Αν και µε την πρώτη µατιά µοιάζει «χαοτικό», αρκεί να δείτε «πίσω από τον τοίχο» για να καταλάβετε ότι το Ηράκλειο δεν είναι µόνο µια τυπική µεγαλούπολη, αλλά κρύβει µια αλήθεια γεµάτη ιστορία και παράδοση!

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

4 ιδανικοί προορισμοί για στιγμές χαλάρωσης μια «ανάσα» από την Αθήνα! (photos)

 

Γνωριμία με το κέντρο

Ξεκινώντας παραλιακά από την Πλατεία Κουντουριώτη και τα Νεώρια, ανηφορίστε την οδό Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, η οποία αποτελεί και τη βασικότερη αρτηρία προς την καρδιά της πόλης. Με τα καλοδιατηρηµένα νεοκλασικά κτήρια, διάφορα τουριστικά spots και αγαπηµένα στέκια των ντόπιων να την περιβάλλουν, αν δεν παρασυρθείτε και… λοξοδροµήσετε σε κάποιο από τα στενάκια, τότε η πρώτη σας στάση επιβάλλεται να γίνει στον µεγαλοπρεπή ναό του Απόστολου Τίτου. Με βασιλικό σχήµα, όπως µαρτυράει ο τρούλος του, αυτός ο «πολυτάραχος» ναός, αφιερωµένος στον οργανωτή και πρώτο επίσκοπο της εκκλησίας της Κρήτης, είναι σίγουρα από τα must see µνηµεία της πόλης!

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Οδός 25ης Αυγούστου

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Η περίφημη Κρήνη Μοροζίνι

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο3)

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Απόστολου Τίτου

Συνεχίζοντας τη διαδροµή, το βλέµµα σας θα τραβήξει αναπόφευκτα η περίφηµη και περίτεχνη Λότζια, όπου δεσπόζει το δηµαρχείο. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήµατα της βενετσιάνικης «προίκας» στην Κρήτη. Λίγα µέτρα παρακάτω η Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ένας ενετικός ναός του 13ου αιώνα µ.Χ., αφιερωµένος στον προστάτη των Βενετών. Επί Τουρκοκρατίας µετατράπηκε σε τζαµί, ενώ σήµερα στεγάζει τη δηµοτική πινακοθήκη.

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Και κάπως έτσι τα βήµατά σας σάς οδήγησαν αναπόφευκτα στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, µε τους εκατοντάδες τουρίστες να στριµώχνονται µπροστά από την Κρήνη Μοροζίνι για µια φωτογραφία. Τα «Λιοντάρια», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι δηµιούργηµα του Φραγκίσκο Μοροζίνι προκειµένου να αντιµετωπίσει το σοβαρό πρόβληµα της λειψυδρίας της περιοχής. Σήµερα, αποτελεί κλασικό meeting point της πόλης, αφού εκεί δίνονται όλα τα ραντεβού, ενώ περιµετρικά της απλώνονται πολλά cafes και εστιατόρια για ένα διάλειµµα µέσα στην ηµέρα! Οι δρόµοι που βρίσκονται τριγύρω της είναι εµπορικοί, αλλά το βασικό τους γνώρισµα είναι πως συνδυάζουν το σύγχρονο µε το παραδοσιακό!

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Αφού ανακτήσετε λοιπόν κι εσείς τις δυνάµεις σας, µην παραλείψετε την οδό Δαιδάλου -την κρητική Ερµού- όπου µεγάλα εµπορικά καταστήµατα και τουριστικά µαγαζάκια θα σας… καθυστερήσουν µέχρι το τέλος του πεζοδρόµου που οδηγεί στην πλατεία Ελευθερίας και το κοντινό πάρκο Γεωργιάδη, έναν πνεύµονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης ο οποίος φιλοξενεί και το Μνηµείο για τη Μάχη της Κρήτης.

Λίγα µέτρα µακριά, η ρετρό και γλυκά παλιοµοδίτικη οδός 1866 θα σας µεταφέρει στο αυθεντικό κλίµα της καθηµερινότητας της πόλης, αφού εδώ εντοπίζεται η ιστορική κεντρική αγορά! Διασχίζοντας την παρέα µε µυρωδιές από µπαχαρικά και τοπικά καλούδια, τα βήµατά σας θα σας οδηγήσουν στην πλατεία Κορνάρου και το Βαλιδέ Τζαµί µε την εντυπωσιακή κρήνη Μπέµπο µε αναγεννησιακά και γοτθικά στοιχεία.

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

ΒΟΛΤΑΡΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον δυτικό παραλιακό δρόµο µε συντροφιά σας το… φυσικό µπαλκόνι του Κρητικού Πελάγους. Πρώτη στάση ο ναός Πέτρου και Παύλου, ένα από τα παλιότερα σωζόµενα µνηµεία αρχιτεκτονικής του Τάγµατος των Δοµινικανών στη Μεσόγειο. Σήµερα φιλοξενεί ψηφιδωτές απεικονίσεις της Παναγίας του καθηγητή ψηφιδωτού Λουκά Πεινίρη, ενώ τελούνται και κάποιες ιερές ακολουθίες.

Ψάχνεις έναν προορισμό για να ξεσκάσεις; Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα είναι ο ιδανικός! (photos)

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Πανοραμική άποψη της παραλίας του Ηρακλείου

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Το εσωτερικό απο τον Ναό Πέτρου και Παύλου

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Συνεχίζοντας την περαντζάδα στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου θα αντικρίσετε το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης, το οποίο αφηγείται 17 αιώνες τοπικής ιστορίας, ενώ στο τέλος του µικρού κόλπου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα σας µυήσει στον πλούτο και την ποικιλοµορφία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Διαβάστε ακόμα:
Ευρυτανία: Ταξιδεύουμε... πίσω στον χρόνο μέσα από έναν γραφικό παραδοσιακό οικισμό χτισμένο μέσα στα έλατα!

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Καθημερινές εικόνες απο το λιμάνι του Ηρακλείου

Περπατώντας κατά µήκος της παραλίας, στρίψτε στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Εκεί που ενώνεται µε τις λεωφόρους Πλαστήρα και Καλοκαιρινού δεσπόζει η ενετική πύλη του Παντοκράτορα ή Χανιώπορτα, µια από τις εισόδους της Παλιάς Πόλης στα ενετικά τείχη του Χάνδακα. Ακολουθώντας τη λεωφόρο Πλαστήρα, ανεβείτε στα τείχη, περπατήστε στους προµαχώνες τους και απολαύστε την πανοραµική θέα. Ο πιο γνωστός είναι ο προµαχώνας Μαρτινέγκο, µιας και εδώ βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Πύλη Παντοκράτορα (Χανιώπορτα)

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Τάφος Νίκου Καζαντζάκη

Εάν πάλι ακολουθήσετε την οδό Καλοκαιρινού, στρίψτε στη Λασθένους για να φτάσετε µέχρι την Αρµένικη Εκκλησία. Πίσω της απλώνεται η συνοικία Λάκκος. Μία πρώην κακόφηµη γειτονιά, η οποία µας δείχνει το νέο της πρόσωπο χάρη σε διάφορες πρωτοβουλίες που της έχουν δώσει ζωή και χρώµα µε street art αλλά και ενδιαφέρουσες δράσεις! Από εδώ ο δρόµος θα σας βγάλει και πάλι στα «Λιοντάρια», µε µια ενδιάµεση στάση φυσικά στην πλακόστρωτη πλατεία του Αγίου Μηνά, όπου δεσπόζει ο οµώνυµος Καθεδρικός Ναός, αφιερωµένος στον προστάτη και πολιούχο της πόλης.

5 ιδανικοί προορισμοί για διακοπές με τις φίλες σου!

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Οι τοίχοι στην συνοικία Λάκκος είναι γεμάτοι ζωγραφιές

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Για το τέλος, καθόλου τυχαία αφήσαµε το πρόσφατα αναστηλωµένο θαλάσσιο ενετικό φρούριο, γνωστό και ως Κούλες, το οποίο είναι και πάλι επισκέψιµο. Με ιστορία από το 1540, αποτελεί σηµείο αναφοράς για την πόλη και είναι το αδιαµφισβήτητο must see κάθε επισκέπτη. Η δαιδαλώδης διαδροµή στο ισόγειο περνάει από αίθουσες που άλλαξαν διάφορες χρήσεις στη διάρκεια των αιώνων, ορισµένες εκ των οποίων ανοίγονται για πρώτη φορά στο κοινό. Η διαδροµή καταλήγει φυσικά στην κορυφή του κάστρου απ’ όπου θα πάρετε µια… πανοραµική γεύση της πόλης (Καθηµερινά 08:00-20:00, είσοδος €2)

.Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Στην κορυφή του φρουρίου Κούλες

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Don’t miss

AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

Η ιστορική Κνωσσός, ο σηµαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, βρίσκεται µόλις 5 χλµ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Το εντυπωσιακό ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα, οι κατοικίες και τα νεκροταφεία δίνουν µια αρκετά σαφή εικόνα του µεγαλείου του µινωικού πολιτισµού. Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σηµαντικότερο µετά της Κνωσού και εκεί φυλάσσεται ο περίφηµος δίσκος της, που µέχρι σήµερα δεν έχει καταφέρει κανείς να εµηνεύσει, ενώ κι η Γόρτυνα συγκεντρώνει ρωµαϊκά ευρύµατα που µαρτυρούν την ύπαρξη µιας ισχυρής πολιτείας.

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Μόλις 15 χλµ. νότια από το Ηράκλειο, στο χωριό Μυρτιά, «κρύβεται» ένα µουσείο που από το 1983 αποδίδει τιµή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύµατος, συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό και ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη. Εκτός από τη µόνιµη έκθεση αποκλειστικά αφιερωµένη στο έργο και τη ζωή του, θα παρακολουθήσετε και µια πληθώρα εκδηλώσεων και φεστιβάλ µε κεντρικό άξονα τον µεγάλο συγγραφέα. (Καθηµερινά 09:00-17:00, είσοδος €3, τηλ. 2810 741689, www.kazantzaki.gr)

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Δρομάκι στο χωριό Μυρτι

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)

Στο εσωτερικό του μουσείου

AΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

Η Αγία Πελαγία, 21 χλµ. δυτικά του Ηρακλείου, αποτελεί ιδανικό ορµητήριο για καλοκαιρινές απολαύσεις σε θάλασσες βραβευµένες µε Γαλάζια Σηµαία. Ακριβώς απέναντι η νήσος Ντία (από τον Δία), όπου υπάρχουν τα διάσηµα κρι-κρι, είναι επίγειος παράδεισος για τους σκαφάτους. Κοντά στην περιοχή υπάρχει επίσης και το αναπαλαιωµένο οµώνυµο µοναστήρι.

Ποια χώρα είναι «απλησίαστη»; Δείτε τις χώρες που κοστίζουν μια μικρή περιουσία!

Ηράκλειο: Μια ξενάγηση στην πόλη έκπληξη (photos)Ο πανέμορφος κόλπος της Αγίας Πελαγίας

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες σε τούτο το «κοµµάτι» του νησιού είναι ακαταµάχητες. Προς τα ανατολικά, µέχρι τη Χερσόνησο, τις προτιµήσεις κερδίζουν ο Καρτερός, ο Βαθιανός Κάµπος, οι Γούρνες, οι Γούβες, ο Αντισαράς και ο Σαραντάρης. Από την άλλη πλευρά προς τα δυτικά, µια βουτιά θα απολαύσετε στα Ελληνοπεράµατα, στο Παλιόκαστρο, τη Λυγαριά, την Ψαροµούρα και στον Μονοναύτη. Το δυσπρόσιτο Αγιοφάραγγο και τα χίπικα Μάταλα είναι επίσης από τα highlights της περιοχής!

Τip: Για µία κοντινή βουτιά επιλέξτε την αµµώδη παραλία της Αµµουδάρας, 1 χλµ. δυτικά από το κέντρο του Ηρακλείου. Αποτελεί πλέον προάστιο της πόλης, αφού γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, ενώ η ακρογιαλιά εκτείνεται σε µήκος 7 χλµ. έως τις εκβολές του Αλµυρού ποταµού! Σε όλη την ακτή λειτουργούν οργανωµένες πλαζ µε ξαπλώστρες, οµπρέλες, beach bars αλλά και θαλάσσια sports, ενώ το βράδυ το κέντρο της παραλίας σφύζει από ζωή µε πολλές επιλογές για διασκέδαση.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ