Από ψηλά μοιάζει με σμαράγδι ακουμπισμένο στους βράχους. Από κοντά σαν μια καταπράσινη πισίνα που τη χωρίζουν από τη θάλασσα μερικά εκατοστά βράχου. Ο λόγος για μια από τις διάφανες λίμνες του κόσμου, τη Γκιόλα στη Θάσο.

Η Γκιόλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα με πράσινα νερά στο πλάι της θάλασσας. Μοιάζει με πισίνα, το μέγεθός της είναι μεγάλο 20 επί 15 μέτρα. Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν.

Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.

Πορτάρα: Γνωρίστε το εμβληματικό και μυστηριακό σύμβολο της Νάξου (photo)

Κάθε κύμα της θάλασσας ανανεώνει σιγά σιγά το κρυστάλλινο νερό της φυσικής πισίνας. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο, να κάνετε βουτιές από τα «σκαλοπάτια» που σχηματίζουν τα βράχια, και να κάνετε ηλιοθεραπεία στα πλατιά βράχια που βρίσκονται τριγύρω.

Διαβάστε ακόμα:  Το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου που μοιάζει με εξωτική όαση και έχει κατοίκους μόνο χελώνες!

Το «Δάκρυ της Αφροδίτης»

Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Ο θρύλος λέει ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο Δίας για να κολυμπά η Αφροδίτη. Αλλος θρύλος θέλει η λίμνη να ήταν το μάτι του Δία με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του.

Πώς φθάνεις εκεί
Η Γκιόλα βρίσκεται κοντά Αστρίς. Για να φθάσει κανείς σε αυτή την υπέροχη φυσική πισίνα, θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο από τα Λιμενάρια προς Αστρίς, μέχρι το Aeria Hotel. Μετά από 100 μέτρα υπάρχει μια πινακίδα που διαφημζει κατάλυμμα όπου και στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο τον οποίο ακολουθείτε για 2 με 3 χλμ. Στο τέλος του βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο με δέντρα όπου και αφήνετε το αυτοκίνητό σας για να συνεχίσετε την πορεία σας για την Γκιόλα πεζοί!

Που βρίσκεται η φυσική πισίνα με τα καταπράσινα νερά; Αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους! (photos+video)

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ