Ένα από τα πιο ευρέως αποδεκτά μοντέλα στην ψυχολογία, που αφορά την προσωπικότητα, είναι το Big Five που περιγράφει πέντε τύπους προσωπικότητας, στα οποία φυσικά υπάρχουν διακυμάνσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Dr. Joshua J. Jackson, καθηγητή του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis.

Οι πέντε αυτοί τύποι, λοιπόν, είναι: εξωστρεφής, νευρωτικός, ευσυνείδητος, ανοιχτός, ευάρεστος. Με βάση αυτούς τους τύπους, κάποια μέρη σας ταιριάζουν καλύτερα από άλλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes. Ας τα δούμε.

Αν είστε εξωστρεφείς, ταξιδέψτε στην… Αυστραλία

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πολύ κοινωνικοί και τους αρέσει να πιάνουν την κουβέντα σε αγνώστους, ενώ συνήθως είναι η «ψυχή της παρέας». Σύμφωνα με τηνShannon O’Donnell, Traveler of the Year του National Geographic, η Αυστραλία έχει μια εκπληκτική κουλτούρα ταξιδιωτών και backpackers, αποτελώντας ένα από αυτά τα μέρη που ποτέ δεν θα νιώσετε μόνοι. H ταξιδιωτική κουλτούρα εκεί έχει πολύ κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ σημαντική είναι και η γλώσσα, τα αγγλικά, τα οποία «βολεύουν» τους περισσότερους ταξιδιώτες, ώστε να εξερευνήσουν σε βάθος ένα μέρος χωρίς δυσκολίες. Οι εξωστρεφείς νιώθουν άνεση με τα μεγάλα πλήθη κι αν αγαπούν τις μεγαλουπόλεις, η O’Donnell προτείνει τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνογια την ενέργεια και το ρυθμό τους. Αν, πάλι, βάλετε στόχο την Αυστραλία, δείτε εδώ όλα αυτά που πρέπει να ανακαλύψετε.

Αν είστε ευάρεστοι, ταξιδέψτε στη… Γεωργία

Οι άνθρωποι με ευχάριστη προσωπικότητα έχουν πάθος, είναι γενναιόδωροι και τους ενδιαφέρει πολύ να περάσουν χρόνο εξερευνώντας νέες κουλτούρες. Σύμφωνα με την O’Donnell, στη Δημοκρατία της Γεωργίας θα βρείτε ευγενικούς, φιλόξενους ανθρώπους κι αν έχετε γνήσια περιέργεια για εξερευνήσεις, οι Γεωργιανοί θα σας χαρίσουν απλόχερα τη φιλία τους και θα σας συμβουλέψουν σχετικά με το πώς να απολαύσετε το ταξίδι σας εκεί και να γνωρίσετε νέα πράγματα. Ακόμη, οι γενναιόδωροι άνθρωποι λατρεύουν να περνούν χρόνο βοηθώντας άλλους, ακόμη και στις διακοπές τους και ένα πρότζεκτ στο Νεπάλ, όπως αυτά που οργανώνει η πρωτοβουλία www.wheeling2help.com, φαντάζει ιδανικό για αυτούς. Αν η γενναιοδωρία είναι μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητάς σας, η «ζεστή» και ανοιχτή κουλτούρα του Νεπάλ θα σας ταιριάξει, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε το ταξίδι αυτό και με την ευκαιρία ζωής να ανεβείτε στα Ιμαλάια.

Διαβάστε ακόμα:  Κίνα: Θα περιορίσει αυστηρά τα μη απαραίτητα ταξίδια Κινέζων πολιτών εκτός χώρας

Αν είστε ευσυνείδητοι, ταξιδέψτε στη… Δυτική Ευρώπη

Ο ευσυνείδητος ταξιδιώτης είναι πολύ οργανωμένος, προετοιμασμένος και του αρέσει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, η O’Donnell αναφέρει ότι η Δυτική Ευρώπη είναι ιδανικός προορισμός για αυτούς, με το εξαιρετικό σύστημα μετακίνησης και την αποδοτικότητα σε όλους τους τομείς. Η ίδια συστήνει να ξεκινήσετε από Δανία και να πάρετε το τρένο για Νορβηγία, όπου θα μείνετε έκθαμβοι από την «πρωτόγονη» ομορφιά της.

Αν είστε νευρωτικοί, ταξιδέψτε στο… Μεξικό

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία προσωπικότητας, συχνά θα αισθάνεστε άγχος και ανησυχία. Κανένα πρόβλημα! Και πάλι υπάρχει το ιδανικό μέρος, κι αυτό είναι το Μεξικό. Η O’Donnell προτείνει να κλείσετε ένα all-inclusive resort όπου τίποτα δεν θα μπορεί να σας ανησυχήσει. Αν, κάτι τέτοιο σας φαίνεται μακρινό και ακριβό, ένα μικρό tour στην Ιταλία με γκρουπ μπορεί να σας ταιριάξει, και να σας κάνει να επικεντρωθείτε στις απολαύσεις του ταξιδιού.

Αν είστε ανοιχτοί, ταξιδέψτε στην… Ταϊλάνδη

Αυτή η προσωπικότητα χαρακτηρίζει περιπετειώδεις ανθρώπους με φαντασία, που τους αρέσει να γνωρίζουν νέα πράγματα. Η νοτιοανατολική Ασία και ιδιαιτέρως ηΤαϊλάνδη ή το Μιανμάρ είναι επιλογές που θα ταιριάξουν σε τέτοιους ανθρώπους, καθώς εκεί υπάρχουν λιγότερες υποδομές και ανάπτυξη, αλλά οι άνθρωποι και η κουλτούρα είναι από τις πιο «ζεστές» του κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ