Κείμενα: Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Ρίγκου, Γιώργος Παπαχατζής

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Κώστας Καπαρελιώτης

 

Γλυκάνισος

slide2

Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310 302882, www.glikanisos.gr

Ο κανόνας λέει ότι, όταν ένα εστιατόριο το προτιµούν οι ντόπιοι, δεν µπορεί παρά να είναι επιτυχηµένο. Αυτό ισχύει και για τον Γλυκάνισο. Αν και απέχει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, «απαλλαγµένος» από τα πλεονεκτήµατα κάθε πιάτσας, έχει γίνει σηµείο αναφοράς στον γαστρονοµικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και έχει ανεβάσει τα standards στο φαγητό. Σερβίρει εκλεπτυσµένη ελληνική δηµιουργική κουζίνα θαλασσινών γεύσεων µε µεσογειακές πινελιές. Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκουν στους ιδιοκτήτες, τα αδέρφια Χρήστο και Σταύρο Σωτηρούδη, οι οποίοι, έχοντας το know how, εδώ και 9 χρόνια µάς υποδέχονται στο δικό τους εστιατόριο, το οποίο έγινε το απόλυτο meeting point των επώνυµων και µη Θεσσαλονικέων – και όχι µόνο, καθώς η φήµη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης. Η επιτυχία οφείλεται στην ποιότητα, τη γνώση, την αγάπη και το οµαδικό πνεύµα, ενώ µπορούν να υπερηφανεύονται για ένα από τα καλύτερα service της πόλης. Το ανανεωµένο εποχικό µενού του παρουσιάζει µια πληθώρα εκλεκτών επιλογών, από ολόφρεσκα ψάρια ηµέρας µέχρι περίτεχνες γευστικές προτάσεις, από το καρπάτσιο λαβράκι, την τηγανιά τόνου, το εξαιρετικό κριθαρότο µε καραβιδοουρές και το ταρτάρ τσιπούρας έως την υπέροχη ψαρόσουπα και τα ριζότο. Αν συνδυάσουµε µε όλα αυτά και την επίσης εκλεκτή, upgraded –περίπου 65 ετικέτες– λίστα κρασιών, ελληνικού και ξένου αµπελώνα, αντιλαµβανόµαστε γιατί τελικά ο Γλυκάνισος δεν αποτελεί τυχαία talk of the town. Καθηµερινά, 12:30-01:00.

Tip
Ενδείκνυται η κράτηση.

 

 

Marea


Λώρη Μαργαρίτη 13 & Στρ. Καλλάρη,
T. 2310 257696

Το αδελφάκι του περίφηµου Γλυκάνισου ήταν η ευχάριστη έκπληξη του περασµένου Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης, σε έναν classy και µοντέρνο χώρο τον οποίο αµέσως έσπευσαν να τιµήσουν οι λάτρεις της ψαροφαγίας. Και το Marea δεν τους χάλασε χατίρι, αφού εξειδικεύεται όσο λίγα στο sea food, µέσα από µια δηµιουργική µατιά αλλά και σε φίνους µεζέδες, οι οποίοι συνοδεύουν άριστα εκλεκτά αποστάγµατα και ελληνικά κρασιά! Καθηµερινά, 12:00-00:00.

 

 

7 θάλασσες

Καλαποθάκη 8-10, Τ. 2310 233173 |

Εδώ και χρόνια συνδυάζει το φρέσκο ψάρι µε τις δηµιουργικές προτάσεις σε θαλασσινά. Καθηµερινά, 13:00-01:00.

 

 

Christofer
Μεγ. Αλεξάνδρου 12, Τ. 2310 859369 |

Μας ξεσηκώνει µε τις ευωδιές του στην παραλία Θεσσαλονίκης και συγκεκριµένα στον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο, µέσα σε έναν classy και kids friendly χώρο, τιµώντας στο µενού του τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά. Καθηµερινά, 11:00-23:00.
11:00-23:00.

 

 

Μαύρη θάλασσα


Χηλής & Ν. Πλαστήρα 3, Καλαµαριά, Τ. 2310 932542 | 3 Chilis & Ν. Plastira Str., Kalamaria

Μιλάµε για έναν από τους πιο δηµοφιλείς γαστρονοµικούς προορισµούς της πόλης, που είναι αφιερωµένος στους λάτρεις των θαλασσινών και της ψαροφαγίας. Εδώ πρωταγωνιστεί το στοιχείο της απλότητας, που αντανακλάται τόσο στον µίνιµαλ µε classy λεπτοµέρειες χώρο όσο και στα πιάτα, όπου τίποτα δεν είναι φλύαρο και οι καθαρές γεύσεις αναδίνουν ελεύθερα τα θαλασσινά τους αρώµατα, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζονται άψογα µε µικρούς θησαυρούς της µεσογειακής κουζίνας! Καθηµερινά, 12:00-00:00.
Κρητικός Gallery
& Restaurants


Βενιζέλου 5Β, Πανόραµα, Τ. 2310 332810,
www.okritikos.com

Αποτελεί ισχυρή αφορµή για να ανέβουµε στο Πανόραµα και όχι βέβαια τυχαία, αφού από το 1977, µε αφετηρία τη Χαλκιδική και µε την υπογραφή του Γιάννη Κρητικού, έχει χαράξει τη δική του επιτυχηµένη πορεία στον εστιατορικό χάρτη, ενώ, εκτός από θετικές εντυπώσεις, έχει αποσπάσει και πολλές διακρίσεις. Φρέσκα θαλασσινά, όστρακα και ψάρια έχουν διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία, µέσα από διαφορετικές εκτελέσεις, όπως ταρτάρ, καρπάτσιο – και όχι µόνο. Ωστόσο, από την κάρτα του δεν απουσιάζουν και τα εκλεπτυσµένα κρεατικά, µαγειρευτά, ακόµα και αγιορείτικες σπεσιαλιτέ! Καθηµερινά, 11:30-00:30.

 

 

Grada Nuevo

Καλαποθάκη 14, Τ. 2310 271074,
www.gradanuevo.gr,

Στον γραφικό πεζόδροµο της Καλαποθάκη, σε έναν ultra chic ατµοσφαιρικό χώρο, το Grada Nuevo αποτελεί από µόνο του γαστρονοµικό προορισµό, ενώ η φήµη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Θεσσαλονίκης. Από τις λίγες και εξαιρετικές προτάσεις στην πόλη για γεύµα ή δείπνο, προσφέρει στον επισκέπτη του µια γαστριµαργική εµπειρία, ένα ταξίδι εκλεκτών γεύσεων, µέσα από ένα εµπνευσµένο εποχικό µενού ελληνικής – µεσογειακής δηµιουργικής κουζίνας, αποτέλεσµα του απόλυτου know how του δηµιουργού του, Απόστολου Ρήγα, και της οµάδας του. Το µενού χαρακτηρίζουν η εξειδίκευση, οι άρτιες τεχνικές, οι εξαιρετικές παρασκευές και η premium ποιότητα, µε αποτέλεσµα τα ιδιαίτερα πιάτα εκλεκτών γεύσεων της κάρτας σε θαλασσινά και όχι µόνο. Στα συν, η εξαιρετικά ενηµερωµένη λίστα κρασιών αλλά και το άκρως εξειδικευµένο προσωπικό. Καθηµερινά, 13:00-01:00.

Must taste
από την ανανεωμένη κάρτα…
• Η σαλάτα µε baby σπανάκι, φιλέτο πορτοκάλι, ψητό παντζάρι και τυρί γκερεµέζι µε φιστίκια Αιγίνης.
• Η βουτυράτη καπνιστή πέστροφα µε µαρινάτα εσπεριδοειδών και µους µαύρης φακής.
• Το µυλοκόπι γεµιστό µε γαρίδες, σάλτσα λευκών σπαραγγιών Έβρου, κρέµα παντζαριού και λάδι γαρίδας.
• Η πεσκαντρίτσα µε λαχανικά σε αρωµατικό ζωµό, λεµονάτες γαρίδες, γιουβαρλάκια θαλασσινών και αφρό µοσχολέµονου.

 

 

Κατεβάστε το νέο τεύχος εδώ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ