Συμβολή στη γεωγραφία είναι το σημείο συνάντησης δύο οι περισσότερων ποταμών. Συνήθως αναφέρεται στο σημείο όπου ένας παραπόταμος συναντάει τον κύριο ποταμό!

Άλλες όπου δύο ρεύματα συναντώνται για να αποτελέσουν την κύρια πηγή ενός ποταμού με καινούριο όνομα, όπως αυτή των ρευμάτων Monongahela και Allegheny στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, που σχηματίζουν τον ποταμό Ohio.

Δεν πάει το μυαλό σας!Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο;

Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τη συνάντηση μιας παλίρροιας ή άλλων μη παραποτάμιων υδατικών συστημάτων, όπως δύο κανάλια ή ένα κανάλι και μια λίμνη.

Δείτε παρακάτω μερικές εντυπωσιακές «συμβολές» σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως τα συγκέντρωσε η ιστοσελίδα Twisted Shifter.

1. Συμβολή των ποταμών Rhone και Arve στη Γενέβη, Ελβετία

Ο ποταμός στα αριστερά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είναι ο Rhone, ο οποίος «προέρχεται» από τη λίμνη Lehman. Συναντάται προς τα δεξιά με τον ποταμό Arve, ο οποίος «γεμίζει» με νερό από παγετώνες που βρίσκονται στην κοιλάδα Chamonix (Mer de Glace) δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης λάσπης στα νερά του.

2. Συμβολή των ποταμών Ilz και Inn στο Passau, Γερμανία

Ο μικρός ποταμός Ilz που κατεβαίνει από τα βουνά έχει ένα περίεργο μπλε χρώμα, ενώ ο Inn που είναι σαφώς μεγαλύτερος ποταμός «έρχεται» από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ο ποταμός Inn έχει μεγαλύτερη ροή από το Δούναβη, ωστόσο καθώς απομακρύνονται από την πόλη οι τρεις αυτοί ποταμοί καλούνται όλοι μαζί «Δούναβης».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το μουσείο Oberhaus-fortress στην κορυφή του λόφου της πόλης Ilzstadt στην Κάτω Βαυαρία. Η πόλη είναι ακόμη γνωστή με το όνομα Dreiflüssestadt, δηλαδή «η πόλη των τριών ποταμών».

3. Συμβολή των ποταμών Ohio και Mississippi στο Cairo, Ιλινόις, ΗΠΑ

Ο ποταμός Ohio River γίνεται παραπόταμος του ποταμού Mississippi νότια από τη μικρή πόλη του Ιλινόις, Cairo, η οποία βρίσκεται εκεί όπου συγκλίνουν οι δύο ποταμοί (στο κέντρο της φωτογραφίας που έχει τραβήξει η NASA από το διάστημα).

Το καφετί, πλούσιο με ιζήματα νερό που ρέει από τα βορειοανατολικά προς το νότο από τον ποταμό Ohio διακρίνεται ξεκάθαρα από το πρασινωπό, και σχετικά «φτωχό» σε ιζήματα νερό του Mississippi, που ρέει από τα βορειοδυτικά προς το νότο.

(Σημείωση: Το χρώμα των νερών σε αυτή τη φωτογραφία είναι αντίστροφο, απ’ ό,τι συμβαίνει συνήθως στην πραγματικότητα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το Δεκέμβριο του 2005 είχαν σημειωθεί πολλές βροχοπτώσεις στα Απαλάχια Όρη και στις βορειοανατολικές ΗΠΑ).

4. Συμβολή των ποταμών Jialing και Yangtze στην Chongqing, Κίνα

Ο ποταμός Jialing (στα δεξιά) εκτείνεται σε μήκος 119 χιλιομέτρων και όταν φτάνει στην πόλη Chongqing «πέφτει» επάνω στον ποταμό Yangtze.

Διαβάστε ακόμα:  Travel + Leisure: Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στους 15 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου

5. Συμβολή των ποταμών Rio Negro και Rio Solimoes κοντά στο Manaus, Βραζιλία

Ο σχεδόν κατάμαυρος ποταμός Rio Negro συναντά τον ποταμό Rio Solimões (όπως ονομάζονται τα ανώτερα τμήματα του Αμαζονίου), που έχει το χρώμα της άμμου. Για έξι χιλιόμετρα οι δύο ποταμοί ρέουν παράλληλα, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να αναμιγνύονται τα νερά τους!

Αλγκάρβε… ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της επαρχίας της Πορτογαλίας!

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής. Οφείλεται στη διαφορετική θερμοκρασία, ταχύτητα και πυκνότητα των νερών.

Ο Rio Negro ρέει με ταχύτητα περίπου 2 χιλιομέτρων την ώρα και η θερμοκρασία του νερού είναι 28 βαθμοί Κελσίου, ενώ ο Rio Solimões με 4-6 χιλιόμετρα και έχει θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου.

6. Συμβολή των ποταμών Green και Colorado στο Εθνικό Πάρκο Canyonlands, Γιούτα, ΗΠΑ

Ο ποταμός Green River είναι ένα μακρύ ρεύμα που σχηματίζεται στα βουνά Rocky Mountains στο Εθνικό Δάσος Bridger Teton στην κομητεία Sublette στο Γουαϊόμινγκ. Ρέει νότια προς τη Γιούτα, στρίβει ανατολικά στο Κολοράντο και τελικά ξανά προς το νότο, όπου καταλήγει στον ποταμό Colorado στο Εθνικό Πάρκο Canyonlands στην κομητεία του San Juan.

7. Συμβολή των ποταμών Thompson και Fraser στο Lytton, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς

Ο ποταμός Thompson τελειώνει στο Lytton, στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, όπου συναντάται με τον ποταμό Fraser. Η αντίθεση στα χρώματα των νερών είναι εντυπωσιακή καθώς τα καθαρά νερά του ποταμού Thompson ενώνονται με τα λασπώδη νερά του ποταμού Fraser.

8. Συμβολή των ποταμών Alaknanda και Bhagirathi στην Devprayag, Ινδία

Η πόλη Devprayag βρίσκεται στην περιφέρεια Tehri Garhwal στο κρατίδιο Uttarakhan της Ινδίας. Εκεί βρίσκεται μία από τις πέντε συμβολές (Panch Prayag) του ποταμού Alaknanda, και είναι εκεί που σχηματίζεται ο Γάγγης ποταμός.

Ο ποταμός Alaknanda συναντάται με τη συμβολή των παγετώνων Satopanth και Bhagirath Kharak στην περιοχή Uttarakhand. Οι πηγές του Bhagirathi βρίσκονται στο Gaumukh, στους πρόποδες του παγετώνα Gangotri και των παγετώνων Khatling στην οροσειρά Garhwal των Ιμαλαΐων στην περιοχή Uttarakhand. Αυτοί οι δύο ιεροί ποταμοί ενώνονται και σχηματίζουν το Γάγγη στην Devprayag.

Οι 11 χώρες με το καλύτερο κλίμα τον κόσμο!

9. Συμβολή των ποταμών Mosel και Rhine στην Koblenz, Γερμανία

Ο ποταμός Mosel ενώνεται με το Ρήνο στη γερμανική πόλη Koblenz (το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λατινική «Confluentes», που σημαίνει «ρέω μαζί» ή «παραπόταμος»).

10. Συμβολή των ποταμών Drava και Danuve κοντά στην Osijek, Κροατία

Η πόλη Osijek της Κροατίας βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Drava, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τη συμβολή του με το Δούναβη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ