- Advertisement -

Το στολίδι της βαλκανικής γειτονιάς σαγηνεύει µε τον συνδυασµό της παριζιάνικης φινέτσας του µε τη µελαγχολική εικόνα της µεταπολεµικής και κοµµουνιστικής περιόδου. Ένας παραπάνω λόγος βέβαια και οι χαμηλές ακόμα τιμές του, που τις εκμεταλλευτήκαμε για να ανακαλύψουμε όλα όσα κρύβει η πόλη στο μανίκι της και την καθιστούν σε next best thing!

Ταξίδι-κειµενο: Γιώργος Λ.Παπαχατζής([email protected])

Περνώντας τη ρουµανική version της Αψίδας του Θριάµβου και τις επιβλητικές πρεσβευτικές και όχι µόνο επαύλεις, που απλώνονται κατά µήκος της ακριβότερης συνοικίας της πόλης, την Kiseleff , µπαίνουµε πλέον στα ενδότερα του Βουκουρεστίου.

Μπορεί οι εκτεταµένες καταστροφές που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος και µεταγενέστερα το κοµµουνιστικό καθεστώς να στέρησαν πολλά από την οµορφιά του, ωστόσο τα κοµψά belle epoque κτήρια –άλλα ερηµωµένα και άλλα καλοδιατηρηµένα–, η υποδειγµατική ρυµοτοµία, τα καταπράσινα πάρκα και οι στρογγυλές πλατείες, τα µοντέρνα καταστήµατα µε πελώριες επιγραφές νέον που συνυπάρχουν µε µαγαζάκια µε παλιοµοδίτικα ρούχα και παραδοσιακά είδη, συνθέτουν ένα σκηνικό γεµάτο γοητευτικές αντιθέσεις.

TI NA ΔΕΙΤΕ

Υποµένοντας το τσουχτερό κρύο για χάρη της γοητείας και της πλούσιας ιστορίας, που αποκαλύπτει σε όλο της το µεγαλείο η καρδιά του Βουκουρεστίου, ξεκινήσαµε από την πιο κεντρική λεωφόρο της πόλης, την Calea Victoriei. Σηµειωτέον ότι οι τεράστιες λεωφόροι µε τα φαρδιά πεζοδρόµια είναι ό,τι πιο χαρακτηριστικό εδώ.

Δεντρόσπιτο είναι καλύτερο από 5άστερο ξενοδοχείο! Δείτε το εσωτερικό του!

Αφού περάσαµε τα πολυτελή ξενοδοχεία διάσηµων αλυσίδων, πανάκριβες µπουτίκ, σικάτα cafés, αµέτρητα καζίνο (είναι κυρίαρχα από το αεροδρόµιο µέχρι τους δρόµους και µέσα στα εµπορικά κέντρα), ελληνικές τράπεζες και αριστοκρατικά κτήρια µε χαρακτηριστικό αυτό της Στρατιωτικής Ακαδηµίας, τη µατιά µας ελκύει αµέσως η Piata Revolutiei (Πλατεία Επανάστασης), µια από τις µεγαλύτερες πλατείες και από τις πιο ιστορικές, καθώς εδώ ξεκίνησε η επανάσταση ενάντια στο καθεστώς Τσαουσέσκου και εδώ δεσπόζει το σταλινικής αρχιτεκτονικής κτίσµα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στέγαζε την Κεντρική Επιτροπή του Κοµµουνιστικού Κόµµατος απ’ όπου ο Τσαουσέσκου εκφώνησε τον τελευταίο λόγο του στις 21 Δεκεµβρίου του 1989.

Εντυπωσιακό και το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, που στεγάζει την πτέρυγα µε έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών (Μονέ, Ελ Γκρέκο, Ρέµπραντ) και εκείνη µε έργα καταξιωµένων Ρουµάνων όπως του Γκριγκορέσκου και Αντρεέσκου. Ανοιχτά Τετ.-Κυρ. 10:00-18:00 (χειµερινή περίοδος), εισ. από 8 lei (Calea Victoriei,tel. + 40 21 3133030, www.mnar.arts.ro).

Εξίσου επιβλητικά λίγο παραπέρα το κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστηµίου, το γραφικό εκκλησάκι Kretzulescu του 1722 ντυµένο µε κόκκινα τούβλα και το µοντερνιστικό Μνηµείο της Επανάστασης.

Απίθανη προσφορά Ryanair: Πετάξτε για Βουκουρέστι με 43€ με επιστροφή!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα και από τα πιο σηµαντικά κέντρα της πολιτιστικής ζωής της χώρας είναι το παλάτι Romanian Athenaeum, χρονολογηµένο το 1888, που σήµερα στεγάζει το µέγαρο µουσικής και κλέβει την παράσταση µε το µπαρόκ εσωτερικό του και τις µουσικές παραστάσεις του. Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 12:00-19:00, Σαβ/κα 16:00-19:00, εισ. από 25- 65 lei (George Enescu Philharmonic, 1-3 Franklin Street, Sector 1, tel. +40 21 3156875, www.fge.org.ro).

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Αν προτιµάτε κάτι σε µοντέρνο στυλ, το Μercure Hotel είναι ιδανικό. Με ευρύχωρα µοντέρνα δωµάτια σε γήινες αποχρώσεις, ανέσεις 4*, αίθουσα πρωινού, σαλόνι, bar και mini gym και σε απόσταση µόλις 3΄ µε τα πόδια από τη Victoriei, θα ανταµείψει τις προσδοκίες σας. Από €45/δίκλινο µε πρωινό (George Enescu Street, tel. +40 37 2426000,www.mercure.com).

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από Αθήνα θα πετάξετε απευθείας για Βουκουρέστι µε Ryanair (www.ryanair.com) από €48 µε επιστροφή ή µε Aegean (el.aegeanair.com) από €92 µε επιστροφή.

Διαβάστε ολόκληρο το mini guide για το Βουκουρέστι μόνο στο Icons Travellers που κυκλοφορεί!

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ