H τεράστια πρωτεύουσα της Μπούρμα, δηλαδή της Μιανμάρ (Βιρμανία, κατά το παλαιότερο) στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι σε έκταση 4 φορές -και κάτι- μεγαλύτερη από το Λονδίνο.

Το Λονδίνο έχει έκταση 1.569 τ.χλμ. Το Νέπιντο (Naypyidaw) έχει έκταση 7.054 τ.χλμ. Στο Λονδίνο κατοικούν 8.630.000 άνθρωποι. Στο Νέπιντο κατοικούν 924.608 άνθρωποι, δηλαδή, εννέα φορές λιγότεροι από τη βρετανική πρωτεύουσα και αυτοί σκορπισμένοι.

«Νέπιντο» στα βιρμανικά σημαίνει «η θέση του βασιλιά».

Η πόλη ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα το 2005 από το στρατιωτικό καθεστώς.Φημολογείται ότι, το κόστος κατασκευής της ανήλθε σε 4 δισ. δολάρια και μάλιστα, ότι σχεδιάστηκε με την προοπτική της επέκτασης.

Οι λεωφόροι έχουν 20 λωρίδες κυκλοφορίας (!) και οι τεράστιες, πραγματικά εμβληματικές πλατείες παραπέμπουν σε μια πόλη που χτίστηκε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, η πόλη ηλεκτροδοτείται επαρκώς, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ έχουν γρήγορο και δωρεάν Wi-Fi.

Η κόλαση είναι μια πόλη στον πλανήτη Γη! Όταν υποδέχονται τουρίστες στην πόλη τους λένε «καλώς ήλθατε στην κόλαση»

Η κλίμακα της σουρεαλιστικής αυτής πόλης είναι δύσκολο να περιγραφεί: Εκτείνεται σε περίπου 4.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σα να λέμε, έξι φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης.

Τα πάντα εδώ είναι υπερμεγέθη.

Οι δρόμοι είναι προορισμένοι για αυτοκίνητα και μηχανές, αγνοώντας παντελώς τους πεζούς και την πιθανότητα ενός, ας πούμε χαλαρού περιπάτου.

Όσο για τον απίστευτο αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Guardian, όταν οι δύο δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν την πόλη έγραφαν το 2015: «Οι δρόμοι εκτείνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Οι φήμες λένε ότι οι μεγαλειώδεις λεωφόροι κατασκευάστηκαν για να μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα σε περίπτωση αντι-κυβερνητικής διαμαρτυρίας ή ‘κινήματος’».

Η… ροζ λίμνη των λωτών που σαγηνεύει!Ένα ζωντανό χαλί από υδρόβια λουλούδια

Η πόλη διαθέτει επίσης, πάρκο για… σαφάρι, ζωολογικό κήπο με… κλιματιζόμενο βιότοπο πιγκουίνων και τουλάχιστον τέσσερα γήπεδα γκολφ.

Παραδόξως, το Naypyidaw δεν είναι η μόνη πρωτεύουσα που χτίστηκε από το μηδέν για πολιτικούς λόγους.

Ανάλογη περίπτωση είναι η πόλη Αστάνα στο Καζακστάν και η Oγιάλα στην Ισημερινή Γουινέα.

Αλλά το απόκοσμο κενό του Naypyidaw δεν έχει προηγούμενο.

70χρονη μαγείρισσα δρόμου στην Ταϊλάνδη κέρδισε αστέρι Μισελέν

Το παράξενο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης και η ερημιά της έχουν γίνει διεθνώς κάτι σαν αξιοπερίεργο.

Η ομάδα της εκπομπής Top Gear του BBC επισκέφτηκε την πόλη πριν από έναν χρόνο για να γυρίσει ένα επεισόδιο. Εκτός των άλλων, έπαιξαν μπάλα και διοργάνωσαν αγώνα δρόμου στους απέραντους, άδειους δρόμους, που αγνοούν παντελώς τι σημαίνει πρωινό μποτιλιάρισμα.

Ένα από τα επίσης, παράδοξα είναι ότι σε αυτούς τους έρημους δρόμους υπάρχουν παντού οδοκαθαριστές που καθαρίζουν ανά δύο φορώντας γιλέκα -οι μοναδικοί πεζοί- και μικρές ομάδες εργατών που κουβαλούν τούβλα, αφού η κατασκευή της πόλης είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Γιατί το έργο συνεχίζεται…

πηγή:tvxs.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ