Σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι ανησυχίες για επερχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην ΕΕ, οι υπουργοί Εσωτερικών επανέφεραν στην ατζέντα το ζήτημα της εφαρμογής ενός ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφής για ταξιδιώτες που εισέρχονται εντός της Ένωσης και δεν χρειάζονται βίζα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυσταλίας και των ΗΠΑ που έχουν θέσει το μέτρο σε εφαρμογή από το 2007, η Κομισιόν εξετάζει τρόπους, ώστε να εφαρμοστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου στη χώρα και εγκατάσταση αυτού σε εκατοντάδες αεροδρόμια και λιμάνια. Το σύστημα θα ονομάζεται Etias (European Travel Information and Authorisation System) και το αντίτιμο εισόδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Welle, θα μπορούσε να κυμαίνεται από 13 μέχρι 50 €. Τα έσοδα για τα 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες από χώρες μη μέλη της ΕΕ που δεν χρειάζονται βίζα υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια € ετησίως.

Διαβάστε ακόμα:  Νεϊμάρ: Αναγκαστική προσγείωση για το ιδιωτικό τζετ του Βραζιλιάνου άσσου

Ανάμεσα στους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για την είσοδο στην ΕΕ και συνεπώς θα πρέπει να δηλωσθούν στο Etias είναι οι Βρετανοί και οι Τούρκοι πολίτες.

Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου ο υπεύθυνος για την μετανάστευση Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο τα εξής: ”Τα συστήματα θα βοηθήσουν να γίνουν τα σύνορα της Ευρώπης πιο ασφαλή. Η ενίσχυση της Europol είναι ένα ακόμα βήμα ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και παράλληλα να αναγνωρίζονται ευκολότερα τα παραποιημένα δημόσια έγγραφα”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα της DW, ενδεχομένως να δημιουργηθεί σύγχυση με πολίτες που κατέχουν διαβατήριο της ΕΕ κι αποφασίσουν να ριζοσπαστικοποιηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, καθώς θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ