Η Δημοκρατία της Γκαμπόν, με πρωτεύουσα τη Libreville, είναι μια από τις λιγότερο γνωστές χώρες της Κεντρικής Αφρικής. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στα δυτικά, στις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού. Συνορεύει με το Καμερούν, το Κονγκό, τον κόλπο της Γουινέας, την διασχίζει ο ποταμός Ogooue και έχει έκταση 267.668 τ.χλμ. Μόνο τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά, για να κάνουν το μυαλό να ταξιδέψει σ’ αυτά τα μακρινά και άγνωστα -για τους περισσότερους από εμάς- μέρη απάτητης ζούγκλας, ατελείωτων ακτών και ανέλπιστων -λόγω των ευρωπαϊκών προδιαγραφών τους- αφρικανικών πόλεων.

Η χώρα τελούσε υπό γαλλική κατοχή και απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις το 1960. Ωστόσο, ο φυσικός της πλούτος και ο μικρός αριθμός των κατοίκων της (μόλις 1.384.000) αποτέλεσαν τον τέλειο συνδυασμό για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων από όλο τον κόσμο με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση της περιοχής. Σήμερα, η Γκαμπόν αποτελεί ένα τουριστικό προορισμό με παροχές υψηλού επιπέδου και το πλεονέκτημα ότι συνδυάζει την παρθένα φύση και τις -λίγες μεν αλλά αρκετά αναπτυγμένες- πόλεις.

Η πρωτεύουσα Libreville, με πληθυσμό 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μια παραθαλάσσια πόλη που θα σας ξαφνιάσει με τον πλούτο της. Ψηλοί, γυάλινοι ουρανοξύστες με θέα στον Ατλαντικό, φοίνικες -σήμα κατατεθέν του τροπικού κλίματος- φαρδιές και άνετες λεωφόροι, πολυτελή αυτοκίνητα και καζίνο, εκπροσωπούν άξια αυτό που ο πολύς κόσμος σήμερα αποκαλεί «πολιτισμό».

Δυτικά της Γκαμπόν βρίσκεται το Port Gentil, το κύριο λιμάνι της χώρας. Κοσμοπολίτικο, ακριβό, με βιομηχανικό στυλ, είναι το απόλυτο αντίδοτο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα δάση και την άγρια φύση. Cafés, εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία θα σας προϋπαντήσουν και θα σας ξαφνιάσουν με την πολυτέλεια και την αισθητική τους.

Το Port Gentil και η Libreville αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι η Αφρική δεν είναι μόνο αυτό που οι περισσότεροι φανταζόμαστε, αλλά πολύ περισσότερα…

Ωστόσο, η ζούγκλα και τα τροπικά δάση, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της, είναι οι πρωταγωνιστές που εμείς επιλέξαμε για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ λόγω της αδιαμφισβήτητης και σπάνιας ομορφιάς τους, αλλά και λόγω του Gabon Ecotourism.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

- Advertisement -

Το Gabon Ecotourism είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα οικοτουρισμού. Έχει στηθεί από ερευνητές από όλο τον κόσμο, δρα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και έχει σκοπό την τουριστική αξιοποίηση του μέρους παράλληλα με την προστασία των ζώων.

Ο οικοτουρισμός, αυτό το διαφορετικό είδος διακοπών, μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένος στη χώρα μας, ωστόσο, τα προγράμματα που περιλαμβάνει δίνουν την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να επισκεφθεί τους πιο ασυνήθιστους προορισμούς στον κόσμο συνδυάζοντας τη γνώση -μέσω επιμορφωτικών δραστηριοτήτων- με τη διασκέδαση.

Η περίπτωση της Γκαμπόν είναι ενδεικτική για το πώς ένα μέρος μπορεί να αξιοποιήσει τους φυσικούς και πολιτισμικούς του πόρους, ώστε αφενός να διατηρήσει ανέγγιχτες τις πηγές πλούτου του και αφετέρου να προσελκύσει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο παρέχοντάς τους ασφάλεια και ανέσεις κάθε είδους. Όλα ξεκίνησαν, όταν με την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικών Πάρκων (CNPN) τα δάση της χώρας οριοθετήθηκαν και ανακηρύχθηκαν προστατευόμενα Εθνικά Πάρκα, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να μετρά 13 National Parks. Κατόπιν, ακολούθησαν τα προγράμματα οικοτουρισμού.

Ντόπιοι, ερευνητές -κυρίως από Αμερική και Γερμανία- και επιχειρηματίες απ’ όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν σε ξέφωτα στην καρδιά της ζούγκλας τουριστικές εγκαταστάσεις πολυτελείας, δηλαδή σπιτάκια σε μορφή bungalows πλήρως εξοπλισμένα -διαθέτουν μέχρι και δική τους πισίνα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων εκείνη ή εκείνες που του ταιριάζουν περισσότερο, από σαφάρι και βόλτες με κανό στον ποταμό, μέχρι παρακολούθηση των άγριων ζώων και συμμετοχή στις έρευνες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Απώτερος στόχος όλων των προγραμμάτων είναι, εκτός από την προστασία του οικοσυστήματος των άγριων ζώων, η στενότερη και πιο εποικοδομητική επαφή των επισκεπτών με τη φύση. Στην εκπλήρωση του στόχου αυτού πολύτιμη είναι η βοήθεια οδηγών, οι οποίοι σας ξεναγούν στα μυστικά της άγριας φύσης πάντα με ασφάλεια, γνώση και υπευθυνότητα.

Ψάξαμε και βρήκαμε πληροφορίες γύρω από τα Εθνικά Πάρκα της Γκαμπόν, για όσους από εσάς θελήσετε να εξερευνήσετε αυτό τον επίγειο παράδεισο. Με γνώμονα την οργάνωση και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα. Περιηγηθείτε στις αχανείς εκτάσεις και παρατηρήστε εξωτικά πουλιά και άγρια ζώα στις πιο προσωπικές και ανέμελες στιγμές τους ενώ παίζουν ή… φλερτάρουν στα εθνικά πάρκα της Lope, της Akanda και του Loango.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ AKANDA

Έχοντας πάντα ως αφετηρία την πρωτεύουσα της χώρας, Libreville, ξεκινάμε τη συναρπαστική ξενάγηση στα εθνικά πάρκα της Γκαμπόν. Το ταξίδι τώρα αρχίζει και είναι πραγματικά μια διαφορετική εμπειρία…

Πρώτος σταθμός, το πάρκο της Akanda. Στην πραγματικότητα, το εν λόγω πάρκο είναι ένα κομμάτι γης στη θάλασσα, πολύ κοντά στις ακτές της χώρας. Απέχει μόλις 30 χλμ. από την πρωτεύουσα της Γκαμπόν και βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στα βορειοανατολικά, ανάμεσα στις ακτές Mondah και Corisco και είναι προσβάσιμο μόνο με πιρόγα, είτε διαμέσου του ποταμού N’ Tsini που το διασχίζει από τα δυτικά, είτε μέσω θαλάσσης με δρομολόγια από τη Libreville.

Το εθνικό πάρκο της Akanda, έκτασης 540 τ.χλμ., δημιουργήθηκε το 2002 και είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών παγκοσμίως. Σ’ αυτό τον ονειρικό, καταπράσινο τόπο που αγκαλιάζει ο Ατλαντικός, θα σας εκπλήξει η ύπαρξη σύγχρονων εγκαταστάσεων υποδοχής τουριστών. Απέναντί σας αντικρίζετε τις κρυμμένες από τη βλάστηση ακτές, ενώ στους κόλπους Mondah και Corisco, που βρίσκονται πολύ κοντά, θα ανακαλύψετε παρθένες και απείρων χιλιομέτρων παραλίες κατάλευκης άμμου.

gabon1

Highlight των δραστηριοτήτων που προσφέρονται εδώ είναι η βόλτα με πιρόγα στο εσωτερικό του πάρκου, ανάμεσα σε πανύψηλους κορμούς τροπικών δέντρων, όπου η -μετωπική σχεδόν- συνάντηση με τους κροκόδειλους που κείτονται καμουφλαρισμένοι στις όχθες του ποταμού, είναι πολύ πιθανή! Μην παραλείψετε να κάνετε πικνίκ στα ειδικά διαμορφωμένα ξέφωτα με θέα στον ποταμό, πάντα υπό την καθοδήγηση των οικοδηγών, και φυσικά να παρατηρήσετε χιλιάδες σπάνια πουλιά.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ LOPE

Το ταξίδι συνεχίζεται και σειρά έχει το εθνικό πάρκο της Lope. Αυτή τη φορά μετακινούμαστε από τις ακτές στο εσωτερικό της χώρας. Η μετακίνηση στο κομμάτι αυτό της αφρικανικής ηπείρου, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, ωστόσο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περιπέτειας. Από το χωριό Owendo που βρίσκεται νότια και μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Libreville, παίρνουμε το τρένο Transgabonais, που περνά από εκεί.

Διασχίζουμε το εσωτερικό της Γκαμπόν περνώντας από τις περιοχές Franceville, Booue και Lastourville και από τα διάσπαρτα μικρά χωριά των Πυγμαίων -των βασικών κατοίκων της περιοχής- για να συναντήσουμε ακριβώς ανάμεσά τους το πάρκο της Lope. Βρισκόμαστε πραγματικά στην καρδιά της χώρας.

gabon2

Η Lope έχει έκταση 4.970 τ.χλμ. και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εθνικά πάρκα της χώρας -σημειώστε ότι τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας εντοπίστηκαν εδώ και εκτιμάται ότι είναι 400.000 χρόνων. Το 1946 χαρακτηρίστηκε φυσικό καταφύγιο, ενώ με την καθιέρωση της επίσημης ονομασίας Εθνικό Πάρκο έλαβε και τον τίτλο του παλαιότερου εναέριου υπό προστασία χώρου της Γκαμπόν. Αν και τα τροπικά δάση καλύπτουν, κατά κύριο λόγο, τα εδάφη της, το βόρειο τμήμα του πάρκου περιλαμβάνει ένα κομμάτι σαβάνας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων -δηλαδή πριν από 15.000 χρόνια- το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η ύπαρξή του αποδεικνύει την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα τόσων χιλιάδων χρόνων. Στο αχανές μωσαϊκό ερήμου και δάσους, εικόνες ανείπωτης ομορφιάς θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σας.

Εδώ συμβιώνουν αρμονικά μερικές από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες φυλές της Αφρικής, σπάνια είδη χλωρίδας αλλά και πανίδας, όπως για παράδειγμα είναι οι μανδαρίνοι -είδος πιθήκων το οποίο θα συναντήσετε να περιδιαβαίνει κατά κοπάδια στις δασικές εκτάσεις. Άλλωστε η Lope αποτελεί το μεγαλύτερο -ως τώρα- καταφύγιο αυτών των σπάνιων ζώων! Η παρατήρηση της πορείας των μανδαρίνων και η περιήγηση στο πάρκο, πεζή ή με 4×4, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που προβλέπονται, αν για τη διαμονή σας επιλέξετε κάποιο από τα καταλύματα του πάρκου -όλα ανήκουν στο πρόγραμμα οικοτουρισμού- όπως το Lope Hotel, το Hotel Tropicana και το Mikongo Lodge, στο μικρό χωριό Πυγμαίων Mikongo εντός του πάρκου.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ LOANGO

Το εθνικό πάρκο Loango είναι ο τελευταίος σταθμός μας στην άγρια φύση της Γκαμπόν. Ξεκινώντας από τη Lope, το δικινητήριο αεροπλάνο, μετά από 1 ώρα πτήσης πάνω από αχανείς, επιβλητικές δασικές εκτάσεις, οι οποίες εναλλάσσονταν με εξίσου επιβλητικές σαβάνες ως εκεί που φτάνει το μάτι, προσγειώνεται σ’ ένα μικρό ξέφωτο στην καρδιά του πάρκου. Καταλήγουμε ξανά στις ακτές, αυτή τη φορά νοτιοδυτικά της Libreville.

gabon3

Καλωσορίσατε στη λεγόμενη Επιχείρηση Loango! Το πάρκο έχει έκταση 1.550 τ.χλμ. και περικλείει τα πάντα: πυκνά τροπικά δάση, ερήμους, ακτές και μια τεράστια λιμνοθάλασσα 220 τ.χλμ., τη Fernad Vaz Lagoon, στην επιφάνεια της οποίας θα δείτε να αντικατοπτρίζεται το γύρω τοπίο, προσφέροντας ένα θέαμα πραγματικά μαγευτικό. Στις εκτάσεις του Loango ζουν γορίλλες, χιμπατζήδες, ελέφαντες, ενώ είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου λίγα μέτρα μόνο μακριά και μπροστά στα μάτια σας τα τεράστια θηλαστικά του ωκεανού παίζουν στη θάλασσα.

Εδώ υπάρχουν τα περισσότερα καταλύματα από κάθε άλλο πάρκο που επισκεφθήκαμε, με παροχές υψηλής ποιότητας και τη δυνατότητα να επιλέξετε για τη διαμονή σας ξύλινα σπιτάκια στο δάσος ή στις άνυδρες εκτάσεις σαβάνας ή ακόμα και σε ειδικές κατασκηνώσεις κατά μήκος της ακτής. Ό,τι κι αν διαλέξετε πάντως, να είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, αφού τα υπεραιωνόβια δέντρα, τα μικρά χωριά των Πυγμαίων, κρυμμένα σχεδόν στην πυκνή βλάστηση και πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, και τα άγρια θηλαστικά που ξαπλώνουν νωχελικά στις απέραντες σαβάνες, συνθέτουν ένα σκηνικό που θα σας μεταφέρει αιώνες πίσω, τότε που όλα ξεκινούσαν…

Πήρατε μια μικρή μόνο γεύση από την Κεντρική Αφρική και τη Γκαμπόν, ένα ταξίδι πραγματικά διαφορετικό. Ένα ταξίδι, από το οποίο επιστρέφει κανείς ανανεωμένος και γεμάτος καινούριες εμπειρίες. Η επαφή με την άγρια φύση είναι συγκλονιστική και η γνωριμία με τις πόλεις ευχάριστη έκπληξη. Το ταξίδι αυτό θέλει πνεύμα ανοιχτό στις προκλήσεις και την περιπέτεια και όσοι αποφασίσετε να το πραγματοποιήσετε θα γυρίσετε… το λιγότερο αλλαγμένοι!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ