Στον οικισμό καψάλι των κυθήρων και σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων βρίσκεται ένα εκκλησάκι σε σπηλιά! Αυτό του Αγίου Ιωάννη στον Γκρεμό. Εκεί λέγεται ότι ο Άγιος Ιωάννης εμπνεύστηκε την Αποκάλυψη πριν μεταβεί στην Πάτμο.

Το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννου του «εν Κρημνώ» ή «εν Γκρεμνόν» βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω σε βράχο – όπως δηλώνει άλλωστε και το όνομά του – και μέσα σε μια σπηλιά, σε υψόμετρο 100 περίπου μέτρων πάνω από το Καψάλι.

Οδοιπορικό στο Τσιρίγο: Με ποιο όνομα είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για κορυφαίο εναλλακτικό προορισμό

Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, γιατί θα ανεβείτε 130 πέτρινα σκαλοπάτια, όμως η θέα προς το λιμάνι που θα αντικρίσετε από ψηλά θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας. Το εκκλησάκι σήμερα τιμάται στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο και ανακαινίστηκε το 1725 από τον μοναχό Ιωαννίκιο, όπως μαρτυρά η επιγραφή της εισόδου.

Σύμφωνα με την παράδοση όμως, πριν από αρκετούς αιώνες ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, ο οποίος είχε καταφύγει εδώ διωκόμενος από τη Ρώμη, προτού μεταβεί στην Πάτμο.

Το εκκλησάκι εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στο Γενέθλιον του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου (24 Ιουνίου) και στην Αποτομή της τίμιας κάρας του (29 Αυγούστου).

Εκτός από την κατανυκτική ατμόσφαιρα, σε περίπτωση που επισκεφθείτε το εκκλησσάκι, θα μαγευτείτε και από τη συγκλονιστική θέα!

Η «Αγία Σοφία» της Ελλάδας. Πού βρίσκεται η εντυπωσιακή εκκλησία που είναι χτισμένη κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΚΥΘΗΡΑ

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΚΥΘΗΡΑ

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΚΥΘΗΡΑ

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΚΥΘΗΡΑ

 

ΚΥΘΗΡΑ

 

ΚΥΘΗΡΑ

Προηγούμενο άρθροΕπιδαύριος δρόμος 2017! Μία από τις ιστορικότερες διαδρομές στην Ελλάδα, με αφετηρία το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου!
Επόμενο άρθροΌχι, δεν πρόκεται για ελληνικό νησί, αλλά για μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου με ιστορικό λιμάνι! (Photos)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ