Έναν σύγχρονο τρόπο απόδρασης προτείνει το περίφημο δανέζικο design studio Vipp δημιουργώντας ένα μοντέλο κατοικίας κατασκευασμένο από ατσάλι, με επιφάνεια 55 μόλις τετραγωνικών μέτρων, δίνοντας μια νέα, μοντέρνα προσέγγιση στον όρο καταφύγιο.

Στην αρχική του έννοια, το καταφύγιο έχει αναφορά στον βασικό τρόπο διαβίωσης που εξυπηρετεί την πρωτογενή ανάγκη να έχει κανείς μια στέγη για να προφυλαχθεί. Το σημείο αφετηρίας του Vipp Shelter ήταν η επιστροφή στα basics. Επιστροφή στη φύση με τις βασικές λειτουργίες, σ΄ έναν χώρο συμπαγή με καθαρή αισθητική και στιβαρά υλικά. Έτσι, ώστε τελικά, το καταφύγιο να γίνεται ένα εργαλείο για να αποδράσει κανείς στη φύση.

Krypt Bar: Ένα κελάρι του 18ου αιώνα μετατρέπεται σε ένα hidden treasure bar

Ο Morten Bo Jensen, chief designer του Vipp -και όχι αρχιτέκτονας- συνέλαβε την ιδέα του shelter περισσότερο σαν προϊόν, παρά σαν αρχιτεκτονικό έργο που σχετίζεται με το περιβάλλον του. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό. Μια απόδραση, σχεδιασμένη σαν αντικείμενο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όπου η μόνη επιλογή που θα έχει μείνει για τον χρήστη θα είναι που να το τοποθετήσει».

Διαβάστε ακόμα:  Κάρπαθος: Το πολυτελές resort μπροστά στην παραλία για ονειρεμένες διακοπές

Swarovski Crystal Worlds: Ένα μουσείο που θα ανακαλύψτε τον κρυστάλλινο κόσμο του Swarovski

Έτσι, κατασκευάστηκε μια ατσάλινη δομή για να υποστηρίξει τον χώρο των δύο επιπέδων, όπου μόνο το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο διαχωρίζονται από το βασικό δωμάτιο διαβίωσης. Το γυάλινο κέλυφος επιτρέπει την απόλυτη διαφάνεια και την αίσθηση, ότι ζει κανείς προστατευμένος σαν μέλος της φύσης τριγύρω και απόλυτα ενσωματωμένος σ’ αυτή.

Το παραμυθένιο café που θα ενθουσιάσει σινεφίλ και design lovers

Σε αντίθεση με το trend της high tec διαβίωσης, το Vipp shelter γίνεται ένα με τη φύση και προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες ανάλογα. Αν έχει κρύο, ο ένοικος ανάβει το κεντρικό τζάκι, αν ζεσταίνεται ανοίγει τα διπλά παράθυρα δημιουργώντας φυσικό κλιματισμό. Το καλοκαίρι τα φύλλα των δέντρων δημιουργούν σκιά, ενώ το χειμώνα το μαύρο περίβλημα απορροφά ήλιο και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας.

vipp-shelter-hotel-10.jpg
vipp-shelter-hotel-8.jpg
xvipp-shelter-sleeping-area-0-0jpgpagespeedic8depjusmsa.jpg
xvipp-shelter-fireplace-0jpgpagespeedickvk1vcfjj2.jpg
vippshelter11-small-1-kopi-1.jpg
vipp-shelter-outside-summer-1-low.jpg
πηγή:glow.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ