Τα φλαμίνγκο είναι γνωστά για το υπέροχο χρώμα των φτερών τους αλλά ίσως ακόμη περισσότερο για το γεγονός ότι στέκονται στο ένα πόδι.

- Advertisement -

Αρκετοί ορνιθολόγοι έχουν προσπαθήσει να δώσουν μια εξήγηση για το γεγονός και τώρα Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται πως ίσως έχουν καταφέρει να δώσουν μια πειστική απάντηση, βασιζόμενοι σε πρόσφατα πειράματα που διεξήγαγαν ενώ τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στη βρετανική επιθεώρηση Biology Letters.

Αγαπάτε τα ζωάκια; Πώς μπορείτε να ταξιδέψετε οικονομικά κάνοντας ‘pet sitting’!!Η εταιρεία που πρωτοτυπεί στα ταξίδια!
Με απλά λόγια φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πως τα φλαμίνγκο όταν στέκονται στο ένα πόδι απαιτεί για αυτά λιγότερη μυική προσπάθεια και έτσι ξοδεύουν και λιγότερη ενέργεια. Μάλιστα οι ορνιθολόγοι αναφέρουν ότι κατάφεραν να κρατήσουν όρθια δύο νεκρά φλαμίνγκο μόνο στην περίπτωση που σταθεροποίησαν στο έδαφος το ένας του πόδι. Όταν προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν και τα δύο ώστε να κρατηθούν όρθια τα φλαμίνγκο, το πείραμα απέτυχε.

Σημειώνεται πως τα ροζ φλαμίνγκο μπορούν να στέκονται στο ένα πόδι και κατά τη διάρκεια τους ύπνου τους.

Τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη που μοιάζουν σαν να έχουν υποστεί photoshop

Όλα αυτά αποδείχθηκαν και κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου πειράματος αυτή τη φορά με ζωντανά πτηνά τα οποία έπρεπε να σταθούν πάνω σε μια πλατφόρμα η οποία «μετρούσε» τις ασκούμενες δυνάμεις. Έτσι διαπιστώθηκε ότι τα φλαμίνγκο δεν κινούν σχεδόν καθόλου τους μύες όταν στέκονται στο ένα πόδι και διατηρούν καλύτερα την ισορροπία τους.

Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς ανατομικές λεπτομέρειες του όλου «μηχανισμού» αν και φαίνεται πως η άρθρωση του γονάτου «κλειδώνει» για να σταθεροποιεί τη στάση του σώματος.

πηγή: huffingtonpost.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ