Ξεχάστε για λίγο την παραλία του «Αγίου Ιωάννη», το φημισμένο τυρί «καλαθάκι» ή τα πεντανόστιμα σιροπιαστά «σαμσάδες», την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τη Λήμνο, ένα είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε: την Παναγία την Κακαβιώτισσα.

Από τις ελάχιστες εκκλησίες στον κόσμο χωρίς οροφή, η Κακαβιώτισσα είναι και ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια που έχετε δει ποτέ, αγκαλιασμένο από τον βράχο, που σαν από επιλογή το προστατεύει από τον καιρό και τα αδιάκριτα βλέμματα.

- Advertisement -

Διαβάστε ακόμα: Ο πιλότος αυτού του αεροπλάνου της Ολυμπιακής καταχειροκροτήθηκε μετά την προσγείωση

(φωτογραφία: mylemnos.gr)
Τόπος λατρείας από τους βυζαντινούς κιόλας χρόνους, η Παναγία -που παίρνει το όνομα της από το όρος Κάκαβο στο οποίο και βρίσκεται-  λέγεται ότι κτίστηκε από ασκητές το 1305 και ανήκει στην Μονή Μεγίστης Λαύρας.

(φωτογραφία: mylemnos.gr)
Το ξωκλήσι απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα, βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά (Θάνος), ενώ για να φτάσει κάποιος εκεί θα χρειαστεί να περπατήσει ένα χωμάτινο μονοπάτι περίπου δυο χιλιομέτρων, ανάμεσα στις μυρωδιές από θυμάρι και άλλα βότανα και παρέα με τα αγριοκούνελα και τα κατσίκια του νησιού.

Μέτα την ανηφορική αυτή διαδρομή, ο επισκέπτης θα αποζημιωθεί για την όποια ταλαιπωρία αντικρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα. Ένα μικρο κάτασπρο ξωκλήσι, με μπλε πόρτες, γεμάτο εικόνες και χωρίς σκεπή.

 

(φωτογραφία: mylemnos.gr)
Η εσοχή του βράχου δημιουργεί μια φυσική κρυψώνα για το τελετουργικό που λαμβάνει χώρα κάθε  Τρίτη του Πάσχα, η μόνη μέρα που τελείται επίσημη λειτουργία στην μικρή αυτή εκκλησία.

(φωτογραφία: mylemnos.gr)
Εκείνη την ημέρα μεταφέρεται πάνω στο βράχο, μέσω των πετρόκτιστων σκαλιών και η ξακουστή εικόνα «το Ρόδον το Αμάραντο», την οποία φυλάσσει όλον τον υπόλοιπο χρόνο μια οικογένεια της περιοχής

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε στο πανέμορφο νησί της Λήμνου, με τα τόσα πολλά πράγματα να δει και να κάνει κάποιος, κρατήστε λίγο χρόνο ελεύθερο για να επισκεφθείτε αυτήν την μοναδικής ομορφιάς εκκλησία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ