Χαρούπι: The chef project

Από την Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Ο chef Μανώλης Παπουτσάκης τιµά την κουζίνα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, παρουσιάζοντας ένα µενού αξιώσεων στο ολοκαίνουριο εστιατόριό του στα Λαδάδικα για να γευτούµε στη Θεσσαλονίκη τις γεύσεις της Κρήτης σε έναν ισορροπηµένο συνδυασµό παράδοσης και δηµιουργικότητας σε άψογη ισορροπία µε την κρητική κουλτούρα και φυσικά τον κρητικό αµπελώνα.

haroupiΟ χώρος είναι ευρύχωρος και minimal, αλλά παράλληλα χαρακτηριστικός, και το προσωπικό ευγενικό και καταρτισµένο. Όσον αφορά το εποχικό µενού, πατάει γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, µε προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί. Γνωστές γεύσεις και παραδοσιακές πρώτες ύλες σε συνδυασµό µε σύγχρονες τάσεις και τεχνικές «µετατρέπονται» σε δηµιουργικά πιάτα και εµπνευσµένους συνδυασµούς, µε αποτέλεσµα φίνα και εκλεπτυσµένα γεύµατα αλλά και ενδιαφέρουσα παρουσίαση χωρίς να είναι επιτηδευµένη.
Το Χαρούπι αποδεικνύει ότι η κρητική κουζίνα είναι εστιατορική και µέσα στην απλότητά της αποτελεί «χρυσάφι» γεύσης και υγιεινής διατροφής για εκείνους που την προτιµούν. Καθηµερινά 12:00-01:00.

haroupi

haroupi

haroupi

haroupiInterview Manolis Papoutsakis

Νέος, ταλαντούχος, επιτυχημένος αλλά και πολλά υποσχόμενος, ο chef Μανώλης Παπουτσάκης μας μιλάει για την τέχνη του και το καινούριο του εξαιρετικό εστιατόριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

haroupi1.Ανάµεσα στα βραβεία σας προσθέσατε και αυτό του καλύτερου σεφ της χρονιάς, στην 4η Expotrof 2017. Τι σηµαίνει για εσάς και την καριέρα σας αυτή η βράβευση;

Ο τίτλος αυτού του βραβείου είναι πολύ βαρύς και σε καµία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό µου τον καλύτερο chef στη χώρα. Υπάρχουν συνάδελφοι που τους θαυµάζω και θεωρώ ότι έχουν προσφέρει σπουδαία πράγµατα στην εγχώρια γαστρονοµία. Εν πάση περιπτώσει κάθε διάκριση που έρχεται είναι για µένα χαρά και σίγουρα αναγνώριση της προσπάθειάς µου. Το µεγαλύτερο πάντως βραβείο για έναν chef είναι η έκφραση ευχαρίστησης των ανθρώπων που δοκιµάζουν το φαγητό του.

2.Πρόσφατα ανοίξατε το δικό σας εστιατόριο. Πώς προέκυψε; Τι διαφορετικό προσφέρει στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης και ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Το Χαρούπι είναι µια συνολική προσπάθεια τεσσάρων ανθρώπων που τους συνδέει η κοινή καταγωγή και η αγάπη τους για την κρητική κουζίνα. Θέλαµε να δηµιουργήσουµε ένα εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη όπου θα εκπροσωπείται µε αξιοπρέπεια η κρητική κουζίνα και νοµίζω ότι τα καταφέραµε. Υπάρχουν µέρη στην πόλη που µπορείς να γευτείς πράγµατα από την Κρήτη. Το Χαρούπι, όµως, είναι νοµίζω το πρώτο που προσφέρει κρητική δηµιουργική κουζίνα ακολουθώντας εστιατορικούς κανόνες. Προσδοκία µου είναι να φτιάξω ένα εστιατόριο αξιώσεων κάποια στιγµή και στην ιδιαίτερη πατρίδα µου.

3.Εκτός της κρητικής καταγωγής σας και των επιρροών σας από αυτή, γιατί επιλέξατε για το εστιατόριό σας κρητική κουζίνα;

Μου αρέσει πολύ η απλότητα στη µαγειρική τέχνη, όχι η απλοϊκότητα, µην παρεξηγηθώ. Και η κρητική είναι µια απλή, ωστόσο δύσκολη στις λεπτοµέρειες κουζίνα και αποτελεί σπουδαία βάση για να χτίσεις πάνω της κάτι καινούριο, µε σεβασµό, όµως, στον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, λατρεύω την πολύ καλή πρώτη ύλη και τα ιδιαίτερα αρώµατα που αναδύει η κρητική γη.

4.Θεωρείτε ότι η κρητική κουζίνα έχει κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσµια γαστρονοµία; Τι είναι τελικά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει;

Σίγουρα υπάρχει χώρος για περαιτέρω εξέλιξη και προώθησή της. Για παράδειγµα, θα µου άρεσε πολύ να έβλεπα ένα εστιατόριο σε µια µεγάλη πόλη του εξωτερικού που θα εκπροσωπείται µε αξιώσεις η κουζίνα του νησιού. Και επειδή η κρητική είναι µια πολύ πλούσια σε ιδιαίτερους συνδυασµούς και υγιεινή κουζίνα, µπορεί -αν προωθηθεί σωστά- να κατακτήσει µια σπουδαία θέση στις κουζίνες του κόσµου.

5.Εκτός από την κρητική, ποια άλλη κουζίνα σάς «ελκύει» πολύ;

Όλες οι κουζίνες έχουν ενδιαφέρον. Όµως, η ευρωπαϊκή -αν θα µπορούσα να χρησιµοποιήσω τον όρο- κουζίνα στο σύνολό της είναι ξεχωριστή. Εστιάζω στην παράδοση κάθε κουζίνας και παρακολουθώ την εξέλιξή της. Για µένα αυτή η εξελικτική πορεία που σηµατοδοτεί τελικά τον χαρακτήρα κάθε κουζίνας είναι συναρπαστική.

Δόξης 4, Λαδάδικα, Τ. 2310 526262, www.xaroupi.gr 


Πηγή Best in travel Thessaloniki 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ