Ανάμεσα στα βουνά Μπέλες και Κρούσια δεσπόζει η πανέμορφη λίμνη Κερκίνη. Περιβάλλεται από ρυάκια και ποτάμια που ξεκινούν από τα γύρω βουνά και την τροφοδοτούν με νερό

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη η οποία σχηματίστηκε το 1932 μαζί με το φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα. Παλαιότερα εκεί ήταν το έλος «Μπουτκόβο», το οποίο ταυτίζεται με την αρχαία λίμνη Πρασιάδα. Το όνομά της προέρχεται από την αρχαιότητα και τη λίμνη Κερκινίτιδα.

Το κοτόπουλο που έζησε ακέφαλο επί 18 μήνες. Ταξίδεψε σε όλη την Αμερική, έγινε διάσημο και πέθανε από απροσεξία του ιδιοκτήτη του

Η πανέμορφη λίμνη όπου ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φιλοξενεί 300 είδη πουλιών

Παναγία Πλατανιώτισσα: Το εκκλησάκι που είναι φτιαγμένο μέσα στην κουφάλα ενός πλατάνου 1000 ετών

Ο ιστορικός Αρριανός ανέφερε πως βρισκόταν κοντά στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στην πόλη της Αμφίπολης και πως εκεί ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, βελανιδιές, οξιές, πεύκα, καστανιές και καλλιεργήσιμη γη.

H «τσουλήθρα του διαβόλου»: Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι ανθρώπινο έργο

Η πανέμορφη λίμνη όπου ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φιλοξενεί 300 είδη πουλιώνΣτο πλούσιο οικοσύστημα ζουν 10 είδη αμφίβιων, 20 είδη ερπετών, 30 είδη ψαριών και περίπου 300 είδη πουλιών. Αργυροπελεκάνοι, λαγγόνες, οι μικρότεροι κορμοράνοι στον κόσμο, χρυσαετοί και βασιλαετοί πετούν πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, γι’ αυτό αποτελεί ιδανικό προορισμό για φυσιοδίφες και τους ανθρώπους που λατρεύουν να παρατηρούν τα πουλιά από κοντά.

Διαβάστε ακόμα:  Πελοπόννησος: Κοντινή εκδρομή στο «κρεμαστό» χωριό της Αρκαδίας

Βρήκαν μεγαλούπολη των Μάγια κρυμμένη στη ζούγκλα! Δείτε τις εικόνες και το βίντεο

Ο επισκέπτης αξίζει να δει τα βουβάλια και να θαυμάσει την εικόνα με τα φλαμίνγκο και τα νούφαρα που επιπλέουν στη λίμνη που αποτελούν τη μεγαλύτερη υδάτινη έκταση που καλύπτεται από νούφαρα στην Ελλάδα. Εκεί ζουν ο κυπρίνος (γριβάδι), το χέλι, η πεταλούδα και ο γουλιανός, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τσακάλια, λύκοι και ζαρκάδια. Βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά των Σερρών Στον πυθμένα της είχε στήσει οικισμό ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος για την ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει».

Η πανέμορφη λίμνη όπου ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φιλοξενεί 300 είδη πουλιών Το χωριό ανεγέρθηκε στα πρότυπα των επαρχιακών οικισμών της Μακεδονίας της δεκαετίας του ’30 μέσα στα νερά της λίμνης.

Θα σας πάρουν το μυαλό: Τα εστιατόρια που θα δείτε έχουν μεγάλη λίστα αναμονής και είναι μικρά διαμαντάκια

Η πανέμορφη λίμνη όπου ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φιλοξενεί 300 είδη πουλιώνΟ Αγγελόπουλος περίμενε ο καιρός να είναι συννεφιασμένος και η ομίχλη να καλύψει τα νερά της λίμνης, ώστε να πάρει τα πλάνα που ήθελε. Καθημερινά περίπου 400 κάτοικοι παρακολουθούσαν τα γυρίσματα. Δυστυχώς, το χωριό του Αγγελόπουλου καταστράφηκε από ασυνείδητους και δεν είναι πλέον ορατό στην επιφάνεια της Κερκίνης.

Η πανέμορφη λίμνη όπου ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φιλοξενεί 300 είδη πουλιών

Νοτιοανατολικά βρίσκονται οι παραδοσιακές καλύβες των ψαράδων και καταμεσής της λίμνης πλέουν οι πλάβες, οι χαρακτηριστικές βάρκες του γλυκού νερού που τις συναντά κανείς και στις λίμνες Βεγορίτιδα, Πρέσπα, Δοϊράνης και Καστοριάς….

πηγή: mixanitouxronou.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ