Αρεόπολη Μάνη πλατεία

Τι και αν έχετε συνδέσει τη Μάνη µε καλοκαιρινές αποδράσεις, πιστέψτε µε… µια φθινοπωρινή εκδρομή εδώ, απαλλαγμένη από τα πλήθη των τουριστών θα σας γοητεύσει!

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται µε λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω από τα ξένα βήµατα, αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά µόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά µόνο στο δίκαιο», έγραφε για τη Μάνη ο Γιάννης Ρίτσος.


Με αυτούς τους στίχους στο µυαλό µου και ορµητήριο την Αρεόπολη, ξεκίνησα το οδοιπορικό µου στο µεσαίο πόδι, της Λακωνικής Μάνης, «ρουφώντας» τα άγρια και άγονα τοπία της, θαυµάζοντας την επιβλητική πέτρινη γη, µε τα πυργόσπιτα να υψώνονται αρχοντικά σε κάθε γραφικό χωριό και νιώθοντας κοινωνός σε µια ιδιαίτερη µυσταγωγία της φύσης!

Top εµπειρίες

Στη Μάνη µπορείς να δεις και να κάνεις πολλά! Ανάλογα µε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας χαράξτε τη δική σας «πορεία»!

Κάντε βόλτα στα πέτρινα σοκάκια της Αρεόπολης, απολαύστε τοπικές γεύσεις σε κάποιο από τα ταβερνάκια ή τα εστιατόρια ή αράξτε σε ένα από τα όµορφα µπαράκια για ποτό ή cocktails.

• Επισκεφθείτε τα Σπήλαια Διρού  (15΄ από την Αρεόπολη) που η φύση σµίλεψε µε ασύγκριτη τέχνη και υποµονή! Το σπήλαιο της Βλυχάδας θεωρείται από τα κορυφαία του κόσµου µε την ηλικία του να υπολογίζεται στα 2 µε 3 εκατοµµύρια χρόνια! Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγµίτες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, ενώ η διαδροµή και η ξενάγηση στο µεγαλύτερο µέρος της (1.200 µ.) είναι λιµναία και γίνεται µε βάρκα.

• Ακολουθήστε τη δυτική διαδροµή από την Αρεόπολη µέχρι το Πόρτο Κάγιο. Συνολικά είναι 38 χλµ. και θα κάνετε περίπου 50΄ µιας και ο δρόµος έχει στροφές. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο συχνά θα σταµατάτε, καθώς θα συναντήσετε µοναδικά τοπία, κολπίσκους απαράµιλλης οµορφιάς και γραφικά χωριουδάκια που αξίζει να βγείτε από τον κεντρικό δρόµο για να τα επισκεφθείτε.

• Αντίστοιχα, στη διαδροµή από την ανατολική πλευρά της Αρεόπολης αξίζει να φτάσετε µέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού (30,5 χλµ. περ. 47΄). Εκτός από τα χωριά και τα επιβλητικά τοπία, θα συναντήσετε και τη δηµοφιλή παραλία του Κότρωνα.

•  Κάντε ένα stop over στην πετρόκτιστη  Βάθεια. Αν και είναι πολύ γνωστό χωριό και έχει αναπτυχθεί τουριστικά, η ατµόσφαιρα και η ενέργειά της δίνουν την αίσθηση µιας ερειπωµένης πόλης που ξεπήδησε από το παρελθόν και θα µπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας…

Τι να δείτε

• Στην Αρεόπολη, την πατρίδα των Μαυροµιχαλαίων, αξίζει να επισκεφτείτε τον µητροπολιτικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών που δεσπόζει στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821 και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ένα εµβληµατικό µνηµείο όχι µόνο για την Αρεόπολη αλλά για ολόκληρη τη Μάνη, κτίσµα της οικογένειας των Μαυροµιχαλαίων. Εδώ, στις 17 Μαρτίου 1821 (η ηµεροµηνία έχει κηρυχθεί επίσηµη αργία στην περιοχή) οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη κήρυξαν την επανάσταση µετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωµανών κατακτητών.

• Στην Αρεοπόλη επίσης, κάντε µια βόλτα στην πλατεία Αθανάτων όπου εκεί στέκει επιβλητικό το µεγαλοπρεπές άγαλµα του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη και ο ναός του Αγίου Αθανασίου.

• Βάλτε στην ατζέντα σας το εξαιρετικό ξενοδοχείο Κυρίµαι στον Γερολιµένα, ένα πραγµατικό στολίδι του τόπου που δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι είναι ένας από τους λόγους αύξησης των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή! Ακόµα και αν δεν µένετε σε κάποιο από τα πολυτελή δωµάτιά του, επισκεφτείτε το café του -ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέµατος είναι µαγικά- ή και το εστιατόριό του, του οποίου το ελληνικής δηµιουργικής κουζίνας µενού θα σας προσφέρει µοναδικές γευστικές εµπειρίες (www.kyrimai.gr).

• Κάντε µια βόλτα µέχρι το Οίτυλο (11χλµ. από την Αρεόπολη). Ο παραλιακός δρόµος του οικισµού είναι ιδανικός για βόλτα το απογευµατάκι µε πολλά καφέ στη µια πλευρά και τη θάλασσα στην άλλη για να δείτε το ηλιοβασίλεµα.

• Μια περιήγηση αξίζει σίγουρα και στο Γύθειο (26 χλµ. από την Αρεόπολη). Μια µεγάλη παραλιακή τουριστική πόλη µε πολλές ψαροταβέρνες, καφέ και µπαρ. Χτισµένη και αυτή αµφιθεατρικά, αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της περιοχής, περισσότερο «ζωντανό» όσον αφορά τις πολλές επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και διαµονή.

• Φτάστε στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Αν και είναι σχετικά δύσκολη η πρόσβαση και δεν έχει κάτι να κάνετε εκεί, αξίζει να πάτε µόνο και µόνο για να θαυµάσετε τον επιβλητικό φάρο και την ατµόσφαιρα του τοπίου!

Top secrets

• Το Σπήλαιο Βατσινήδη. Αν και δεν θα το βρείτε ούτε θα το προσεγγίσετε εύκολα, το θέαµα θα σας ανταµείψει! Στον δρόµο από Αρεόπολη προς Καρδαµύλη, 100 µ. µετά την παραλία του Φονέα, αναζητήστε στα δεξιά µια πινακίδα «scuba diving» καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο διακριτικό.

Εκεί θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα κατεβείτε ένα δύσβατο µονοπάτι µέχρι το εξαιρετικής φυσικής οµορφιάς ενάλιο σπήλαιο. Χωρίζεται σε 2 µεγάλους θαλάµους µε λίµνες µε θαλασσινό νερό (αν είστε τολµηροί κάντε µια βουτιά) που συνδέονται µεταξύ τους µε διάδροµο. Στην πρώτη αίθουσα ένας φεγγίτης επιτρέπει την είσοδο των ακτίνων του ηλίου που αντανακλούν στα νερά και δηµιουργούν ένα παραµυθένιο τοπίο, ενώ στη δεύτερη ένας εντυπωσιακός σταλακτιτικός διάκοσµος συνθέτει ένα απόκοσµα όµορφο σκηνικό…

• Όποια διαδροµή κι αν κάνετε, θα συναντήσετε κολπίσκους µε καταγάλανα νερά και παραλίες µε κάτασπρες πέτρες ή βότσαλα. Ακόµα κι αν ο καιρός δεν επιτρέπει µια βουτιά, αξίζει να σταµατήσετε για λίγο προκειµένου να τις θαυµάσετε και να βγάλετε µια φωτογραφία από ψηλά! Πιο εντυπωσιακή, η µαγευτική παραλία του Φονέα µε τον χαρακτηριστικό της βράχο που τη χωρίζει στα δύο.

• Θαυµάστε το ηλιοβασίλεµα στο Λιµένι (5,4 χλµ. από την Αρεόπολη)! Η «βουτιά» του ήλιου στη θάλασσα και τα χρώµατα που γεµίζει ο ουρανός είναι µοναδική εικόνα…

• Επισκεφθείτε το µοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας (24 χλµ. νότια της Αρεόπολης). Χτισµένο στην κορυφή ενός λόφου στη µια πλευρά του δεσπόζει µια απότοµη χαράδρα µε σχεδόν κατακόρυφη κλίση, ενώ στην άλλη απλώνεται µια κοιλάδα όπου χιλιάδες ελαιόδεντρα, εγκαταλειµµένα σχεδόν όλα, έχουν ενωθεί σε ένα σφιχταγκάλιασµα µε την άγρια φύση της περιοχής! Όσον αφορά την ιστορία της µονής σύµφωνα µε παραδόσεις και θρύλους µετρά 400 χρόνια ζωής και αφορµή για να χτιστεί έγινε η εικόνα της Θεοτόκου που βρέθηκε στο σηµείο.

Οι προτάσεις µου

• Πηγαίνετε για φαγητό στο Λιµένι, προσέξτε όµως να είστε επιφυλακτικοί καθώς η περιοχή είναι πολύ τουριστική και κάποιες από τις επιλογές απέχουν πολύ από αυτό που δείχνουν. Προσωπικά, τουλάχιστον από όσα δοκίµασα, θεωρώ πως η ψαροταβέρνα Κουρµάς (Τ. 27330 51458, www.kourmas.gr) δεν είναι τυχαίο που έχει τόσο καλή φήµη. Τίµιο φαγητό, φρέσκια πρώτη ύλη και προσιτές τιµές.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

• Δοκιµάστε τις σπιτικές νοστιµιές του διάσηµου µαγειρείου του Μπάρµπα Πέτρου (Τ. 27330 51205), στο πολύβουο δροµάκι της Αρεόπολης. Αν και οφείλω να παραδεχτώ πως µπήκα κάπως επιφυλακτικά γιατί µε µια πρώτη µατιά  σκέφτηκα ότι πιθανόν να είναι αυτό που λέµε «τουριστικό», διαψεύστηκα πανηγυρικά… Γεύσεις και µυρωδιές της γιαγιάς, αυθεντικές ελληνικές συνταγές, όλα ολόφρεσκα και πεντανόστιµα!

«Ο Φούρνος της Μηλιάς» είναι σήµα κατατεθέν στην Αρεόπολη. Αυτό το παραδοσιακό αρτοποιείο µε ιστορία 200 χρόνων είναι ίσως το παλιότερο της Πελοποννήσου! Από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν κάθε πρωί µυρωδάτο ψωµί και ολόφρεσκα ζεστά αρτοποίηµατα που θα σας σπάσουν τη µύτη!

• Χαλαρώστε µε ένα cocktail από τη signature list του Aula café (κιν. 6973 922115)  στον κεντρικό πεζόδροµο της Αρεόπολης. Τραπεζάκια έξω, εσωτερική αυλή, ευγενέστατο προσωπικό και λογικές τιµές, µπορεί να γίνει το στέκι σας για όσες µέρες µείνετε εδώ! 

•  Φτάστε µέχρι το παραθαλάσσιο Spilius café bar (κιν. 6977 412222) στην Αρεόπολη, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέµατος, για καφέ, γλυκό ή ποτό στον µεγάλο εξωτερικό χώρο του.

Διαµονή

• Αν είστε µεγάλη παρέα ή οικογένεια, επιλέξτε τον πύργο του Καπετάν Ματαπά στο πλακόστρωτο κέντρο της Αρεοπόλης. Πρόκειται για µια βίλα µε µεγάλη εξωτερική αυλή και αυτόνοµα κτίσµατα που µπορούν να φιλοξενήσουν άνετα µέχρι 12 άτοµα. Ξεχωρίζει για τις ανέσεις του που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, ενώ η τοποθεσία του είναι το ιδανικό σηµείο αφετηρίας για τις εξορµήσεις σας! (Πλατεία 17ης Μαρτίου, Τ. 27330 23728, κιν. 69370 36322, www.kapetanmatapas.gr).

• Εξαιρετική πρόταση και το Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa στο Οίτυλο, φηµισµένο για την υψηλή αισθητική και τις luxurious ανέσεις σε 23 δωµάτια και σουίτες. Σηµείο αναφοράς του το πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και το Ηιόνη Spa µε θεραπείες οµορφιάς εµπνευσµένες από τη φύση και την αρχαιότητα! (Τ. 27330 54050, 27330 52915, κιν. 6944 660913, www.petrafoshotel.com).

Smart Tips

• Δοκιµάστε (και πάρτε µαζί σας) αυθεντικό µανιάτικο σύγκλινο όπως και λουκάνικο µε πορτοκάλι που φτιάχνεται εκεί. Πολύ ωραίες οι ελιές, θυµαρίσιο µέλι και βότανα.

• Οι τιµές σε γενικές γραµµές ειδικά για περιοχή µε τουριστικό ενδιαφέρον είναι καλές προς οικονοµικές, τόσο στο φαγητό, το ποτό και τον καφέ όσο και στη διαµονή.

• Στην Αρεόπολη θα φτάσετε σχετικά εύκολα. Ο δρόµος -ειδικά µέχρι τη Σπάρτη- είναι πολύ καλός, ενώ συνεχίζοντας στη Σπάρτης-Γυθείου, θα συναντήσετε περισσότερες στροφές.

Μust know

• Αν και το φθινόπωρο είναι πολύ καλή εποχή για να γνωρίσετε τη Μάνη µακριά από τα τουριστικά πλήθη, έχετε στο µυαλό σας ότι µπορεί να βρείτε κλειστά κάποιες ταβέρνες ή µπαράκια.

• Αν και το Πόρτο Κάγιο είναι πολύ γνωστό, οφείλω να οµολογήσω πως δεν βρήκα τον λόγο… Βέβαια υπάρχουν αρκετά περιποιηµένα µαγαζιά απέναντι από την παραλία που µπορεί πραγµατικά να είναι και ο λόγος για να φτάσεις µέχρι εκεί. Δυστυχώς, ο χρόνος ήταν λίγος και δεν πρόλαβα να τα δοκιµάσω.

• Οι δρόµοι σε γενικές γραµµές είναι καλοί, αν και έχουν αρκετές στροφές. Στα περισσότερα σηµεία ενδιαφέροντος θα πάτε χωρίς ιδιαίτερο πρόβληµα. Αλλού θα χρειαστεί να µπείτε σε κακοτράχαλους δρόµους, αλλά και πάλι όχι κάτι υπερβολικό.

Πώς να πάτε

Από την Αθήνα οδικώς µέσω της Ολυµπίας Οδού. Θα πάρετε την έξοδο της Τρίπολης και θα συνεχίσετε για Σπάρτη  ακολουθώντας τη σχετική σήµανση µέχρι την Αρεόπολη (273 χλµ., περ. 3,5 ώρες). 

Λακωνική Μάνη

Πηγή Icons Travellers

Δείτε επίσης σε βίντεο τη Λακωνική Μάνη από ψηλά: Λιμένι, Αρεόπολη, Βάθεια, Γερολιμένας…

Η Λακωνική Μάνη γνωστή και ως Μέσα Μάνη, καταλαμβάνει το τμήμα της Πελοποννήσου από το Γύθειο μέχρι το Οίτυλο, κι ανάμεσά τους πολλούς μικρούς όμορφους οικισμούς! Η γοητεία της είναι καθηλωτική αν και κρύβει μία «αυστηρότητα», στις υπέροχες αντιθέσεις της με τους επιβλητικούς βράχους και τις γυμνές κορυφές να ατενίζουν κολπίσκους με μικρά χωριά, το γαλάζιο της θάλασσας και τον λαμπερό ήλιο.

Η Αρεόπολη με τα πυργόσπιτα, το Οίτυλο με τη θέα και τη μεγάλη ιστορία,

Το Λιμένι με τα πέτρινα σπίτια του, η Βάθεια με τα ατμοσφαιρικά σοκάκια της, ο Γερολιμένας με φόντο το πέλαγος και το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι μερικοί από τους «σταθμούς», που θα σας κάνουν να μην ξέρετε που να πρωτοπάτε και που θα σας κάνουν να λατρέψετε τη Λακωνική Μάνη και να την επισκεφθείτε ξανά και ξανά.about:blank

Η Μάνη όμως ξεχωρίζει και για τις παραλίες της, οι θάλασσες της μπορεί να είναι λίγο άγριες και οι ακτές πετρώδεις αλλά πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν! Εδώ θα δείτε 11 κορυφαίες παραλίες της Μάνης

Οι άγριες θάλασσες της Μάνης

H Βάθεια η απαράμιλλης ομορφιάς καστροπολιτεία της Λακωνικής Μάνης θα σας ταξιδέψει στον χρόνο!

Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, ανάμεσα στο ασύλληπτο φυσικό τοπίο και την μοναδική αρχιτεκτονική, η Καστροπολιτεία Βάθεια αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και “ταξιδεύει” τον επισκέπτη στο ένδοξο παρελθόν της. 

Η Βάθεια από ψηλά

Ένας οικισμός – μνημείο

Εδώ, στην επικράτεια του Ταίναρου, φωλιάζει λοιπόν ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά της Ευρώπης, στην καρδιά της Λακωνίας. Ο οικισμός της Βάθειας προβάλλει ξαφνικά επάνω από μια από τις στροφές του δρόμου, σαν ένα φρούριο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, προσφέροντας υπέροχη θέα στη Μεσόγειο. 

Ολόκληρος ο οικισμός, αναγνωρίζεται ως μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής του 18ου και του 19ου αιώνα, είναι η εποχή που χτίστηκαν οι περισσότεροι από τους πύργους της Βάθειας. Οι πύργοι είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα. 

Τα 5+1 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, ιδανικά για φθινοπωρινές εκδρομές!

Λιμένι: Το γραφικό, πανέμορφο χωριό στην Μάνη σας περιμένει κάθε εποχή!

Επίγειος παράδεισος, ικανός να εντυπωσιάσει τον κάθε του επισκέπτη και να τον παρασύρει σε μία ξεχωριστή εμπειρία, όλους τους μήνες τους έτους. Γραφικό, με αναλλοίωτο το χαρακτήρα μιας άλλης εποχής, το Λιμένι, το ξεχωριστό αυτό παραθαλάσσιο θέρετρο της Μάνης, είναι ένας μικρός έρωτας με την πρώτη ματιά!

Σε απόσταση 5 χλμ. από την Αρεόπολη και περίπου 27 χλμ. από το Γύθειο, ένα χωριό με ιστορία και ταυτότητα ξεπροβάλλει προσελκύοντας -ειδικά τα τελευταία χρόνια- ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες.

Δείτε το βίντεο

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ