Αυτή η εξοχική κατοικία βρίσκεται σ’ ένα επικλινές οικόπεδο με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στο νησί των Σπετσών.

Πρόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν ο μετασχηματισμός του τοπικού ύφους και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από ένα μοντέρνο κυβισμό, στον οποίο απουσιάζει η έννοια του διακόσμου.

Οι ορθογώνιοι όγκοι με τις στέγες από κεραμίδι, παραπέμπουν στο παραδοσιακό πρότυπο της περιοχής. Η αφαιρετικότητά τους, όμως, και η τεκτονικότητά τους, τα μεγάλα κοψίματα των ανοιγμάτων και των δοκαριών, η χωροθέτηση και η σχεδίαση των ενδιάμεσων υπαίθριων χώρων (με πέργκολες και πισίνα), είναι, από την άλλη, στοιχεία σύγχρονου σχεδιασμού.

Ο Τάσος Δούσης περιγράφει 6 ταξιδιωτικές εμπειρίες που έζησε και θα θέλαμε να ζήσουμε!

εξοχικό πελοπόννησος
Τα χρώματα και τα υλικά επιλέχθηκαν από την παλέτα του φυσικού τοπίου της περιοχής, δίνοντας έμφαση στη διαφορετική υφή του κάθε υλικού και στην επεξεργασία του, στην πορεία από τον περιβάλλοντα χώρο προς το εσωτερικό της κατοικίας.

Το χρώμα του επιχρίσματος ταιριάζει με το χώμα της περιοχής. Τα ξύλινα στοιχεία χρωματίζονται με ειδικά βερνίκια που γκριζάρουν την απόχρωση του φυσικού ξύλου, φέρνοντάς την πιο κοντά σ’ αυτή των κορμών των δέντρων.

Η πέτρα που χρησιμοποιείται στις επενδύσεις προέρχεται από την περιοχή και εναρμονίζεται με τα τοιχία που υπάρχουν πέρα από τα όρια του οικοπέδου. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται έμφαση στην εντοπιότητα.

εξοχικό πελοπόννησος

Ο σχεδιασμός της κατοικίας βασίζεται σε βιοκλιματικές αρχές. Ο προσανατολισμός, των ανοιγμάτων σε κατεύθυνση βορρά – νότου και η διαμπερής τοποθέτησή τους επιτυγχάνει φυσικό δροσισμό.

Επιπροσθέτως στον υπαίθριο χώρο και σε επαφή με το κτίριο προς το νότο δημιουργούνται πολλαπλοί σκιασμένοι χώροι για την προστασία του κελύφους από το νοτιοδυτικό ήλιο.

27 τρόφιμα που έχουν απαγορευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου και εμείς τα τρώμε ακόμα!

Σ’ αυτούς τους χώρους τοποθετούνται ανεμιστήρες για την κυκλοφορία του αέρα. Σ’ αυτούς τους προστατευμένους υπαίθριους χώρους δίπλα από την πισίνα λαμβάνει χώρα η καθημερινή ζωή της κατοικίας.

εξοχικό πελοπόννησος
Στο κτίριο εφαρμόζεται εξωτερική θερμομόνωση, πάχους 10 cm με οργανικό επίχρισμα. Ταυτόχρονα γίνεται επιμελημένη αποφυγή θερμογεφυρών από το στάδιο της μελέτης.

Στους κύριους χώρους διαβίωσης τοποθετείται ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας, που επιτρέπει και τον τεχνητό δροσισμό τους ζεστούς μήνες. Η θερμοκρασία ελέγχεται από ηλεκτρονικό σύστημα αντιστάθμισης.

εξοχικό πελοπόννησος

Η κατοικία ξεδιπλώνεται σε 3 επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκονται οι κύριοι κοινόχρηστοι χώροι σαλονιού, τραπεζαρίας και κυρίως κουζίνας.

Αυτοί οι χώροι επεκτείνονται προς τα έξω με ξύλινες πέργκολες που φιλοξενούν καθιστικά και ένα μεγάλο χώρο φαγητού με μπάρμπεκιου.

Εξωπραγματική προσφορά για Σαντορίνη! Καταπληκτικό δωμάτιο με 33€ και εξαιρετικά σχόλια στην booking!

Τα μεγάλα ανοίγματα του σαλονιού αναδιπλώνονται, ενοποιώντας τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο σε ένα συνεχές καθημερινό.

εξοχικό πελοπόννησος

εξοχικό πελοπόννησος

Σε ενδιάμεση στάθμη, χωροθετούνται τα παιδικά υπνοδωμάτια με ξύλινα πατάρια, που φιλοξενούν τους χώρους ύπνου. Τον πιο περίοπτο όγκο της σύνθεσης, τον 1ο όροφο, καταλαμβάνει το κεντρικό υπνοδωμάτιο, με εμφανή τετράριχτη ξύλινη στέγη και καδραρισμένη πανοραμική θέα σε όλο το τοπίο.

Σε ενδιάμεσο χαμηλό επίπεδο, πίσω από μια πετρόχτιστη στοά με μεγάλα ανοίγματα, βρίσκονται οι ξενώνες για τους επισκέπτες.

Κεντροβαρική θέση στη σύνθεση κατέχει η πισίνα. Τοποθετημένη σε άξονα κάθετο προς αυτόν της κατοικίας, επεκτείνει το όριο του νερού μέσω της υπερχείλισης μέχρι τη θάλασσα.

εξοχικό πελοπόννησος

εξοχικό πελοπόννησος

Ο κήπος της κατοικίας, με έκταση περίπου 4 στρέμματα, διαμορφώνεται σε διάφορα επίπεδα, που ακολουθούν τις φυσικές κλίσεις του εδάφους. Εναλλαγές μυρωδικών και αυτοφυών φυτών, εσπεριδοειδών, καρποφόρων, ελαιόδεντρων και ενός μικρού αμπελιού, ενορχηστρώνονται σε μια πανδαισία φύσης, με καμπύλες πέτρινες πεζούλες ως πινελιές – όρια στην όλη σύνθεση. Η πορεία μέσα στον κήπο διαγράφεται με κομμάτια σιδηρόξυλων, βυθισμένα στο χώμα, εν είδει φυσικών μονοπατιών. Το μικρό αμπέλι, με τη γραμμική δομή του μέσα σ’ αυτή τη φυσική σύνθεση από καμπύλες φέρνει στη μνήμη εικόνες φυσικού τοπίου με διάσπαρτα κομμάτια καλλιεργειών.

εξοχικό πελοπόννησος

Τέλος, ο σχεδιασμός και η επιλογή όλων των επίπλων και στοιχείων του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου συνέβαλε καθοριστικά στην ολιστική απόδοση της σύνθεσης μοντέρνου και παραδοσιακού, που επιχειρήθηκε.

Το αδρό ξύλο που χρησιμοποιήθηκε στα έπιπλα, τα πήλινα φωτιστικά, η ειδική βαφή των εσωτερικών τοίχων, που δίνει μια υφή αδρού χαρτιού, τα γήινα χρώματα των υφασμάτων προσδίδουν μια αίσθηση ζεστασιάς και χαλαρότητας μέσα από μια ισορροπημένη χρωματική παλέτα.

εξοχικό πελοπόννησος

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ