Η

Κάνουμε μια βόλτα στο Μοναστηράκι και ανακαλύπτουμε μια “κρυφή” πλακόστρωτη πλατεία με πολλές εκπλήξεις! Εσύ τη γνωρίζεις;

Παρελθόν και παρόν στήνουν εδώ ένα αρµονικό γαϊτανάκι. Στην ένδοξη γωνιά της πόλης, το Μοναστηράκι, «σφηνωµένo» κάπου µεταξύ Ερµού και Ηφαίστου, ο χρόνος στην πλακόστρωτη πλατεία λες και έχει σταµατήσει.

Πλατεία Αβησσυνίας Μοναστηράκι

It’s shopping time! Οι καλύτερες περιοχές για ψώνια στην Αθήνα!

Με σήµα κατατεθέν της τα παλαιοπωλεία µε εµπόρευµα από άλλες εποχές, λένε πως πήρε το όνοµά της όταν µοιράστηκε εδώ στους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας η βοήθεια που είχε στείλει ο αυτοκράτορας της Αβησσυνίας (Αιθιοπίας) επειδή εδώ κατοικούσαν από πολύ παλιά Αιθίοπες.

Πλατεία Αβησσυνίας

Κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό, στήνεται κάθε Κυριακή ένα αρχοντικό παζάρι µε όλων των λογιών τα ξεχασµένα αντικείµενα ενώ αποτελεί αγαπηµένη περατζάδα για ντόπιους και τουρίστες.

Μοναστηράκι: Η άγνωστη ιστορία που κρύβεται πίσω από την διάσημη συνοικία

Όταν βρίσκεσαι στο Μοναστηράκι, βρίσκεσαι κυριολεκτικά στο κέντρο της ιστορίας της Αθήνας. Όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις βλέπεις μνημεία, ιστορικά κτίρια και μια ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Η ονομασία «Μοναστηράκι» επικράτησε την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Tο Μοναστήρι της Παντάνασσας

Ένα γυναικείο μοναστήρι που χτίστηκε στην περιοχή από τον 10ο αιώνα. Πριν επικρατήσει η συγκεκριμένη ονομασία, η περιοχή είχε πολλά παρατσούκλια όπως «Αμπατζήδικα», «Τζιερτζίδικα», «Πλατεία της Παλιάς Στρατώνας». Οι λόγοι ήταν πολλοί, αλλά τελικά επικράτησε το «Μοναστηράκι».

Μοναστηράκι: Η άγνωστη ιστορία που κρύβεται πίσω από την διάσημη συνοικία

Στην περιοχή από το 1759, υπήρχε το Τζαμί Τζισταράκη το οποίο…

πήρε το όνομά του από τον Οθωμανό Βοεβόδα της πόλης, Μουσταφά Αγά Τζισταράκη. Ήταν επίσης γνωστό και ως το Τζαμί του Κάτω Συντριβανίου, από ένα σιντριβάνι που υπήρχε κοντά και τροφοδοτούσε ο ποταμός Ηριδανός. Λέγεται πως ο Αγάς για να κτίσει το τζαμί χρησιμοποίησε κίονες από τον ναό του Ολυμπίου Διός. Αυτό θεωρήθηκε ιεροσυλία και πολλοί ήταν εκείνοι που το συνέδεσαν με την επιδημία πανούκλας που έπληξε την πόλη τον επόμενο χρόνο. Το Τζαμί επισκευάστηκε για πρώτη φορά το 1915 και από το 1975 στεγάζει μια αξιόλογη συλλογή κεραμικής από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Οθωμανική και τη νεώτερη Τουρκία.

Την εποχή των Οθωμανικών χρόνων στην περιοχή υπήρχε μια υπαίθρια αγορά…

σιτηρών, κρεάτων και οπωρολαχανικών, με το «Μοναστηράκι» να έχει μέχρι σήμερα μια εμπορική σημασία. Κάποτε ονομάστηκε και Γιουσουρούμ, λόγω του διάσημου παζαριού της οδού Ηφαίστου. Αυτή η ονομασία έχει επιζήσει μέχρι και σήμερα. Η περιοχή των παλαιοπωλείων πήρε το όνομά της από τον Εβραίο έμπορο, Ηλία Γιουσουρούμ, πρώτου ιδιοκτήτη παλαιοπωλείου σε όλη την Αθήνα και πρόεδρο του σωματείου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ