Ελλάδα-Τουρκία σε μια μέρα!

Αν το φετινό καλοκαίρι σάς βρει σε κάποιο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου Ή των Δωδεκανήσων, µη χάσετε την ευκαιρία για µια ηµερήσια εξόρµηση στα µικρασιατικά παράλια για να πάρετε µια γεύση από τα πιο διασηµα θέρετρά τους!

Ταξίδι: Τίτη Βελοπούλου ([email protected]), Ρεπορτάζ-Κείµενο: Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected])

*Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες υπάρχουν συχνότερα δροµολόγια, ενώ ενδέχεται να διαφοροποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και επιστροφής. Ενηµερωθείτε από τα κατά τόπους λιµεναρχεία. Για online κρατήσεις µπείτε στο
www.directferries.gr.

Χίος | cesme alacati

Σε αντίθεση µε πολλά θέρετρα στα τουρκικά παράλια, το Cesme διατηρεί ακόµα τον τοπικό χαρακτήρα του και συχνά παραβλέπεται από τους τουρίστες για τον πιο γνωστό γείτονά του, το Alacati (Αλάτσατα)

AlacatiΜόλις 8 χλµ. από το νησί της Χίου, η πόλη χαρακτηρίζεται από τη µεγάλη παραθαλάσσια περαντζάδα της, ιδανική για περιπάτους, το υπέροχο κάστρο της, χτισµένο από τους Γενουάτες, και ένα πολυσύχναστο εµπορικό κέντρο µε πολλά καταστήµατα και φθηνά εστιατόρια.

Το Alacati από την άλλη, ένα πρώην ελληνικό χωριό στη χερσόνησο της Σµύρνης, είναι το καλά κρυµµένο µυστικό της ελίτ της Κωνσταντινούπολης, που το επιλέγει σταθερά για καλοκαιρινές διακοπές. Ανάµεσα στο πολύβουο λιµάνι του Cesme και στην κοσµοπολίτισσα Σµύρνη, η πόλη κατοικήθηκε στα µέσα του 17ου αιώνα από Έλληνες µετανάστες, ενώ µέχρι το 1922 είχε σχεδόν αµιγώς ελληνικό ορθόδοξο πληθυσµό.

Alacati

Γνώρισε κάποτε µεγάλη οικονοµική, πνευµατική και πολιτιστική ανάπτυξη και στις αρχές του 1990 έγινε δηµοφιλής προορισµός αποκλειστικά για τους λάτρεις του windsurfing. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο τουρισµός.

Τα παραδοσιακά σπίτια του –τα οποία οι Τούρκοι αποκαλούν «χιώτικα»–, η εκκλησία της Θεοτόκου (όπου βρίσκεται το µαρµάρινο τέµπλο που φιλοτέχνησε ο Χαλεπάς), ανακαινισµένα παλιά κτήρια, καφετέριες κάτω από τη σκιά τ ων λουλουδιών, ένα παζάρι σχεδόν µόνιµο και η εκκλησία του Αγίου Χαράλαµπου, µέσα στην οποία πλέον τα ισλαµικά σύµβολα έχουν πάρει τη θέση των παλιών αγιογραφιών, θα µονοπωλήσουν την περιήγησή σας στο πανέµορφο αυτό µέρος!

Πώς να πάτε:

Από Χίο εκτελούνται απευθείας ακτοπλοϊκά δροµολόγια για Cesme (Τετ.-Κυρ. αναχώρηση 08:15, επιστροφή 17:30, διάρκεια περ. 30΄, από €25 µε επιστροφή).

Από το Cesme στο Alacati θα φτάσετε οδικώς (15 χλµ.)
Info: Λιµεναρχείο Χίου, τηλ. 22710 44433.

ΡΟΔΟΣ | MARMARIS

ΡΟΔΟΣ | MARMARISΔηµοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο και πολυσύχναστο λιµάνι για κρουαζιερόπλοια και yachts, το Marmaris στη νοτιοδυτική Τουρκία γίνεται κάθε καλοκαίρι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ο κόλπος του είναι ίσως ο πιο εµβληµατικός τουριστικός προορισµός στην Τουρκική Ριβιέρα.

Το πανέµορφο σκηνικό ενός πευκόφυτου βουνού που δεσπόζει επιβλητικό στο φόντο, οι αµµώδεις παραλίες, η πολυτελής τουριστική υποδοµή, η ζωηρή νυχτερινή ζωή και ο family friendly χαρακτήρας του συνθέτουν ένα από τα top µέρη στα τουρκικά παράλια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επιλέγουν για πολυήµερες διακοπές

. Εσείς, αν βρεθείτε εκεί για µια µέρα, θα κάνετε τη βόλτα σας στη γραφική λιθόστρωτη παλιά συνοικία, θα θαυµάσετε το ανακαινισµένο κάστρο του Σουλεϊµάν του Μεγαλοπρεπούς, ενώ µπορείτε να εκµεταλλευτείτε την ευκαιρία για µια εκδροµή σε όρµους και κολπίσκους της χερσονήσου Datça και να απολαύσετε τις οµορφιές της Μεσογείου.

Εδώ θα βρείτε επίσης καταπληκτικές παραλίες, άλλες µε ήρεµα νερά και άλλες πιο «άγριες», και την ίδια στιγµή οι εναλλαγές του καταπράσινου τοπίου είναι υπέροχες και η ακτογραµµή άκρως ενδιαφέρουσα. Η µαρίνα του Marmaris θεωρείται από τις καλύτερες της Τουρκίας και οι καταδύσεις και η ιστιοπλοΐα προσελκύουν εδώ fans απ’ όλο τον κόσµο.

Πώς να πάτε:

Από Ρόδο για Marmaris θα βρείτε ακτοπλοϊκά δροµολόγια καθηµερινά εκτός Σαββάτου
& Τρίτης (αναχώρηση 09:00, επιστροφή 17:00, διάρκεια 1 ώρα, από €45 µε επιστροφή).

Info: Λιµεναρχείο Ρόδου, τηλ. 22410 28666.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ