Ο Τόμι Κλάρκ ήταν ένας φωτογράφος μόδας που τα έβγαζε πέρα με το ζόρι μέχρι που ξεκίνησε να ανεβάζει τις φωτογραφίες του στο Instagram.

Ο 30χρονος Λονδρέζος αποτελεί αυτήν την στιγμή ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα φωτογράφων στην Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα τράβηξε φωτογραφίες για μια καμπάνια της Vodafone, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα κυκλοφόρησε την δική του σειρά ρούχων σε συνεργασία με την M&S.

9 κανόνες για να βγάζετε τέλειες φωτογραφίες

Για τον ίδιο όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι άνθρωποι του χώρου εντόπισαν τις φωτογραφικές του ικανότητες μέσω του Instagram. Ο Κλάρκ δεν μπορούσε να φανταστεί την έκβαση που θα έπαιρναν τα πράγματα για τον ίδιο 5 χρόνια νωρίτερα, όταν καθόταν στην παραλία Bondi και είχε την ιδέα να τραβήξει φωτογραφίες της παραλίας από ψηλά. Όταν ανέβασε τα αποτελέσματα του στο Instagram, πήρε 75.000 likes μέσα σε 2 ώρες.

Ο ίδιος αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας: «Το μυστικό για μια επιτυχημένη φωτογραφία, ειδικά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, είναι η φωτογραφία να έχει κάτι που οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδεί. Όχι απαραίτητα ένα καινούργιο μέρος – αλλά έναν καινούργιο τρόπο να κοιτάξεις ένα μέρος το οποίο πιθανότατα να έχεις ξαναδεί».

Οι ακτές αποτελούν ένα από τα αγαπημένα θέματα φωτογραφίας για τον Κλαρκ τα τελευταία πέντε χρόνια- ο ίδιος δηλώνει πως το να καθιερώσεις έναν «ρυθμό» στο έργο σου είναι πολύ σημαντικό. Η δουλειά του περιλαμβάνει εναέριες λήψεις πολλών διαφορετικών προορισμών, μεταξύ των οποίων το Σαν Φρανσίσκο, οι Κανάριες Νήσοι και το Σαν Τροπέ.

«Το νερό μπορεί να επιδράει σαν το φυσικό πλαίσιο της φωτογραφίας, ενώ πρέπει να ψάξεις για συμμετρία και λάμψεις χρωμάτων. Οι ακτές είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να χωρίσεις μια εικόνα στα δύο» δηλώνει ο φωτογράφος.

Ο ίδιος συμβουλεύει τους επίδοξους φωτογράφους να μην κάνουν κατάχρηση των φίλτρων στο Instagram: «Δεν τα χρησιμοποιώ όλα. Υπάρχει τόση φυσική ομορφιά στον κόσμο που είναι πραγματικά κρίμα να την ανακατεύεις με άχρηστα φίλτρα. Σε ότι έχει να κάνει με τις φωτογραφίες στο Instagram, τα λιγότερα φίλτρα συχνά σημαίνουν καλύτερα αποτελέσματα».

Στην παρακάτω λίστα ο Κλαρκ παρουσιάζει τις έξι συμβουλές του για την λήψη όμορφων φωτογραφιών:

Βρες τις καλές γωνίες: «Το να πειραματίζεσαι με τις γωνίες είναι ο ευκολότερος τρόπος να κάνεις κάτι το συνηθισμένο να φανεί διαφορετικό. Ακόμη και τα πιο απλά πράγματα μπορούν να αποφέρουν ωραίο αποτέλεσμα – όπως για παράδειγμα να αντιστρέψεις την εικόνα μιας παραλίας για 90 μοίρες ώστε η ακτή να έρθει στα δεξιά της φωτογραφίας αντί για το κάτω μέρος».

Ψάξε για χρώμα: «Κράτα τα μάτια σου ανοιχτά για μικρές κηλίδες ζωηρών χρωμάτων. Για παράδειγμα, μια άδεια παραλία που έχει μια φωτεινή, κόκκινη πετσέτα στην γωνία, μπορεί να αποτελέσει μια φανταστική λήψη».

Χρησιμοποίησε τον κανόνα των τρίτων: «Σχεδίασε δυο γραμμές με ίση απόσταση στον κάθετο άξονα και άλλες δύο στον οριζόντιο, όπως θα έκανες για να σχεδιάσεις μια τρίλιζα. Όταν το κάνεις αυτό θα διαπιστώσεις ότι έχουν δημιουργηθεί τέσσερα σημεία στα οποία οι γραμμές τέμνονται. Όταν πλαισιώνεις μια φωτογραφία θα πρέπει πάντα να προσπαθείς να βάλεις κάτι ενδιαφέρον σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα σημεία. Όταν βάζεις κάτι έξω από το κέντρο της εικόνας, βοηθάει πάρα πολύ να δημιουργήσει μια αισθητική και να καθηλώσει με φυσικό τρόπο το ανθρώπινο μάτι στην φωτογραφία».

Μην φιλτράρεις τόσο πολύ: «Μην εξαρτάσαι από τα φίλτρα. Υπάρχουν παντού καταπληκτικά χρώματα αρκεί να ψάξεις αρκετά για να τα βρεις αντί να προσθέτεις τα φίλτρα από την εφαρμογή σου».

Ψάξε για ύφος: «Το ύφος είναι αυτό που πραγματικά φτιάχνει μια φωτογραφία- και το νερό είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το καταφέρεις. Ο ωκεανός είναι γεμάτος επίπεδα, ενέργεια και σκιές, και επομένως, βελτιώνει αυτόματα κάθε φωτογραφία, ειδικά όταν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την αύρα της άμμου».

Τράβα κακές φωτογραφίες: «Τράβα όσες περισσότερες κακές φωτογραφίες μπορείς. Απλά συνέχιζε να τραβάς. Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να διακρίνεις τι δεν σου αρέσει. Αν βρεθώ πάνω σε ένα ελικόπτερο για μια ώρα, θα τραβήξω γύρω στις 500 φωτογραφίες και μόνο οι 25 από αυτές θα περάσουν στο στάδιο της επεξεργασίας. Το κλειδί είναι να δίνεις στον εαυτό σου πολλές επιλογές. Η ομορφιά της ψηφιακής τέχνης έγκειται στο ότι άμα δεν είναι καλή, μπορείς απλώς να την διαγράψεις χωρίς να σου κοστίσει τίποτα».

Travel Tips: 8 συμβουλές για να βγάζεις τις καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες, από τους κορυφαίους επαγγελματίες του είδους

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ