Σουηδός φωτογράφος Per- Anders Pettersson πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφοντας την αφρικανική σκηνή μόδας.

Ναι, υπάρχει αυτή η σκηνή και μάλιστα είναι πολύ δραστήρια και ανερχόμενη. Το διαπιστώνει κανείς ξεφυλλίζοντας το βιβλίο φωτογραφίας του Pettersson που τιτλοφορείται ” African Catwalk” ( “Αφρικανική Πασαρέλα”).

Πρόκειται για μια οπτική έρευνα πάνω στην αναδυόμενη βιομηχανίας μόδας της Αφρικής. Πιο πολύ όμως κι από αυτό, είναι μια ματιά εκ των έσω για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αφρικανική ήπειρο που μάλλον αγνοούμε. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε πολλές εικόνες της σύγχρονης Αφρικής, εμείς στον Δυτικό κόσμο.    Αν και Σκανδιναβός, ο Pettersson, εδώ και είκοσι χρόνια ζει και εργάζεται στην Αφρική και έχει παρακολουθήσει από κοντά την σταθερή και δυναμική ανάπτυξη της βιομηχανίας της μόδας, την οποία μάλιστα συνδέει με μια εκκολαπτόμενη μεσαία προς ανώτερη τάξη που ζει στις μεγάλες πόλεις. Ο ίδιος έχει παρευρεθεί σε περισσότερες από 40 επιδείξεις μόδας σε όλη την Αφρική, προτιμώντας να εστιάσει τον φακό του στα παρασκήνια.

- Advertisement -

Έτσι εξηγείται η ομορφιά των Μαροκινών! Θα πάθετε πλάκα!

Οι εικόνες του απεικονίζουν εντέχνως σκηνές από τα παρασκήνια της μόδας στις οποίες είμαστε λίγο-πολύ εξοικειωμένοι: μοντέλα κολλημένα στα κινητά τηλέφωνα τους στους διαδρόμους, ράφτες σε φρενίτιδα να προσαρμόζουν τα ρούχα πάνω στα μοντέλα. Όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά στις λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες κανείς καταλαβαίνει την αξία αυτών των εικόνων. Βλέπουμε μοντέλα από το Κογκό, σχεδιαστές από την Ουγκάντα  και γενικώς έναν ολόκληρο κόσμο που ζει, κινείται και δημιουργεί μετά από λοιμούς, εμφύλιους πολέμους και γενικώς πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ο Pettersson ξεκίνησε να καταγράφει στην αρχή, ως φωτορεπόρτερ, τις διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις σε ολόκληρη την Αφρική, τις καταστροφικές επιπτώσεις του εμφυλίου στο Κονγκό και τη μετάβαση της Νοτίου Αφρικής από το απαρτχάιντ στη  δημοκρατία αλλά σιγά- σιγά συνέχισε φωτογραφίζοντας και τις επιδείξεις μόδας θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει και την θετική πλευρά των ανθρώπων της ταλαιπωρημένης ηπείρου που φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει να ορθοποδεί.    ” Δεν υπάρχει μόνο ο πόλεμος στο Ανατολικό Κονγκό αλλά και υπάρχει και μια άλλη Αφρική η οποία αναπτύσσεται”, λέει ο Pettersson και συνεχίζει “Υπάρχουν περισσότερα χρήματα, καλύτερη παιδεία και οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο πλέον”, καταλήγει.

O stand up κωμικός Λάμπρος Φισφής μάς χαρίζει στιγμές απείρου γέλιου αναλύοντας τις πόλεις της Ελλάδας!

Οι πιο ιστορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ!!!(photo)

Χαμός! Οι προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής από 30€ για 26 κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ