Ολοκληρώθηκε το έργο «Εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς Γέφυρας Άρτας» που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με σκοπό τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την προστασία του ιστορικού γεφυριού.

Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ. Στην πρώτη φάση έγινε διαπλάτυνση και εξομάλυνση της κοίτης του Αράχθου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Κατασκευάστηκε ανάχωμα μήκους περίπου 1200 μέτρων. Κατόπιν έγιναν εργασίες με σκοπό την προστασία και η θωράκιση των βάθρων του Ιστορικού Γεφυριού.

- Advertisement -

Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: Μύθος η ακουστική του (;)

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, στο σημείο του Ιστορικού Γεφυριού αυξάνεται η ορμητικότητα του νερού σε μεγάλες παροχές με αποτέλεσμα την υποσκαφή του πυθμένα της κοίτης και την απογύμνωση των βάθρων του Γεφυριού. Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών του 2015 διαπιστώθηκε η μετατόπιση των λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων (σαρζανέτ) που βρίσκονταν στα βάθρα του Γεφυριού και κατόπιν μελέτης που συντάχθηκε, αντικαταστάθηκαν με νέα. Έτσι κατασκευάστηκαν λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια στην κοίτη του ποταμού καθ΄ όλο το πλάτος και σε μήκος τρία μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μέτρων.

Η πετρόχτιστη αρχοντική κοινότητα που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων και αποτελεί τον πιο must προορισμό της εποχής!

Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας χαρακτηρίζει το έργο «ιδιαίτερα σημαντικό» και τονίζει ότι αποτέλεσε προτεραιότητα ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν βλάβες και στο Γεφύρι.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ