Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef) είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιομέτρων σε μια θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο ύφαλος βρίσκεται στη θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειονατολικής Αυστραλίας.

Η εντυπωσιακή του μορφή είναι ορατή ακόμα και από το διάστημα!

Έχει σχηματιστεί από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα Κοράλλια, που είναι ένα είδος πολύποδων. Αποτελεί σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και από το 1981 έχει χαρακτηριστε΄΄ι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ένα μεγάλος μέρος του οικοσυστήματος του υφάλου είναι υπό προστασία. Η κατάχρηση της περιοχής από τον άνθρωπο, καθώς και οι καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή, έχουν οδηγήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία του υφάλου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι γνωστός επί αιώνες στους αυτόχθονες της περιοχής, και κατέχει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και παράδοση τους. Είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός των τουριστών, και εκεί στηρίζεται κυρίως η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

Αμάλφι: Το υπερπολύτιμο 5άστερο «μυστικό»!Το εγκαταλελειμένο μοναστήρι που μετατράπηκε σε ένα luxurious διαμάντι

Η μικρή «Ευρώπη» της Ελλάδας!Μια πόλη με μακραίωνη ιστορία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ