους τελωνείου. Κάπνισε σε δημόσιο χώρο και θα είσαι κατά 170 € λιγότερο πλούσιος. Αλλά, αν για κάποιο λόγο συλληφθείς να πουλάς καπνό ή τσιγάρα…μπορεί να καταλήξεις σε κάποια φυλακή του Μπουτάν, με την κατηγορία του λαθρεμπορίου.

4. Γκράφιτι στην Σιγκαπούρη

Στον μακρύ κατάλογο των πραγμάτων που δεν πρέπει να κάνεις σε αυτό το μικροσκοπικό νησί-έθνος (να πετάς σκουπίδια ή να μην τραβάς το καζανάκι για παράδειγμα), είναι και το Γκράφιτι. Πάρε για παράδειγμα τον 18χρονο Αμερικάνο, Michael Fay, που βρέθηκε ένοχος για αυτό και φυλακίστηκε, του επιβλήθηκε πρόστιμο και τον μαστίγωσαν 4 φορές με ζαχαροκάλαμο για το έγκλημα του.

5. Ερωτοτροπώντας με μια ντόπια στο Ιράν

Ο νόμος του Ιράν καθιστά παράνομο για τους μη μουσουλμάνους να διατηρούν σχέσεις με μουσουλμάνες γυναίκες. (Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις μουσουλμάνες με μη μουσουλμάνους άνδρες). Αν και σπάνιο, οι συλλήψεις δυτικών με την κατηγορία έχουν συμβεί, και είναι αμφίβολο η πρώτη σου επιλογή για να περάσεις τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σου, να είναι ένα κελί στο Ιράν.

Έρευνα: Πότε δεν πρέπει να κοιμάσαι στο αεροπλάνο και γιατί;

6. Όπλο στο Ελ Σαλβαδόρ

Για να περιορισθεί η βία, αυτό το έθνος της Κεντρικής Αμερικής έχει αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης για τα όπλα. Αρκετοί τουρίστες κρατούνται, με την κατηγορία ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς αυτούς, παρά το γεγονός ότι είχαν παραπλανηθεί και νόμιζαν ότι τους είχαν δώσει όλα τα νόμιμα έγγραφα. Ηθικό Δίδαγμα: Άφησε τα όπλα σπίτι. Οι πολύχρονες ποινές φυλάκισης ανυπομονούν για παραβάτες.

7. Ναρκωτικά στην Ινδονησία

Πρέπει να είσαι πολύ ηλίθιος για να ανακατευθείς με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο εξωτερικό, αλλά ακόμη πιο ηλίθιος για να το κάνεις εδώ. Ενώ πολλές χώρες επιβάλλουν σκληρή νομοθεσία για τα ναρκωτικά, η Ινδονησία έχει την πιο σκληρή νομοθεσία, ζητώντας τον θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα για όσους καταδικάζονται για αυτό το έγκλημα, ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής.

8. Σφάξιμο αγελάδας στην Ινδία

Αν και είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι οι Ινδοί λατρεύουν τις αγελάδες, η σφαγή των βοοειδών είναι όντως παράνομο σε πολλές πολιτείες της Ινδίας. Στην πραγματικότητα, η προστασία του ζώου ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας. Λίγοι δράστες τιμωρούνται, αλλά ο νόμος επιτρέπει την επιβολή ενός μεγάλου προστίμου και φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια. Απλά, για την περίπτωση που σκεφτόσουν να ανοίξεις ένα κρεοπωλείο εδώ, θυμήσου ότι σε προειδοποιήσαμε.

15+1 χρήσιμα tips για το ταξίδι σου με τρένο!

9. Ονομάζοντας ένα αρκουδάκι “Muhammad” στο Σουδάν

Η δασκάλα Gillian Gibbons το έμαθε αυτό με τον σκληρό τρόπο, όταν επέτρεψε στους μαθητές της να δώσου ότι όνομα ήθελαν στο αρκουδάκι της τάξης τους. Αυτά επέλεξαν το “Muhammad” και αυτή πήγε φυλακή, με την κατηγορία της υποκίνησης θρησκευτικού μίσους. Αν και τελικά το δικαστήριο την γλίτωσε από τα προβλεπόμενα 40 μαστιγώματα, πέρασε 8 ημέρες τεταμένης κράτησης πριν την αφήσουν ελεύθερη. Προφανώς, τα διατάγματα που διέπουν τις προσβολές προς το Ισλάμ, στο Σουδάν, δεν είναι αστείο θέμα.

10. Διακίνηση πολιτιστικών αρχαιοτήτων στην Τουρκία

Ώστε έχεις βρει το τέλειο σουβενίρ από την Τουρκία για να φέρεις πίσω και να εντυπωσιάσεις τους φίλους και την οικογένεια σου; Αλλά γνωρίζεις όλη την ιστορία του; Αν το σουβενίρ σου εμπίπτει στην ευρεία κατηγορία των «αρχαιοτήτων», όπως ορίζεται από το Τούρκικο νομικό σύστημα, και δεν έχεις τα κατάλληλα αποδεικτικά για την κατοχή του, τότε η αναχώρηση σου από την χώρα ενδέχεται να καθυστερήσει, ενώ μπορεί και να εξοικειωθείς με τα κελιά των Τούρκικων φυλακών.

11. Ποτό στην Σαουδική Αραβία

Επισήμως, είναι παράνομη η κατανάλωση αλκοόλ στην Σαουδική Αραβία. Τελεία. Στην πραγματικότητα, οι ομογενείς που ζουν σε ορισμένες περιοχές, επιτρέπετε να παραβαίνουν τον κανόνα, εφόσον το κάνουν αθόρυβα και πίσω από κλειστές πόρτες. Αλλά για αυτούς που προτιμάνε να παίζουν εκ του ασφαλούς, είναι καλύτερα να μην το επιχειρήσουν. Αλλιώς το αντίτιμο θα μπορούσε να είναι ένα δημόσιο μαστίγωμα.

12. Παράνομη είσοδος σε σπίτι στην Αμερική

Εντάξει, εντάξει. Δεν θέλεις να το κάνεις πουθενά αυτό, και αν το κάνεις θα σου αξίζει η τιμωρία που θα λάβεις. Αλλά αν θέλεις, δοκίμασε το στην Αμερική, όπου το 50% των ιδιοκτητών σπιτιού έχουν τουλάχιστον ένα όπλο στο σπίτι, και η μοίρα σου μπορεί να αποφασιστεί πολύ πριν φτάσουν οι αστυνομικοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ