Αυτό το μικροσκοπικό νησάκι θα το συναντήσετε με πολλά ονόματα. Το Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι ή Χτυπονίση ή Γάιδαρος είναι μια μεγάλη και ακατοίκητη νησίδα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκεται απέναντι από την παραλία Παναγίτσας στη δημοτική κοινότητα Δροσιάς, του Δήμου Χαλκιδέων. Πρόκειται για κατάφυτο νησάκι που το σχήμα του μοιάζει με αυτό της Γραμβούσας.
Το νησί είναι ιδανικό για ψάρεμα, έχει τρεις παραλίες με χρυσή άμμο που ενδείκνυνται για μπάνιο και περιοχές για καταδύσεις. Στην κορυφή του ενός εκ των δύο λόφων του νησιού, υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου. Το νησί γιορτάζει στις 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού του Ιερού Ναού και γεμίζει με επισκέπτες που καταφθάνουν με καΐκια από το μικρό λιμανάκι της Δροσιάς.

Το νησί ενοικιάστηκε το 1930 στον Άγγλο Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre), εξ ου και η δεύτερη ονομασία του, ο οποίος έκτισε εκεί μια πανέμορφη βίλα, η οποία όμως βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καταστρέφοντας μέρος της βλάστησης του νησιού.

Έγινε γνωστός για τη σπουδαία ανακάλυψη που έκανε κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως αρχαιολόγος. Το 1926 είχε ανακαλύψει στην Αφρική απολίθωμα της προϊστορικής περιόδου. Ήταν ένα ανθρώπινο κρανίο το οποίο άνηκε σε άνθρωπο Νεάντερταλ, που είχε ζήσει πριν 200.000 με 300.000 χρόνια. Πρόκειται για τον περίφημο “άνθρωπο της Γαλιλαίας” (Galilee Man). Πέθανε στα 40 του, το 1941 στην Αίγυπτο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ