Οι Φιλιππίνες είναι µια πολύ ιδιαίτερη χώρα της Άπω Ανατολής και, πέρα από τις τυπικά εξωτικές παραλίες µε τους φοίνικες που φτάνουν µέχρι το… κύµα, έχει να επιδείξει µια µεγάλη σειρά από πολύ διαφορετικούς προορισµούς.Το τι µπορεί να βρείτε στο εσωτερικό των νησιών αυτού του αρχιπελάγους (που υπερβαίνουν σε αριθµό τα 7.000) ξεπερνάει τη φαντασία! Από λίµνες και ηφαίστεια κινηµατογραφικής οµορφιάς µέχρι απίστευτα ανθρώπινα επιτεύγµατα, όπως οι µοναδικοί ορυζώνες. Το σηµαντικότερο, εδώ θα γνωρίσετε την πραγµατική ζωή της χώρας -µακριά από τα κλισέ των τουριστικών φυλλαδίων-, τους ανθρώπους, την κουλτούρα τους, τους πολιτισµούς που έχουν αφήσει τις επιδράσεις τους, αλλά και έναν τρόπο ζωής πολύ µακριά από τα δυτικά «πρέπει». Η «άγνωστη» φιλιππινέζικη ενδοχώρα περιµένει τους «ψαγµένους» και τολµηρούς ταξιδιώτες να την εξερευνήσουν!

Baguio

- Advertisement -

shutterstock_182579312Μια πόλη µε περισσότερους από 300.000 κατοίκους σήµερα, αναπτύχθηκε ουσιαστικά την περίοδο της αµερικανικής αποικιοκρατίας, για να αποτελέσει, σε σχέση µε την «καυτή» πρωτεύουσα Μανίλα, µια… «δροσερή» εναλλακτική ως έδρα διαφόρων υπηρεσιών, νοσοκοµείων και εκπαιδευτηρίων. Ακόµα και σήµερα, είναι η θερινή έδρα του προέδρου των Φιλιππινών. Με υψόµετρο 1.540 µέτρων(!), το Baguio είναι η κατ’ εξοχήν ορεινή πόλη του βόρειου µεγάλου νησιού της χώρας, του Λουσόν.

shutterstock_90425839Το ήπιο, δροσερό κλίµα του, οι φυσικές οµορφιές και ο φιλόξενος πολυ-πολιτισµικός χαρακτήρας της την έχουν κάνει τουριστικό προορισµό, ιδίως κατά τη διάρκεια γνωστών φεστιβάλ, όπως της γιορτής των λουλουδιών Panagbenga.

shutterstock_101290480Επιπλέον, η πόλη είναι γνωστή για τα ήδη λαϊκής τέχνης, µε χαρακτηριστικά δείγµατα τα bulul («θεοί του ρυζιού»). Τέλος, εντύπωση προκαλούν οι κεντρο-ευρωπαϊκές επιρροές στις παραθεριστικές κατοικίες της, που «δένουν» άψογα µε το ορεινό τοπίο!

Sagada

shutterstock_171257624Η µικροσκοπική αυτή πολιτεία, 275 χλµ. βορείως της Μανίλα, τείνει να µεταβληθεί σε έναν από τους δηµοφιλέστερους ορεινούς προορισµούς των Φιλιππινών. Κι αυτό γιατί φέρνει στα µάτια του επισκέπτη εικόνες ασύλληπτης οµορφιάς: από τις χαρακτηριστικές πεζούλες για καλλιέργεια ρυζιού µέχρι την εµβληµατική κορυφή Kiltepan µε τη θέα πάνω από τα σύννεφα (!) και µέχρι σπήλαια και καταρράκτες ιδιαίτερης οµορφιάς. Το µέρος είναι ακόµα γνωστό και για άλλους λόγους: πρώτον, για τη -µάλλον µακάβρια- συνήθεια των ντόπιων να θάβουν τους δικούς τους σε φέρετρα που κρέµονται σε βράχους (!), αλλά και για την κορυφαία ποικιλία καφέ στη χώρα.

Banaue

shutterstock_201573089Το Banaue είναι µια από τις τέσσερις πόλεις της περιοχής Ifugao που συγκαταλέγονται στα Μνηµεία της UNESCO για τους µοναδικούς στον κόσµο βαθµιδωτούς ορυζώνες τους. Αυτοί οι ορυζώνες, που αναπτύσσονται σε περίτεχνες πεζούλες «σκαρφαλωµένες» σε απότοµες πλαγιές, είναι πραγµατικά ένα θαύµα της ανθρώπινης επινοητικότητας· πρώτον, επειδή βρίσκονται σε υψόµετρο ακόµα και άνω των 1.000 µέτρων, δεύτερον, γιατί εξασφαλίζουν σηµαντική απόδοση σε σηµεία που κανείς θα νόµιζε ότι είναι αδύνατον να καλλιεργηθεί οτιδήποτε, και τρίτον, επειδή άρχισαν να κατασκευάζονται εδώ και 2.000 χρόνια! Όσο για το θέαµα, είναι πέρα από κάθε περιγραφή! Δεν θα αδικήσουµε τους Φιλιππινέζους που χαρακτηρίζουν τους ορυζώνες αυτούς ως το «όγδοο θαύµα του κόσµου»…

Λίµνη Sebu

shutterstock_143330038Η περιοχή της Λίµνης Sebu, στη νήσο Μιντανάο, είναι ταυτόχρονα ένας από τους σηµαντικότερους βιοτόπους και ένα από τα κορυφαία κέντρα οικο-τουρισµού των Φιλιππινών. Τα νούφαρα και τα σπάνια υδρόβια πουλιά δηµιουργούν ένα σκηνικό πραγµατικά βγαλµένο από παραµύθι. Τα νερά της λίµνης τροφοδοτούν επτά καταρράκτες σπάνιας οµορφιάς, εκ των οποίων κάποιοι συνδέονται µεταξύ τους µε συρµατόσχοινο για εναέριο πέρασµα (zip lining)… για τολµηρούς που θέλουν να εξασκήσουν αυτό το extreme άθληµα! Αλλά εκτός από έντονες δραστηριότητες, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως κανό µε τους ιθαγενείς της φυλής Tboli. Οι στολές των γυναικών τους εντυπωσιάζουν µε τα φανταχτερά χρώµατά τους και το άψογο ράψιµό τους, που θα ζήλευε και Λονδρέζος ράφτης!

Davao
Η δεύτερη πόλη της χώρας, και µεγαλύτερη του νησιού Μιντανάο, δεν έχει και µεγάλη σχέση µε την πρωτεύουσα Μανίλα. Δεν ξεχωρίζει για τους ουρανοξύστες και την ασφυκτική πολυκοσµία της, αλλά για το άφθονο πράσινό της και για το γεγονός ότι βρίσκεται στη σκιά του ψηλότερου βουνού των Φιλιππινών, του όρους Άπο (2.954 µ.). Στα περίχωρα, αλλά και πιο κοντά στο κέντρο, αναπτύσσονται µια σειρά από σηµαντικά πάρκα και η επίσκεψη σε αυτά θα σας δώσει µια αρκετά σφαιρική εικόνα της φιλιππινέζικης πανίδας και χλωρίδας, µε πιο γνωστά το πάρκο Eden και το πάρκο των Κροκοδείλων. Το Davao είναι γνωστό για την παραγωγή του σε φρούτα, από τα οποία ξεχωρίζει το υπερµεγέθες δούριο (durian), ο «βασιλιάς των φρούτων» σύµφωνα µε τους ντόπιους, από το οποίο φτιάχνονται και πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και cocktails.

Negros

shutterstock_188765801Το Negros είναι ένα το τρίτο µεγαλύτερο νησί της Χώρας, βρίσκεται στη µέση σχεδόν του αρχιπελάγους, και ξεχωρίζει για τη µοναδική βιοποικιλότητά του. Εικόνες σπάνιας οµορφιάς προσφέρει το ορεινό Don Salvador Benedicto, µε τους περίφηµους καταρράκτες του, και το Canlaon, µε το οµώνυµο ηφαίστείο του, από τα πιο ενεργά της χώρας … Χαρακτηριστικό εδώ είναι το δέντρο banyan, ή balete, που φθάνει σε τεράστιες διαστάσεις, λέγεται ότι είναι κατοικία πνευµάτων και οι ντόπιοι το αντιµετωπίζουν µε µεγάλο σεβασµό. Λόγω της µεγάλης παραγωγής σε ζάχαρη, το Negros ήταν κάποτε από τα πλουσιότερα νησιά των Φιλιππινών και η πρωτεύουσά του, η Bacolod, θεωρείται σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο, µε θαυµάσια κτήρια, εµφανώς επηρεασµένα από την ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική.

Lantapan
Σε ελεύθερη απόδοση, «lantapan» σηµαίνει υψίπεδο, και µιλάµε πραγµατικά για ένα οροπέδιο στο κεντρικό τµήµα της νήσου Μιντανάο. Στις κορφές των βουνών φωλιάζει το εθνικό πτηνό των Φιλιππινών, ο αετός, και πιο χαµηλά, µέσα στις ζούγκλες, αγριόχοιροι, λεµούριοι και τάρσιοι (είδος πιθήκου). Το όρος Kitanglad µαζί µε το δάσος Cinchona σχηµατίζουν µια προστατευόµενη ζώνη άγριας ζωής – και ξεχωριστής φυσικής οµορφιάς! Το Lantapan είναι προφυλαγµένο από τους τυφώνες που πλήττουν όλη τη χώρα, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, σε τέτοιο βαθµό που η πόλη είναι γνωστή ως «ο λαχανόκηπος των Φιλιππινών».

Marawi
Σε µια χώρα φανατικά καθολική, το Marawi βρίσκεται εν µέσω µιας περιοχής στα δυτικά του νησιού Μιντανάο, όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι µουσουλµάνοι. Το θέαµα από µιναρέδες και τρούλους τζαµιών µέσα σε ένα σκηνικό πυκνής τροπικής βλάστησης δεν είναι ό,τι πιο συνηθισµένο – και δεν είναι η µόνη ιδιαιτερότητα της πόλης. Απολύτως χαρακτηριστικά είναι, επίσης, τα torogan, ιδιόµορφες ξύλινες κατοικίες ισχυρών και σεβαστών προσώπων. Αλλά και η φύση της περιοχής είναι ανεπανάληπτη σε οµορφιά, περιλαµβάνοντας, µεταξύ άλλων, τη λίµνη Lanao, µια από τις βαθύτερες, αρχαιότερες και… γραφικότερες ολόκληρης της ΝΑ Ασίας!

Ιtbayat

shutterstock_136762571Η βορειότερη πόλη των Φιλιππινών, στα νησιά Batanes, έχει µια µοναδικότητα σε σχέση µε οποιονδήποτε άλλο προορισµό αυτής της χώρας: λόγω µεγάλης απόστασης από τον Ισηµερινό, θυµίζει ελάχιστα τροπική ζώνη και πάρα πολύ… αγγλική εξοχή! Άλλωστε, Άγγλοι ναυτικοί είχαν εγκατασταθεί εδώ τον 17ο αιώνα! Η περιοχή ξεχωρίζει για τα σπήλαιά της, όπως το Torongan -µε ευρήµατα ανθρώπινης παρουσίας που χάνονται στα βάθη του χρόνου-, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς της σχηµατισµούς και τα διάσπαρτα δείγµατα παλαιότερων πολιτισµών, όπως τα ταφικά µνηµεία στο Nahini. Ένα νησί και µια πόλη που κεντρίζουν την περιέργεια µε την ιδιαιτερότητά τους!

shutterstock_188299259Πρωτεύουσα: Μανίλα
Νόµισµα: πέσο (€1 = 58 PHP)
Κωδικός κλήσης: +63
Διαφορά ώρας: +6
Πρεσβεία: Η χώρα µας διαθέτει πρεσβεία στις Φιλιππίνες και συγκεκριµένα στην πρωτεύουσα Μανίλα (Unit 701 SEDCCO I Building, Rada 120, Legaspi Village, Makati City, Metro Manila, tel.: +632 8174444, 8172931, 8173417)
Βίζα: Δεν χρειάζεστε βίζα για να ταξιδέψετε στις Φιλιππίνες, αν πρόκειται να παραµείνετε έως 21 ηµέρες.
Ιδανική εποχή: Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς τις Φιλιππίνες είναι από Νοέµβριο-Δεκέµβριο έως Μάιο. Χωρίς να σηµαίνει ότι οι άλλοι µήνες είναι απαγορευτικοί, αυτούς τους µήνες ο καιρός είναι λιγότερο θερµός και υγρός.

shutterstock_178983980ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

shutterstock_168877733
Μια καλή επιλογή για να φτάσετε στις Φιλιππίνες είναι µε πτήση της Qatar Airways (www.qatarairways.com) από Αθήνα για Μανίλα µέσω Ντόχα, από €864/µε επιστροφή. Από εκεί και πέρα, για οποιονδήποτε προορισµό µέσα στη χώρα, θα πρέπει να χρησιµοποιήσετε εσωτερικές πτήσεις.

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

AΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ