Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) ή την Αττάλεια. Εμείς σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν κρυφό παράδεισο στα τούρκικα παράλια, γεμάτο από την αρχαία αλλά και νεότερη ελληνική Ιστορία. Ελάτε να ταξιδέψουμε στη Φετιγιέ ( Μάκρη μέχρι το 1922), ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο. Ένα low budget σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς απλώνεται μπροστά μας.

TAΞΙΔΙ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ ([email protected])

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ

shutterstock_38362606Υπάρχουν μερικοί που θεωρούν ότι δεν πρέπει να γράφουμε για τα τούρκικα παράλια, γιατί έτσι παροτρύνουμε πολλούς Έλληνες τουρίστες να επισκέπτονται γειτονικούς προορισμούς! Το θεωρώ και μόνο ως γνώμη τεράστιο λάθος. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να ταξιδέψουν στις «χαμένες πατρίδες». Πιστεύω επίσης ότι όλοι οι Τούρκοι πρέπει να ταξιδέψουν στις δικές τους «χαμένες πατρίδες» εδώ στη χώρα μας. Έχουμε ανάγκη να μάθουμε για την Ιστορία και τον πολιτισμό που βρίσκεται εκτός των συνόρων της σημερινής Ελλάδας. Εκτιμώ ότι πρέπει να περπατήσουμε, να δούμε, να γευτούμε και να αγαπήσουμε τα μέρη των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Ένα από αυτά είναι η αρχαία Λυκία.

shutterstock_19259368Βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα της Μικράς Ασίας. Είναι ακριβώς δίπλα στην επαρχία της Αττάλειας, δηλαδή την παλιά αρχαία Παμφυλία. Στους περισσότερους από τους Έλληνες όταν τους λες για τούρκικες ακτογραμμές, κατευθείαν το μυαλό τους πηγαίνει στην περίφημη Αλικαρνασσό, το Μπόντρουμ δηλαδή, που εντοπίζεται ακριβώς απέναντι από την Κω ή λίγο παραπάνω στην Αττάλεια, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σμύρνη και την Έφεσο.

shutterstock_44046925Κατά κοινή ομολογία, αυτές οι δύο περιοχές συγκεντρώνουν τους περισσότερους Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες. Έχουν τα ακριβά ξενοδοχεία, τη νυχτερινή διασκέδαση, τα beach bars κι όλα εκείνα που κάνουν τον τουρίστα να περνάει καταπληκτικά χωρίς να δίνει πολλά. Κάποιοι θεωρούν τα συγκεκριμένα μέρη τα πιο όμορφα στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Ιωνίας. Σας το υπογράφω ότι κάνουν τεράστιο λάθος. Το ομορφότερο, το πιο ήσυχο, πιο καθαρό και πιο low budget μέρος αυτή τη στιγμή σε όλη την τούρκικη Ριβιέρα είναι η περιοχή Φετιγιέ (ή για τους αρχαιολάτρες η αρχαία Τελμεσός και για τους σύγχρονους Έλληνες η Μάκρη που χάθηκε στη Μικρασιατική καταστροφή του 1922).

shutterstock_74219125Φετιγιέ: τιρκουάζ νερά, πεντακάθαρες παραλίες και το καταφύγιο Καρέτα-Καρέτα!

Πρώτα απ’ όλα, ας δούμε πώς μπορεί να πάει κανείς σε αυτό το καταπληκτικό μέρος που οι Τούρκοι το λένε Φετιγιέ.

Υπάρχουν δύο τρόποι: ο ένας είναι να πας μέχρι το Καστελόριζο, από εκεί να περάσεις απέναντι στο Κας και μετά οδικώς ανατολικά να φτάσεις μέχρι τη Φετιγιέ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να συνδυάσεις μία εβδομάδα διακοπές στο Καστελόριζο κι άλλη μία εβδομάδα διακοπές στη Φετιγιέ.

shutterstock_35864341Ο άλλος τρόπος είναι να πας αεροπορικώς μέχρι το αεροδρόμιο Νταλαμάν κι από εκεί να ταξιδέψεις μέσω Αττάλειας, να κάνεις μια στάση στο Κεμέρ (45 χλ. από την Αττάλεια), από το Κεμέρ να μεταβείς στο Κας (20 χλμ.) και από το Κας στο Φετιγιέ και στο παραθαλάσσιο Ολουντενίζ, διανύοντας άλλα 15 χλμ.

Εδώ υπάρχει ένα καλό κι ένα κακό. Το καλό είναι ότι αν κάνεις αυτή τη διαδρομή, θα μπορέσεις, με ωραίες στάσεις να δεις ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ακτογραμμής της τουρκικής Ριβιέρας που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και τουριστικό και ιστορικό. Για παράδειγμα, στην Αττάλεια η Παλιά Πόλη (το Καλέιτζι, όπως το λένε οι Τούρκοι) είναι γεμάτη από παλιά ελληνικά σπίτια, πανέμορφα και προστατευμένα από την UNESCO. Υπάρχουν δεκάδες παραλίες, καταρράκτες και πολλές αρχαίες πόλεις, όλες εύκολα προσβάσιμες, που θα σας κάνουν πάρα πολύ περήφανους για την καταγωγή και το προνόμιο να κατάγεστε από εκείνους τους Έλληνες που άφησαν τη σφραγίδα τους σε ένα τόσο πανέμορφο τόπο. Το κακό της ιστορίας είναι ότι οι δρόμοι είναι εξαιρετικά προβληματικοί, πολύ στενοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθετε σοβαρό ατύχημα. Οι Τούρκοι οδηγούν σαν τρελοί και σήμανση δεν υπάρχει ούτε για πλάκα.

Φτάνοντας στη Μάκρη (Φετιγιέ) των ελληνικών χωριών και των αρχαίων τάφων της Λυκίας

Η Μάκρη, όπως λεγόταν μέχρι το 1922 που αποχώρησε ο ελληνικός στρατός από τη Σμύρνη, είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις και προορισμούς στα ανατολικά της Τουρκίας. Η Φετιγιέ όμως δεν έγινε γνωστή μόνο από τους τουρίστες και τα ξενοδοχεία. Υπήρξε ως «Τελμεσός» μία από τις πιο γνωστές πόλεις της Λυκίας, με ιστορία στο εμπόριο και τις Τέχνες ακόμη και πιο πίσω, από τον «Χρυσό Αιώνα» της Αθήνας. Από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα σώζονται οι αρχαίοι τάφοι της Λυκίας που βρίσκονται λαξευμένοι σε βράχους και έχουν το χαρακτηριστικό της διώροφης τριγωνικής στέγης. Αν βρεθείτε στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει πολύ ενδιαφέρον να μπείτε μέσα και να παρατηρήσετε τις μεγάλων διαστάσεων σαρκοφάγους με τις αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής.

shutterstock_105190100Εκτός όμως από το πολύ ξεχωριστό αξιοθέατο των λαξευμένων αρχαίων μνημείων της Λυκίας, αξίζουν την προσοχή σας και τα χωριά του ελληνικού πολιτισμού που εγκαταλείφθηκαν με το διωγμό του 1922. Ένα τέτοιο είναι το Λιβίσι, που πρέπει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα σπίτια των Ελλήνων και πώς τα άφησαν πριν από δεκάδες δεκαετίες.

shutterstock_111964700Οι περίφημες παραλίες της Φετιγιέ και του Ολουντενίζ

Και τώρα ερχόμαστε στο πιο πρακτικό κομμάτι του ρεπορτάζ, στις περίφημες παραλίες της αρχαίας Λυκίας και της Φετιγιέ, οι οποίες είναι διάσημες σε όλον τον κόσμο για τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Πρόκειται για ακρογιαλιές, κυριολεκτικά άπειρου κάλλους, που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη. Οι τουρίστες που τις επισκέπτονται για πρώτη φορά μένουν πραγματικά άφωνοι από το μεγαλείο της φύσης!

shutterstock_107294684Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τουριστικά μέρη της Λυκίας, η Φετιγιέ έμεινε μακριά από την άναρχη ανάπτυξη και την πολιτική «τσιμέντο να γίνει». Πρόκειται για ένα ήσυχο μέρος που το προτιμούν κυρίως οικογένειες, αλλά και ζευγάρια. Στη Φετιγιέ δεν θα δεις τις εξαλλοσύνες του Μπόντρουμ, αλλά θα απολαύσεις σίγουρα ποιοτικές διακοπές με ελάχιστα χρήματα.

Η παραλία Πατάρα, με 13 χλμ. ακτογραμμή και με αρχαία ερείπια μέσα στη θάλασσα, είναι το must της περιοχής για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Εκεί θα συναντήσετε λευκή άμμο, τιρκουάζ νερά και ρηχή θάλασσα. Δεν θα βρείτε όμως beach bar και camping. Απαγορεύονται διά ροπάλου.

shutterstock_44064433Η ακροθαλασσιά της Ιζτούζου είναι η «παραλία των χελωνών» στα Τουρκικά. Από τις χαρισματικότερες περιοχές για μπάνιο και η ιδανικότερη επιλογή για αυτούς που αγαπούν τις οργανωμένες παραλίες, τις ξαπλώστρες, τα ντους, το camping, τα θαλάσσια σπορ, τα beach bars και τις καντίνες. Τη συγκεκριμένη την προτιμούν στο σύνολό τους ως σκηνικό και δεκάδες παραγωγοί της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

shutterstock_126918905Η τελευταία παραλία στην περιοχή της Φετιγιέ είναι η παραλία Ολουντενίζ, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπαμπαντάγκ. Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό οικισμό, 14 χλμ. από τη Φετιγιέ, το οποίο αποτελεί σήμερα πλέον το αντίπαλο δέος της Φετιγιέ. Έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία 10 χρόνια και το λατρεύουν ιδιαιτέρως αυτοί που κάνουν scuba diving και παραπέντε. Είναι πολύ πιο νεανικό το Ολουντενίζ από τη Φετιγιέ και γι’ αυτόν το λόγο έχει ανοίξει και ένα καταπληκτικό beach bar, το Μπουζ. Εκεί συγκεντρώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ νέοι από τη Λυκία, από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο.

Διαμονή

Villa Rhapsody Pension
Είναι μόλις 7 χλμ. από μια άλλη διάσημη παραλία που λέγεται Gemiler Beach. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο με μεγάλη πισίνα και με δωμάτια που τα περισσότερα έχουν πολύ ωραία διακόσμηση. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο 10 δωματίων απέχει 10 χλμ. από το χωριό Ολουντενίζ και 65 χλμ. από το αεροδρόμιο Νταλαμάν. Τιμή: €62 το δίκλινο. (http://villarhapsody.com/)

Alesta Yacht Hotel
Αυτό το design 4* ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη μαρίνα Φετιγιέ και σχεδόν στο σύνολό τους τα δωμάτιά του βλέπουν το Yacht Club. Το Alesta Yacht είναι 5΄ από το κέντρο της πόλης, αλλά θέλεις 15 χλμ. για να πας στην παραλία Blue Lagoon της Φετιγιέ. Τιμή: €85 το δίκλινο και €95 με θέα στη θάλασσα. (www.alestayachthotel.com)

Tiryaki Hotel
Από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θέλει 3΄ περπάτημα για να φτάσεις μέχρι την παραλία Καλίς. Το κέντρο της πόλης της Φετιγιέ είναι 5΄ με το αυτοκίνητο. Είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή γιατί με €86 μπορείτε να πάρετε την «Club σουίτα» και με €128 τη Honeymoon σουίτα με τα 45 τ.μ. (http://tiryakiboutiquehotel.com)

Paradise Garden Hotel
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι στο Ολουντενίζ και βρίσκεται μέσα σε καταπράσινους κήπους 120 στρεμμάτων. Έχει μια φοβερή πισίνα, η οποία περιβάλλεται από φοίνικες και ξαπλώστρες, και τα δωμάτιά του βλέπουν στον κόλπο του Ολουντενίζ. Πρόκειται για μικρό ξενοδοχείο 27 δωματίων, που σερβίρει όμως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Είναι στα 12 χλμ. από τη Φετιγιέ και περίπου 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Νταλαμάν. Τιμή: €86 το δίκλινο.

Εκτός από αυτές τις προτάσεις ξενοδοχείων, τις οποίες θεωρώ low budget και τις προτείνω ανεπιφύλακτα, εσείς μπορείτε να προτιμήσετε και τα 5* Lykia World Oludeniz Hotel, Hillside Beach Club Fethiye, Club Bellcekiz Beach Hotel, Oyster Residence Fethiye & Mandarin Boutique Fethiye.

Πηγή:Icons Travellers

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ