Είναι τα αεροπλάνα ασφαλή; Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκινήσουµε µε κάτι βασικό… Παραδοσιακά τα αεροπλάνα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταξιδέψεις. Άρα δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε το συγκεκριµένο µεταφορικό µέσο! Αυτό δεν το λέω µόνο εγώ, βέβαια, το λένε οι διεθνείς στατιστικές από το 1970 και µετά. Για να γνωρίζετε, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, το λιγότερο ασφαλές µέσο είναι το αυτοκίνητο και αµέσως µετά έρχεται το τρένο. Με άλλα λόγια, έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητες ατυχήµατος οδηγώντας στην Αθηνών-Πατρών, ακόµα και µε τεθωρακισµένο, παρά αν κάνετε Αθήνα-Θεσσαλονίκη 50 φορές µε αεροπλάνο.

Επέλεξα να σας γράψω το συγκεκριµένο editorial γιατί πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας µεταφέρω τις γνώσεις και την εµπειρία µου αναφορικά προς το ταξίδι µε αεροπλάνο και δεύτερον να αναιρέσω όλους σας τους φόβους σε σχέση µε το αεροπορικό ταξίδι. Πιστεύω ότι τον πρώτο µου στόχο τον πέτυχα εν µέρει από την προηγούµενη παράγραφο, αν µου έχετε την ελάχιστη εµπιστοσύνη. Πάµε να σας γράψω τώρα µερικά πράγµατα που πρέπει να ξέρετε όλοι, είτε φοβάστε το αεροπλάνο, είτε όχι.

Είπαµε ότι είναι το ασφαλέστερο µέσο… Σωστά, αλλά αν συµβεί το χειρότερο σενάριο, εσείς τι πρέπει να κάνετε για να έχετε τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης; Υπήρχε ένας µύθος ότι αν κάθεσαι στο φτερό του αεροσκάφους, οι πιθανότητες επιβίωσης στο ενδεχόµενο µιας συντριβής είναι περισσότερες. Λάθος. Σας συµβουλεύω πάντα (µα πάντα) να επιλέγετε τις τελευταίες θέσεις του αεροσκάφους. Το δικό µου motto είναι «όσο πιο πίσω, τόσο το καλύτερο». Σύµφωνα µε διεθνείς στατιστικές αν, ο µη γένοιτο, το αεροπλάνο καταπέσει, αυτοί που κάθονται στα τελευταία καθίσµατα έχουν πιθανότητες επιβίωσης 75%, εκείνοι που είναι στη µέση 55% και όσοι βρίσκονται µπροστά και ιδιαιτέρως στις διακεκριµένες θέσεις κάτω από 40%. Νοµίζω ότι εύκολα βγάζουµε τα συµπεράσµατά µας.

Θεωρώ όµως ότι στη ζωή πρέπει πάντα να προλαµβάνουµε κι όχι να ψαχνόµαστε την τελευταία στιγµή. Αν λοιπόν είστε σοβαροί και µυαλωµένοι ταξιδιώτες, πρέπει οπωσδήποτε όταν πετάτε µε αεροπλάνο, να προσέχετε τα εξής:

1. Ποτέ µην ταξιδεύετε µε αεροπορικές εταιρείες που έχουν παλιά αεροσκάφη (άνω των 20 ετών).

2. Αποφεύγετε εταιρείες των οποίων ο δείκτης ασφαλείας τις κατατάσσει σε χαµηλή σειρά, π.χ. Aeroflot, Air Tanzania, America Airlines.

3. Μην προκρίνετε επ’ ουδενί αεροπορικές για τις οποίες έχουν συνταχθεί αρνητικές εκθέσεις από
διεθνείς οργανισµούς όπως τη F.A.A. (είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Αµερικανών).

4. Αποφεύγετε τις καινούριες αεροπορικές εταιρείες, ειδικά αυτές που είναι και low budget.

5. Οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο να το αναφέρετε αµέσως, π.χ. µεθυσµένη αεροσυνοδός.

6. Να δίνετε τεράστια σηµασία στα µετεωρολογικά δελτία. Ποτέ µην ταξιδεύετε µε τυφώνες ή ισχυρές καταιγίδες, ακόµα και αν ο πιλότος πιστεύει πως πρέπει ή µπορεί να πετάξει.

7. Να προτιµάτε πάντα τις απευθείας πτήσεις. Να µην παίρνετε δηλαδή 8 αεροπλάνα για να πάτε σε έναν προορισµό. Οι πιθανότητες ατυχήµατος αυξάνονται.

Αν ακολουθήσετε τις συµβουλές µου, οι πιθανότητες να σας συµβεί οτιδήποτε στον αέρα περιορίζονται στο ελάχιστο. Το αεροπλάνο είναι ένα καταπληκτικό µέσο που δεν πρέπει να το φοβόµαστε, αλλά σαφώς πρέπει να το σεβόµαστε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ