Ένας οικισµός διαφορετικός από τους άλλους, κάτω από τη σκιά του Παρνασσού, τα Άσπρα Σπίτια είναι το απόλυτο καλοκαιρινό επίνειο…

Από την Κατερίνα Ρίγκου Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Κώστας Καπαρελιώτης

Ένα συγκρότηµα λευκών σπιτιών στην παραλία Διστόµου, κατευθυνόµενοι από την Αράχωβα προς την Αντίκυρα, µας τραβάει την προσοχή… Είναι ουσιαστικά το µοναδικό… χωριό στη χώρα που χτίστηκε από την αρχή για να στεγάσει τους εργάτες µίας και µόνης επιχείρησης, της Αλουµίνιον της Ελλάδος. Κατηφορίζοντας από ψηλά µοιάζει µε κυκλαδίτικο τοπίο, µε τις ολόλευκες αυτόνοµες µικρές του κατοικίες να φτάνουν µέχρι τη θάλασσα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι µια ολόκληρη περιοχή δηµιουργήθηκε από το µηδέν για έναν και µόνο σκοπό, για να στεγάσει τους εργαζοµένους και τις οικογένειές τους. Η ηρεµία του τοπίου σε συνδυασµό µε τη νησιώτικη αύρα κάνει τον χρόνο να σταµατά. Σχεδόν µισό αιώνα µετά συνεχίζει να ζει στους δικούς της ρυθµούς, να έχει αξιόλογες επιχειρήσεις και να σφύζει από ζωή (αριθµεί περίπου 1.600 κατοίκους), ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, οπότε και η εκπληκτική παραλία του αποτελεί πόλο έλξης!

aspra spitiaΉταν το 1960 όταν η τότε κυβέρνηση εκχώρησε στη γαλλική εταιρεία Pechiney τα δικαιώµατα για την ίδρυση εργοστασίου που θα εκµεταλλευόταν τα σπουδαία κοιτάσµατα βωξίτη της περιοχής για να παράγει αλουµίνιο. Ωστόσο, λόγω της µεγάλης απόστασης από πόλεις, προέκυψε το ερώτηµα πού θα ζούσαν οι εργαζόµενοι. Έτσι αποφασίστηκε η ίδρυση του οικισµού και ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Κ. Δοξιάδης έφερε εις πέρας αυτό το έργο (µαζί µε άλλους που τον διαδέχθηκαν) µε πλήρη επιτυχία, αφού το αποτέλεσµα ήταν ένα χωριό-πρότυπο: Ολόλευκα σπίτια που κοιτάζουν προς τη θάλασσα, άριστη ρυµοτοµία και αρχιτεκτονική, προηγµένες υποδοµές, ιδανικές συνθήκες για την ανατροφή παιδιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θερινός κινηµατογράφος και παροχές που µέχρι τότε οι άνθρωποι δεν φαντάζονταν! Kανείς –ακόµα και σήµερα– δεν µένει εδώ αν δεν έχει κάποια σχέση µε το εργοστάσιο, γι’ αυτό, άλλωστε, τα Άσπρα Σπίτια είναι γνωστά και ως «ο οικισµός του αλουµινίου».

*Στα Άσπρα Σπίτια γυρίστηκε η βραβευµένη ταινία της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη «Attenberg».

BEST ADDRESES

Medeon

Τ. 22670 41820 FB. Medeon cafe-bar

aspra spitiaΦρέσκια διάθεση φέτος για το αγαπηµένο all day café bar στην παραλία του Διστόµου, καθώς ο χώρος του έχει ανακαινιστεί ριζικά, µε την υπογραφή της διακοσµήτριας Γεωργίας Τυλιγάδα, και παραπέµπει σε ένα ντιζαϊνάτο beach house µε βιοµηχανικά υλικά και navy αναφορές! Ανανεωµένες όµως και οι προτάσεις του, µε ακόµα περισσότερα σνακς και εκλεκτές ποικιλίες στην κάρτα του, και µάλιστα µε αρκετές gourmet πινελιές για να συνοδεύσουν ιδανικά τον καφέ, το ποτό ή το cocktail µας κάθε στιγµή της ηµέρας! Καθηµερινά 07:00-όσο πάει.

MS

Τ. 22670 41820

aspra spitiaΣε έναν «ζεστό» χώρο µε ιδιαίτερη αισθητική, το ΜS, «αδερφάκι» του Medeon, χαρακτηρίζεται από τη θαλπωρή που αποπνέει, µε κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο αλλά και την παρεΐστικη ατµόσφαιρα. Από νωρίς το πρωί για καφέ µέχρι αργά το βράδυ για ποτό, ξεχωρίζει για τη… sporty φιλοσοφία του, καθώς από τις τηλεοράσεις του προβάλλονται όλες οι µεγάλες αθλητικές διοργανώσεις! Παρ.-Κυρ. 09:00-όσο πάει.

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ