Όλοι αναρωτιόµαστε: «Μα πού να πάµε το Πάσχα;». Εγώ, στους περισσότερους που µε ρωτούν, απαντώ σχεδόν µία εικοσαετία τα ίδια: «Δεν υπάρχει οµορφότερο µέρος για Πάσχα από την Ελλάδα. Τι θέλετε; Θάλασσα; Μύκονος, Σαντορίνη, Τήνος, Χίος, Μυτιλήνη, Άνδρος, Σπέτσες, Ύδρα κ.λπ. Τι θέλετε; Βουνό; Παραδοσιακό Πάσχα, απίθανο, στην Αράχωβα, τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο κ.λπ.».

Είναι αλήθεια ότι το Πάσχα είναι µια στενά οικογενειακή και ελληνική γιορτή, που τη ζεστασιά της δεν τη βρίσκεις πουθενά στον κόσµο. Έλα, όµως, που εµείς οι ταξιδιώτες έχουµε συγκεκριµένες ηµέρες που µπορούµε να το «σκάσουµε» για να επισκεφθούµε τους αγαπηµένους µας προορισµούς! Άρα είναι πολλές οι φορές εκείνες που θυσιάζουµε την οικογενειακή γιορτή στη φιλοσοφία του ταξιδιωτικού ονείρου. Φέτος πέφτει το Πάσχα και νωρίτερα, άρα έχουµε άλλη µια δικαιολογία ότι δεν είµαστε για νησιά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο σκέφτηκα να σας παρουσιάσω δύο λίστες µε τις πιο φθηνές και τις πιο ακριβές πόλεις του κόσµου, που θα µπορούσατε όµως να επισκεφθείτε διότι παρουσιάζουν και ταξιδιωτικό ενδιαφέρον.

Σύµφωνα, λοιπόν, µε την ετήσια έκθεση του The Economist, οι πιο φθηνές πόλεις του κόσµου -που αξίζει όµως να επισκεφθούµε- είναι οι εξής: Καράτσι στο Πακιστάν, Μπανγκαλόρ στην Ινδία, Καράκας στηΒενεζουέλα (µε τα χίλια!), Μουµπάι στην Ινδία, Τσενάι στην Ινδία, Νέο Δελχί στην Ινδία, Τεχεράνη στο Ιράν(αυτός θα είναι ο επόµενος µεγάλος δικός µου προορισµός, γιατί κάποιοι λένε ότι είναι ταξίδι ζωής), Δαµασκός στη Συρία (εκεί θα πάτε µε απίστευτο ρίσκο, αν και εγώ δεν σας το προτείνω – σκεφτείτε Αίγυπτο, που υπάρχει σχετική ισορροπία), Κατµαντού στο Νεπάλ, Αλγέρι στην Αλγερία (στο Αλγέρι µπορεί και να σας απαγάγουν!).

Πάµε τώρα στις πιο ακριβές πόλεις του κόσµου: Σιγκαπούρη (καθώς η έρευνα αφορά και στις κατοικίες, εγώ σας υπογράφω ότι τα στοιχεία είναι λάθος – επειδή την έχω επισκεφθεί, έχει και φθηνά ξενοδοχεία για τουρίστες και φθηνό φαγητό), Παρίσι στη Γαλλία, Όσλο στη Νορβηγία, Ζυρίχη στην Ελβετία (µπορείτε να συνδυάσετε και σκι στο St. Moritz), Μελβούρνη στην Αυστραλία (πρόκειται για την πόλη µε τους πιο ευτυχισµένους κατοίκους στον κόσµο και µε τις καλύτερες συνθήκες για να ζεις), Γενεύη στην Ελβετία (ούτε κρύο ούτε ζέστη), Κοπεγχάγη στη Δανία (µιλάµε ότι στη συγκεκριµένη πόλη η ακρίβεια δεν παίζεται, µία µπύρα 6 µε 7 ευρώ, ένα ποτό σπέσιαλ 25 ευρώ), Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Διαλέξτε και πάρτε. Αν και εγώ αυτές τις έρευνες δεν τις πολυπιστεύω, ουσιαστικά είναι ένας «µπούσουλας» για συµπεράσµατα.
Σε όσους µείνουν για το Πάσχα στην Ελλάδα, «Καλό Πάσχα» αλά ελληνικά, και σε όσους ταξιδέψουν στο εξωτερικό, «Καλό Πάσχα» σε όλες τις γλώσσες του κόσµου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ