Το ξετσάμπισμα ξεκίνησε. Τα καζάνια είναι έτοιμα να μπουν στη φωτιά. Οι νοικοκυρές ξεφουρνίζουν τα πιο νόστιμα τοπικά εδέσματα και τα όργανα κουρδίζονται για να αρχίσουν οι παραδοσιακές μουσικές.

Τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου ετοιμάζονται να γιορτάσουν την απόσταξη του τσίπουρου και εμείς κάνουμε βαλίτσες για πέντε μεθυστικά φθινοπωρινά σαββατοκύριακα στην ορεινή Ελλάδα.

Στη Δομνίστα της Ορεινής Ευρυτανίας
Ελλάδα εμπιστευτικό: 4 χωριουδάκια για ανήσυχους ταξιδιώτες
Στις 28 και 29 Οκτωβρίου γιορτάζει φέτος το όμορφο χωριουδάκι της Ευρυτανίας την απόσταξη του τσίπουρου. Στην πλατεία της Δομνίστας, το τσίπουρο και το ρακόμελο θα ρέει άφθονο, συνοδεία εκλεκτών παραδοσιακών μεζέδων και λαϊκοδημοτικής μουσικής, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο γλέντι.

Η γιορτή τσίπουρου αποτελεί ωραιότατη αφορμή για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της Ευρυτανίας: Πέρα από το Καρπενήσι, θα τριγυρίσετε στο Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, θα περπατήσετε στη φύση, ανάμεσα σε φαράγγια, σπηλιές και μοναστήρια λαξευμένα στην πέτρα (μη χάσετε τη Μαύρη Σπηλιά και τη Μονή Προυσού).

«Το γεφύρι στην είσοδο του φαραγγιού»,το γραφικό και συνάμα όμορφο γεφυράκι της Ελλάδας

Στην Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας
Ελλάδα εμπιστευτικό: 4 χωριουδάκια για ανήσυχους ταξιδιώτες
Το τρίτο Σαββατοκύριακο κάθε Οκτώβρη (φέτος στις 13-15/10) τιμάται το τσίπουρο στην κουκλίστικη Άνω Χώρα, αλλά όχι μόνο του: Η γιορτή τσίπουρου και κάστανου αποτίνει φόρο τιμής και στα δύο προϊόντα για τα οποία καμαρώνει η Ναυπακτία. Από την Παρασκευή ετοιμάζονται τα καζάνια για την απόσταση του τσίπουρο από την τοπική ποικιλία σταφυλιών Μαλαγουζιά, ενώ οι φουφούδες παίρνουν θέση για να ψήσουν τα κάστανα από τον καστανόλογγο της περιοχής. Τ

ο Σάββατο οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν ένα σωρό λιχουδιές, ενώ ο «λουλάς» ξεκινά να μοιράζει το αχνιστό τσίπουρο. Το γλέντι αρχίζει το σαββατόβραδο και οι χοροί συνεχίζονται ως το άλλο πρωί. Κοντινοί προορισμοί, αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερες ομορφιές της Ναυπακτίας, είναι τα χωριουδάκια της Ελατούς, της Τερψιθέας και του Πλάτανου.

Στο Πήλιο και στον Βόλο
Ελλάδα εμπιστευτικό: 4 χωριουδάκια για ανήσυχους ταξιδιώτες
Όλα τα χωριά της Μαγνησίας ξέρουν από καλό τσίπουρο, μιας και η Θεσσαλία έχει μερακλίδικη παράδοση στο σπορ. Στο Μούρεσι του Πηλίου στήνεται γιορτή τσίπουρου στις αρχές κάθε Νοέμβρη, με καζάνια, παραδοσιακούς χορούς και κερασμένους πηλιορείτικους μεζέδες για όλους. Φυσικά, μπορείτε πάντα να κατηφορίσετε προς τον Βόλο, για να πιάσετε θέση σε κάποιο από τα χίλια τσιπουράδικα της πόλης.

Διαβάστε ακόμα:  Στερεά Ελλάδα: 3+1 υπέροχα μέρη για εκδρομή και οι ξεχωριστές εμπειρίες που μπορούν να σας προσφέρουν

Κάθε «γύρα» έρχεται συνοδεία χορταστικών μεζέδων σε τεράστια ποικιλία και η ατμόσφαιρα είναι από τις πιο παρεΐστικες που θα συναντήσετε σε ελληνική πόλη. Πίσω στο Πήλιο, τα πρωινά θα κάνετε… αποτοξίνωση, εξερευνώντας αρχοντικά χωριουδάκια όπως η Βυζίτσα, ο Άγιος Λαυρέντιος, οι Μηλιές, η Ζαγορά, η Μακρινίτσα και η Τσαγκαράδα, με το υπέροχο φθινοπωρινό της δάσος.

Στην Κόνιτσα στην Ήπειρο
Ελλάδα εμπιστευτικό: 4 χωριουδάκια για ανήσυχους ταξιδιώτες
Τα χωριά της Ηπείρου παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα «τσίπουρο». Και όταν λέμε «σοβαρά», εννοούμε ότι το βλέπουν σαν αφορμή για γλέντι και χορό, σε κάθε χωριό της ευρύτερης περιοχής.

Κάθε Νοέμβριο, τα καζάνια παίρνουν μπρος και στην Κόνιτσα, στο Πάπιγκο, στη Βίτσα, στο Καπέσοβο και άλλα πανέμορφα ζαγοροχωριουδάκια στήνονται γιορτές με μουσικά συγκροτήματα και μεζέδες γύρω από τα ρακοκάζανα. Όταν δεν θα γλεντάτε με τους ντόπιους, θα εξερευνάτε τα υπόλοιπα χωριουδάκια του Ζαγορίου, αλλά και την άγρια φύση του Βίκου-Αώου, με τα δάση, τα φαράγγια και τα εντυπωσιακά μονοπάτια.

Οδός Θερμοπυλών: Το πιο γραφικό δρομάκι του Παρισιού έχει ελληνικό όνομα!

Στο Γεωργίτσι στην Λακωνία
Ελλάδα εμπιστευτικό: 4 χωριουδάκια για ανήσυχους ταξιδιώτες
Δεν μένει ούτε η Πελοπόννησος… νηφάλια το φθινόπωρο: Στο χωριό Γεωργίτσι του Ταΰγετου, στα τέλη του Οκτωβρίου, διοργανώνεται γιορτή τσίπουρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού συγκεντρώνονται στο Καρβουνόρεμα, το πάρκο του χωριού, για να μοιραστούν το φρέσκο απόσταγμα, το κρασί, τους μεζέδες, τη ζεστή φασολάδα και την αίσθηση γλεντιού κάτω από τα πλατάνια.

Αφού εξερευνήσετε τις ομορφιές του Γεωργιτσίου, με την όμορφη θέα στις πλαγιές του βόρειου Ταΰγετου, θα επισκεφθείτε και το χωριό Καστόρι με το φαράγγι του Κάστορα, το ήσυχο Λογκανίκο και το Λεοντάρι στις πηγές του Ευρώτα ή την Πελλάνα με τους μυκηναϊκούς θησαυρούς.

πηγή:in2life.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ