Ισθμός Κορίνθου - video

Εντυπωσιακά πλάνα από τις βυθιζόμενες γέφυρες του Ισθμού της Κορίνθου προσφέρει σε ένα μοναδικό βίντεο η ομάδα UP Drones στο Youtube.

Στην περιγραφή που συνοδεύει το βίντεο αναφέρεται:

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πως λειτουργούν οι βυθιζόμενες γέφυρες του Ισθμού της Κορίνθου;

Το ίδιο και εμείς… Καιρό τώρα προετοιμάζαμε αυτό το εγχείρημα μας. Μάλιστα θελήσαμε να πάμε το όλο εγχείρημα μας και ένα βήμα παραπέρα προσαρμόζοντας στην βυθιζόμενη γέφυρα και δύο action κάμερες για να έχουμε και οπτική από την βύθιση τους. Φυσικά η εικόνα από ψηλά και πάλι είναι αποκαλυπτική και το drone μας σε συνάρτηση με της ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (άπνοια) μας προσέφερε και αυτό εκπληκτικές εικόνες.

Όταν πλέον τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν και πήραμε το υλικό από της action κάμερες μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Κέφαλοι, τσιπούρες, μπαλάδες και διάφορα άλλα ψάρια ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα υποθαλάσσια πλάνα μας.

Ισθμός Κορίνθου, Ελλάδα

Οι βυθιζόμενες γέφυρες του Ισθμού της Κορίνθου είναι δύο. Η μια βρίσκεται στην Ποσειδωνία (έτσι αναφέρεται αυτή που ενώνει την Κόρινθο με το Λουτράκι) και η άλλη στα Ίσθμια. Η γέφυρα της Ποσειδωνίας είναι αυτή και με την περισσότερη κίνηση αφού οι κάτοικοι των δύο πόλεων την χρησιμοποιούν για να γλιτώσουν πολλά χιλιόμετρα από όσα θα έκαναν αν χρειαζόταν να κάνουν τον γύρω.

Η γέφυρα της Ποσειδωνίας επίσης είναι και αυτή που έχει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση μιας και χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται και περιμένουν καρτερικά να βυθιστεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο διάπλους ενός πλοίου και στην συνέχεια να αναδυθεί.

Το βάθος που βυθίζεται η κάθε γέφυρα είναι περίπου 11 μέτρα.

Δείτε το υπέροχο βίντεο:

Το κρησφύγετο του θρυλικού Υποβρυχίου «Παπανικολής» σε ένα απόκρημνο φιορδ στην Κορινθία (video)

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το μικρό «Φιόρδ» που απετέλεσε λημέρι του Υποβρυχίου Παπανικολής κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο όρμος Σελόντα, όπως ονομάζεται, είναι κλειστός και βαθύς και μοιάζει με τα νορβηγικά φιόρδ. Αυτά τα παραπάνω στοιχεία προσέφεραν επαρκή προστασία για να μπορεί να κρύβεται το «Παπανικολής» στα απότομα και προστατευμένα νερά του.

Υ/Β Παπανικολής (Υ2) ήταν υποβρύχιο τύπου Scheider-Leubeut (κλάσης «Κατσώνης») του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, το πρώτο στη σειρά, από τα συνολικά τρία έως τώρα. Θεωρείται το ενδοξότερο ελληνικό υποβρύχιο που έδρασε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Έλαβε το όνομά του προς τιμήν του Ψαριανού πυρπολητή του 1821 Δημήτριου Παπανικολή. Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκτέλεσε 14 πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική και στο Αιγαίο, βυθίζοντας αντίπαλα σκάφη συνολικού εκτοπίσματος 13.000 τόνων.[2] Πρώτος κυβερνήτης υπήρξε ο Πλωτάρχης Μιλτιάδης Ιατρίδης.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1940, το υποβρύχιο «Παπανικολής» επιτέθηκε εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική Θάλασσα και κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, συνολικού βάρους 25.000 τόνων, που μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια και εν γένει πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, για να ενισχυθούν οι ιταλικές μονάδες που προσπαθούσαν να νικήσουν τους Έλληνες. Για το σπουδαίο κατόρθωμά του αυτό, ο κυβερνήτης Μ. Ιατρίδης προβιβάστηκε άμεσα σε αντιπλοίαρχο επ’ ανδραγαθία και του απονεμήθηκε το«Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας», στις 30 Δεκεμβρίου 1940.

Ο Ιατρίδης ερχόταν κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της Κατοχής στο Σοφικό και παρελάμβανε Άγγλους και Νεοζηλανδούς σαμποτέρ, που είχαν έλθει για δολιοφθορές στο Σοφικό, και τους μετέφερε στην Κρήτη και τη Μέση Ανατολή για να συνεχίσουν τον αγώνα. Πολύτιμος βοηθός του Πλωτάρχη ήταν ο Ιερέας του Σοφικού π. Γεώργιος Καρβούνης, ο οποίος παρελάμβανε τους σαμποτέρ απ’ τα διάφορα μέρη του χωριού και τους μετέφερε στο καταφύγιο του “Παπανικολής” στο όρμο Σελόντα που βλέπετε στο βίντεο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ