Η Άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας υπολογίζει από σήμερα ένα νέο μέλος: την «τέχνη» της ναπολιτάνικης πίτσας, η οποία κατετάγη ανάμεσα στους πολιτιστικούς θησαυρούς.

Η Unesco το ανακοίνωσε την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Νότιας Κορέας Jeju-do. Η Unesco είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 αιτήματα από μια «Λίστα αντιπροσωπευτική της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

BBC: Ελληνική είναι η πιο φιλόξενη ευρωπαϊκή πόλη! Ποια είναι;

Αναγνωρίστηκαν επίσης το Al-Qatt Al-Asiri, αυθόρμητη, παραδοσιακή τέχνη που γίνεται στην περιοχή Asir της Σαουδικής Αραβίας, από γυναίκες, οι οποίες διακοσμούν τους τοίχους, καθώς και το shital pati, παραδοσιακή υφαντική τέχνη του Μπαγκλαντές.

Tαξίδι στο Ζερμάτ μέσα από φωτογραφίες (pics)

Αλλά σε τι συνιστά τέχνη η κατασκευή μιας πίτσας με τον τρόπο της Νάπολης; Οπως είναι γνωστό, η τεχνική της συνίσταται στο να πετούν στον αέρα την ζύμη και να την κάνουν να χορεύει.

napolitana

napolitana

Ωστόσο, πέρα από την δεξιότητα στις κινήσεις, πρόκειται επίσης για μια «γευστική τεχνογνωσία», η οποία συνδιάζει «τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα» που ανέρχονται στον 16ο αιώνα, αναφέρει ο φάκελος της ιταλικής υποψηφιότητας.

napolitana
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υπογράψει κείμενο υπέρ της υποψηφιότητας της πίτσας Ναπολιτάνα, σύμφωνα με τον Sergio Miccù, πρόεδρο της Ενωσης των πιτσαδόρων της Νάπολης.

Διακοσμητής εξηγεί πώς να βάλεις σωστά τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

napolitana
«Θρίαμβος!», ήταν η αντίδραση του Maurizio Martina, υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας, στο Twitter: «Πρόκειται για ένα νέο βήμα για την προστασία της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ιταλίας», έγραψε.
Ο Pecoraro Scano, πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση στο νησί Jeju, πρόσθεσε: «Μακρά να είναι η ζωή της ναπολιτάνικης πίτσας!».

Πηγή: Η UNESCO κατέταξε την πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας | iefimerida.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ