Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ το 1953, και η φυλή τους στα ορεινά των Ιμαλαΐων ονομάζεται Σέρπα.

Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων του Cambridge και του Southampton, οι κάτοικοι της φυλής Σέρπα παράγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόμα και όταν το οξυγόνο είναι πολύ χαμηλό. Για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως υπεράνθρωποι ορειβάτες.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν από κοντά δυο ομάδες Σέρπα που ανέβαιναν το Έβερεστ σε ύψος έως 5.300 μέτρα. Ανά τακτά διαστήματα τους έπαιρναν δείγματα αίματος και έκαναν βιοψίες των μυών τους.

Ο πιο απόκοσμος καταρράκτης που υπάρχει σε όλο τον κόσμο!Από την κορυφή του ρέει πύρινη λάβα!(photos)


Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι τα μιτοχόνδρια, τα οργανίδια που παράγουν ενέργεια μέσα στο κύτταρα, χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά το οξυγόνο και έτσι αποθηκεύουν και απελευθερώνουν ενέργεια όποτε είναι απαραίτητο.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι το λίπος στους μυς των Σέρπα καίγεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι συμβαίνει στους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια, είτε βρίσκονται σε χαμηλό είτε σε μεγάλο υψόμετρο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ιδιαιτερότητά οφείλεται σε γενετική ιδιαιτερότητα.
«Εδώ και χιλιάδες χρόνια ζουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και έτσι ο οργανισμός τους έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες. Οι μηχανισμοί του σώματός τους τους κάνουν πιο αποδοτικούς στη χρήση του οξυγόνου και στην παραγωγή ενέργειας», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας ‘Αντριου Μάρεϊ.

Ο κόσμος μέσα από μαγευτικές εικόνες που μόνο το National Geographic θα μπορούσε να μας δώσει!(photos)

Παρόλο που οι υπόλοιποι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο για να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ που είναι 8.848 μέτρα, οι Σέρπα το κάνουν με ευκολία.
O Lhakpa Tenzing Sherpa, γνωστός και ως «Σούπερ Σέρπα» μαζί με τον Phurba Tashi έχουν κατακτήσει το ρεκόρ με τις περισσότερες αναβάσεις στο Έβερεστ. Έφτασαν στην κορυφή του υψηλότερου βουνού 21 φορές.
Οι επιστήμονες ελπίζουν πως αυτά τα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να βρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της υποξίας, δηλαδή της έλλειψης του οξυγόνου που μπορεί να γίνει θανατηφόρα.

Πηγή: Μηχανή Του Χρόνου 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ